Vés al contingut

Celebrada els dies 11 i 12 de desembre a la històrica Llotja de Mar, Tech Spirit Barcelona ha reunit emprenedors, empreses, corporacions i fons d'inversió d'arreu del món sota el lema “Ignite the spirit of tomorrow”, per compartir idees, casos d’èxit i oportunitats de futur.  

Com en edicions anteriors, Biocat ha aprofitat l’ocasió per posar el focus en els reptes i oportunitats de la salut amb una taula rodona titulada "A Joint Trip to Health Deep-Tech Frontiers". Moderada per Montse Daban, directora d’Anàlisi Estratègica i Relacions Internacionals de Biocat, la sessió ha comptat amb la participació de figures destacades del sector: Anna Sánchez, Innovation Manager a EATRIS, Christopher Morton, CEO d’Elem Biotech, Maribel Bergés, CEO d’AffirmaBio i Esther Riambau, CEO d’Oniria Therapeutics.  

Deu reptes de salut: cinc prioritats escollides pel públic

La sessió s’ha estructurat al voltant de deu reptes clau en salut, dels quals el públic, a través d’una votació telemàtica, ha seleccionat cinc com a prioritats per al debat: l’envelliment de la població, l’equitat en salut, la salut cerebral, la prevenció del càncer i les malalties infeccioses amb especial atenció a la resistència antimicrobiana.  

Els experts han reflexionat sobre com la tecnologia deep-tech pot donar resposta a aquests desafiaments, aportant idees i exemples innovadors des de les seves respectives àrees d’expertesa.

 

Envelliment de la població

L’envelliment és un fenomen global amb importants repercussions sanitàries i econòmiques. Christopher Morton ha subratllat que “no només cal prolongar la vida, sinó garantir-ne una qualitat òptima”. Entre les solucions proposades, destaquen les tecnologies per a la personalització de la gestió sanitària i serveis adaptats a les necessitats específiques de les persones grans, tant a nivell individual com familiar.  

 

Equitat en salut

Un altre dels reptes crucials és garantir un accés equitatiu a l’atenció sanitària, especialment en zones rurals o desateses. Anna Sánchez ha compartit iniciatives que connecten especialistes mèdics amb hospitals de referència mitjançant plataformes digitals, així com la necessitat d’incrementar la precisió en el diagnòstic en grups sovint oblidats. “Un exemple significatiu és el diagnòstic de les malalties cardiovasculars en dones, on sovint es passen per alt símptomes clau”, ha subratllat.

D’esquerra a dreta, Montse Daban (Biocat), Maribel Bergés (AffirmaBio), Anna Sánchez (EATRIS), Esther Riambau (Oniria Therapeutics) i Christopher Morton (Elem Biotech).

Salut cerebral

La salut cerebral i l’impacte de l’estrès crònic en les malalties mentals i neurològiques ha estat una altra àrea de debat destacada. Sobre aquest punt, Carmen Ríos, CEO de Doctomatic, ha destacat la importància de gestionar l'estrès crònic i la seva influència en les malalties mentals i neurològiques. Entre les solucions esmentades, hi ha teràpies basades en la modificació del comportament i l'ús de substàncies innovadores, com els microdosi de fongs, per millorar les capacitats cognitives. 

 

Prevenció del càncer

Pel que fa al càncer, els experts han posat èmfasi en la importància del diagnòstic precoç i de tractaments personalitzats que abordin no només la malaltia, sinó també factors associats com la inflamació i la fibrosi. Esther Riambau ha ressaltat “la necessitat de replantejar els models terapèutics actuals per adaptar-los a una població més jove, on s’observa un augment de certs tipus de càncer”. 

 

Resistència antimicrobiana i malalties infeccioses

Finalment, la resistència antimicrobiana ha estat definida com “una amenaça silenciosa” amb impacte global. Maribel Bergés ha advocat per “un enfocament integrat basat en el concepte One Health, que englobi la salut humana, animal i ambiental”. També s’ha destacat la necessitat de nous models de negoci que incentivin la investigació i desenvolupament d’antibiòtics, un camp poc rendible per a la indústria farmacèutica.  


En definitiva, la taula rodona ha evidenciat que afrontar aquests reptes requereix la combinació de models de negoci innovadors, col·laboració publicoprivada i una implicació activa dels pacients en el seu propi procés de salut. Els participants  també han insistit en la necessitat d’un canvi cultural que prioritzi la prevenció i promogui el treball conjunt entre investigadors, empreses i governs per garantir un futur més saludable per a les pròximes generacions. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.