Vés al contingut

El 2020 passarà a la història per haver estat l’any en què la Covid-19 ho va capgirar tot. El món es va confinar per evitar frenar un virus desconegut que omplia les UCI de tots els hospitals, a la vegada que feia trontollar l’economia mundial.

Tot i haver estat un any que es presentava difícil a causa de la pandèmia, tres startups de la BioRegió han aconseguit aixecar un total de 59 milions d’euros d’inversió el 2020. Són Koa Health (14,1 milions d’euros), Neuroelectrics Cambridge (15 milions d’euros) i Ona Therapeutics (30 milions d’euros). Una fita que s’ha abordat a la taula rodona que Biocat, CataloniaBio & HealthTech i ACCIÓ han organitzat en el marc de la celebració de BIO-Europe Spring Digital 2021, un dels principals esdeveniments del sector celebrat en format virtual aquest mes de març.

En el cas de Koa Health, la Covid-19 no només no va aturar la captació d’inversors en temps convuls, sinó que ha inclús accelerat el seu avançament, amb un objectiu clar: millorar la qualitat de vida dels pacients. Stephen Dunne, Chief Digital Therapeutics Officer, recorda com tot va agafar embranzida en pocs dies.“Estàvem fent assajos clínics i quan ens vam adonar, la nostra solució es començava a implementar als hospitals”. En aquell moment, l’spinoff de Telefónica que ofereix serveis digitals de salut mental, tenia alguns inversors, però aquests van començar a créixer en adonar-se que el futur de la salut passava per la telemedicina. “Tothom volia formar-hi part”, ha comentat Dunne. 

Aquest, però, no va ser l’únic cas. La pandèmia també va accelerar un dels principals reptes de Neuroelectrics Cambridge: fer arribar la tecnologia a domicili. L’startup de salut catalana que treballa en teràpies per pal·liar malalties neurològiques i neurodegeneratives, va demanar a l’agència del medicament americana (FDA) poder facilitar la solució directament als pacients amb depressió davant la impossibilitat que aquests es poguessin desplaçar a l’hospital. “En només trenta dies, la FDA ens va donar el vist i plau!”, recorda Ana Maiques, CEO i confundadora, qui ha estat anomenada recentment una de les dones més inspiradores de la ciència a Europa. Un clar exemple de com les organitzacions sanitàries mundials s’han hagut d’adaptar al nou context social global.
  
El cas d’Ona Therapheutics va ser diferent. La pandèmia no els va ajudar. Va ser difícil poder continuar treballant presencialment en els assajos clínics, i per tant, poder continuar l’activitat de recerca que els fa avançar. Tot i això, la spinoff de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i ICREA, va aconseguir tancar al març de 2020 una de les majors rondes d’inversió a Europa que havien iniciat el 2019. “Vam tenir sort perquè quan la pandèmia va esclatar, ja comptàvem amb bona part dels inversors. Més tard hagués estat complicat. La gent estava desorientada i preocupada pel que podria passar amb l’economia”, ha confessat Valerie Vanhooren, CEO d’Ona.  

La investigadora va fer una crida als inversors a continuar invertint en biotecnologia perquè “el descobriment de fàrmacs hauria de ser universal”. “M’agradaria que el nostre cas servís d’impulsor per a altres biotec”, ha reconegut Vanhooren, qui també ha destacat la necessitat de continuar invertint en tecnologies de llarga durada, en innovació i en solucions que realment siguin sostenibles. “I no només en coses relacionades amb la Covid-19”.

Més informació

Biocat visibilitza el potencial de les ‘startups’ de l’ecosistema al Bio-Europe Spring 2021

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.