Debat sobre medicina personalitzada al Parlament de Catalunya
Assessors de parlaments europeus i personalitats de l’àmbit científic de Catalunya s’han reunit a la cambra catalana, en el marc de la xarxa European Parliamentary Technology Assessment.
Redacció
Un grup d’assessors en matèria científica i tecnològica de parlaments d'arreu d'Europa s’han reunit al Parlament de Catalunya els dies 22 i 23 d'octubre en la trobada anual de l’European Parliamentary Technology Assessment (EPTA), que aquest any ha organitzat el Consell Assessor sobre Ciència i Tecnologia (Capcit) en col·laboració del Departament de Salut i la Direcció General de Recerca. Catalunya presideix l’EPTA durant el 2012.
La trobada va arrencar amb la reunió del consell de l’EPTA, que entre altres punts, va aprovar que l'any vinent sigui Finlàndia qui assumeixi la presidència de la xarxa.
Ahir, en l’acte inaugural de la conferència Dels gens als jeans: reptes en el camí cap a la medicina personalitzada, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va dir als assistents que "han vingut a Barcelona en uns moments excepcionals". També hi van intervenir el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i la responsable de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Marta Aymerich.
Castellà va ressaltar la importància que els membres del Parlament tinguin una institució d'assessorament en aquest àmbit i la va emmarcar en el "desig de Catalunya de tenir les nostres estructures d'estat". Catalunya té un model de recerca endegat fa quinze anys, que ha tingut bons resultats, “només som l’1,5% de la població europea i publiquem el 3% de publicacions científiques, som el tercer país de la UE en distincions del Consell Europeu de Recerca per milió d’habitants i hem rebut el 2% dels fons del 7è Programa Marc. Ara el repte és com podem transferir aquest estoc de coneixement al sistema econòmic", va emfatitzar Castellà.
Abans de donar pas als ponents, Marta Aymerich va apuntar la necessitat d'abordar les qüestions, els reptes i les expectatives que genera la medicina personalitzada, les possibilitats reals d'aplicar-la, la seva implicació en la medicina global o aspectes com la bioètica i la sostenibilitat.
La conferència, que va durar tot el dia, va comptar amb diverses personalitats de l’àmbit científic i de la recerca de Catalunya com Montserrat Vendrell, directora general de Biocat i presidenta del Consell Europeu de Bioregions, Dolors Batalla (Capcit), Josep M. Borràs (Institut Català d'Oncologia), Manel Esteller (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge), Joan Rodés (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer), Miguel Beato (Centre de Regulació Genòmica), Eduardo Salas (Gendiag), Manolis Kogevinas (Centre de Recerca en Epidemiologia), Alicia Granados (Genzyme/UAB), Jordi Camí (Fundació Pasqual Maragall i Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona), Ingrid Geesink (Rathenau Instituut), Oriol Solà Morales (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili), Anna García-Altés (Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut), Antoni Plasència (Institut de Salut Global de Barcelona) i Pere Joan Cardona (Archivel Farma).
L’EPTA agrupa les oficines i els organismes d’assessorament científic i tecnològic del Parlament Europeu i de les cambres de Dinamarca, Finlàndia, Flandes, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Holanda, Noruega, Suècia, Suïssa i el Regne Unit, a més de la catalana. També en són membres associats el Consell d’Europa i les oficines dels parlaments d’Àustria, Polònia i els Estats Units.
El Parlament de Catalunya, amb el Capcit creat el 2008, és l’únic de l’Estat espanyol que disposa d’un organisme d’aquestes característiques. Juntament amb Flandes, són les dues úniques cambres no estatals que formen part de l’EPTA.