Científics de l’Institut Germans Trias prevenen la diabetis tipus 1 en ratolins amb una vacuna
La nova teràpia consisteix a extreure, modificar i reintroduir un tipus de cèl·lules del sistema immunitari per evitar la destrucció de cèl·lules beta.
Núria Saladié
El Grup d’Immunologia de la Diabetis de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol ha presentat una nova teràpia que actua com una vacuna i que evita l’aparició de la diabetis tipus 1 en ratolins en la prefase de la malaltia.
La recerca, finançada per l’Institut de Salut Carlos III i amb la col·laboració del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), és rellevant perquè "hem descobert els mecanismes moleculars que fan que la vacuna funcioni", tal i com ha declarat la Dra. Marta Vives, investigadora principal de l'estudi. El tractament consisteix en extreure cèl·lules dendrítiques i modificar-les in vitro per tal que, un cop reintroduïdes en ratolins prediabètics, li diguin al sistema immunitari que toleri les productores d’insulina al pàncrees. És a dir, com que no les arriba a destruir, s’aconsegueix evitar la malaltia. La nova teràpia ha estat descrita en un article publicat a la revista científica d'accés lliure Plos One.
La diabetis tipus 1, que també es coneix com a diabetis mellitus insulinodependent, té uns efectes importants perquè l'hormona insulina és la que s’encarrega de processar la glucosa que ingerim. Així, una persona amb diabetis tipus 1 patirà les conseqüències d’un excés de sucre a la sang, que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) pot ser perjudicial per al cor, els vasos sanguinis, els ulls, els ronyons o els nervis.
Cada any es registren entre 250 i 270 casos nous en menors de 30 anys a Catalunya, on es calcula que en total afecta un 0,3% de la població, tal com informa el Canal Salut de la Generalitat. Avui dia no s’ha trobat ni la causa ni la cura per a aquesta malaltia, que sol presentar-se en les etapes infantil i juvenil i que obliga a qui la pateix a injectar-se l'hormona insulina amb regularitat.
Tot i que cal ampliar els experiments, els investigadors del Germans Trias i Pujol creuen que aquesta teràpia pot ser clau en un futur per prevenir la diabetis i altres malalties autoimmunitàries en persones. La Dra. Marta Vives afirma que l'objectiu és ara "traslladar la immunoteràpia a una pràctica clínica dissenyada per a la malaltia humana".
Article:
- Vives-Pi M., Verdaguer J., Ampudia R., Pujol-Autonell I. (2013). "Efferocytosis promotes suppressive effects on dendritic cells through prostaglandin E2 production in the context of autoimmunity". Plos One.