Vés al contingut

Tech Spirit Barcelona ha tornat a mobilitzar l’ecosistema startup i tecnològic de la ciutat. La segona edició de la trobada es vol convertir en l’esdeveniment de referència de la comunitat innovadora local amb mirada i ambició global. L’esdeveniment, organitzat per Tech Barcelona amb el suport d’Acció (Generalitat de Catalunya), l’Ajuntament de Barcelona /Barcelona Activa i altres entitats privades, s’ha celebrat els dies 22 i 23 de novembre a La Llotja de Mar de Barcelona (Cambra de Comerç de Barcelona) i ha sumat més de 5.000 registrats. 

Biocat ha estat un dels Spirit Partner i ha organitzat dues sessions en el marc de la digitalització del sector salut a l’Adevinta Stage, des de la vessant de la IA i la seva capacitat transformadora en el sistema, la indústria, la medicina personalitzada o els assajos clínics. Les sessions, moderades per Montserrat Daban, Directora de Política Científica i Relacions Internacionals de Biocat, han comptat amb ponents internacionals del sector (IBM, Novartis, Veristat) i experts del projecte EATRIS Plus, líders del consorci europeu EATRIS+, qui han donat suport a l’organització de les sessions.

Durant la primera sessió, Angela Spatharou, Senior Partner GBS Healthcare & Life Sciences d’IBM i membre del Supervisory Board d’EIT Health, ha destacat els principals resultats de l’Informe “Transforming Healthcare with AI” publicat per EIT Health i McKinsey & Company al març del 2020, emfatitzant temes com la inversió, la necessitat d’adopció a escala per maximitzar l’impacte de la IA, així com la necessitat d’augmentar l’automatització de la indústria. També ha destacat l’acceleració que la COVID-19 ha suposat en la digitalització dels sistemes de salut i l’atenció sanitària, la implantació de polítiques que prioritzen la incorporació de la tecnologia per enfortir la resiliència del sistema  (“digital first” approach).  Per útlim, ha repassat els tres àmbits de treball a incidir per millorar la implementació de la IA al sector: el talent dels professionals de la salut (nou currículum digital, upskilling i reskilling); el finançament (definir prioritats europees, consolidar el finançament pel testatge ràpid de solucions, promoure centres especialitzats d’R+D d’intel·ligència artificial als diferents països, suport als professionals en les tasques d’interoperabilitat assegurant un mínim de requeriments de les data set als països europeus i, alhora, la seva estructuració i neteja) i la regulació (estàndards comuns europeus, promoció del healthcare ID – eID per la mobilitat europea, així com eliminar les barreres en seguretat, confidencialitat, legalitat, amb una iniciativa que s’emmiralli a la RGPD europea). 

Durant la segona sessió, s’han llançat preguntes als speakers en quant a l’impacte de les tecnologies i la digitalització que Gary Saunders, Data Director d’EATRIS, ha respost directament: “Com impactarà la IA a la salut?” La resposta és ningú ho sap.” L’aplicació de la tecnologia a l’estandardització de les dades és el que ens donarà la clau per treure’n el potencial. “És la tecnologia suficientment tractora de la transformació digital? La resposta és no. Es necessiten polítiques i una regulació comú i adaptada per país per empoderar la innovació. La tecnologia per sí mateixa no pot fer això”. 

Saunders també ha posat en valor la dificultat en el tractament de dades en quatre sentits: la disponibilitat de les dades, l’accès a les dades, la interoperabilitat i els reptes en el tractament de dades internacionals. 

La intervenció de la Mariska van der Heijden, VP European Sales Vice-President de Veristat s’ha centrat en la descentralització dels assajos clinics, és a dir, una nova manera de fer assajos clínics que combina l’entorn clínic amb l’entorn propi del pacient (a casa i de manera virtual) o totalment virtuall. Aquesta nova modalitat ha estat possible gràcies a la tecnologia (e-Consent, telemedicina [vídeo, apps, wearables], e-source, ePRO, infermeres a casa i suport logístic [IP delivery, lab]) i ha suposat beneficis que impacten en la millora de l’experiència del pacient, la selecció de pacients, la qualitat de les dades o l’eficiència dels trials a l’hora d’estalviar temps i costos. Tanmateix, van der Heijden ha destacat els nombrosos reptes que els assajos descentralitzats tenen per endavant, com són la regulació (estandardització de dades i requeriments específics per país), la logística o els endpoints clínics, què són difícilment mesurables fora d’una instal·lació clínica. Van der Heijden també ha posat en valor la influència de la pandèmia de la Covid-19 en la disrupció dels assajos, i anticipa que continuaran expandint-se fins a arribar a un 90% (dels assajos farma i CROs) en un futur. 

Per la seva banda, César Velasco, Head of Innovation de Novartis, ha fet una síntesi dels principals temes del debat, tot destacant que la IA i les dades no són la solució per elles mateixes (són tractores i facilitadores de la transformació i consolidaran el procés). En referència a la RGPD, ens ha recordat que els propietaris de les dades són les persones i, per tant, necessitem oferir molt valor als pacients per donar un ús secundari a les seves dades (la legislació pot ser una limitació però és clau per posar al pacient al centre de la digitalització). També ha remarcat la identificació de la necessitat clínica correcta per trobar la solució mèdica adequada i que el pagament per volum requereix plataformes amb dades i analítica de dades. Velasco ha acabat reconeixent la importància dels ecosistemes de la BioRegió com entorns clau per fer aflorar el talent i la innovació. 

Tech Spirit Barcelona ha acollit altres sessions i ponències que s’han desenvolupat durant els dos dies, així com un Pitch Competition, organitzat per ACCIÓ, que ha reunit inversors i empreses emergents. D’entre les 24 startups finalistes que han fet el seu pitch davant els emprenedors i inversors assistents, Nixi for Children ha guanyat el premi a la millor startup catalana del 2021, en reconeixement al seu model de negoci, la tecnologia i l’equip. L’empresa, creada per Tomàs Lóbez Pérez, ha desenvolupat un sistema de realitat virtual per a reduir l’ansietat preoperatòria de cara a pacients pediàtrics.

 

Les sessions sobre IA han estat organitzades per:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.