Destacada presència catalana a la BIO Boston 2023, amb suport institucional del Conseller de Salut
Encapçalada pel Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, i acompanyada per l’equip directiu de Biocat, la delegació de la BioRegió va comptar amb 46 empreses i entitats i més de 80 professionals del sector.
La convenció internacional BIO 2023 ha batut xifres rècord de participació. Més de 5000 empreses i uns 10.000 delegats han assistit a la trobada més important de partnering del sector biotecnològic internacional que s’ha celebrat a Boston, Estats Units, el primer ecosistema de ciències de la vida líders al món.
El Conseller de Salut es va desplaçar fins a la capital de Massachussets per fer palès el suport institucional a les empreses catalanes en la cerca d’acords de col·laboració i aliances estratègiques, així com per a l’obtenció de finançament, nous acords de llicències o per reforçar acords de desenvolupament existents i negocis i per arribar més ràpidament a nous mercats.
Durant quatre intensos dies, el Conseller Balcells i la delegació institucional van poder trobar-se amb professionals i investigadors catalans establerts als Estats Units, visitar centres de referència com el Broad Institute, centre de recerca dedicat a l’estudi del genoma, el Dana Farber Cancer Institute, un dels principals centres d’oncologia del món, o el MIT, l’Institut de Tecnologia de Massachusets, on es generen moltes de les innovacions més disruptives en productes i processos, alhora que mantenir reunions amb institucions i empreses internacionals del sector. Totes aquestes trobades han permès reforçar les relacions institucionals entre Catalunya i la comunitat científica de Massachussets que han derivat en propostes de projectes futurs. En paraules del Conseller, ‘la Generalitat està impulsant acords de col·laboració de centres catalans amb prestigioses institucions científiques’, la majoria dels quals tenen com a objectius principals: ‘posar en marxa el nou centre de Teràpies Avançades de Catalunya i facilitar el retorn del talent català format a casa nostra i que actualment desenvolupa la seva carrera professional fora de les nostres fronteres’.
Per la seva banda, Biocat va mantenir una intensa agenda de reunions de partnering amb diverses entitats i inversors internacionals, on va poder promoure els actius de la BioRegió i reforçar col·laboracions per a programes i projectes de l’entitat. Així mateix, l’equip Biocat es va reunir amb la nombrosa delegació de Mèxic, amb la que està preparant diferents accions enfocades a donar a conèixer el mercat mexicà a les empreses catalanes i facilitar oportunitats de negoci entre la BioRegió i estats líders al país com Nuevo León. L’agenda també va incloure reunions amb membres del Consell Europeu d’Innovació i altres representants de la Comissió Europea així com activitats de difusió del Consell Europeu de BioRegions (CEBR). La xarxa de clústers, de la que Biocat ostenta la presidència, es va reunir al pavelló de la BioRegió en presència del Conseller Balcells i de Cornelius Schmaltz, autoritat del Consell Europeu d'Innovació amb qui Balcells es va reunir.
La fira BIO també ha permès promocionar BIOSPAIN que es celebrarà a Barcelona al setembre, i de la que Biocat és entitat col·laboradora, recollint l’interès de delegacions internacionals de participar a la fira.
Cal destacar en l’agenda de Biocat la participació en una exclusiva trobada per debatre els reptes de la Biomanufactura, organitzada per EuropaBio i la Biotechnology Innovation Organization, i en la que 45 representants d’entitats i empreses relacionades amb el sector biotecnològic i farma de tot el món van treballar un document de posicionament sobre les necessitats i oportunitats de la indústria.
Montserrat Daban, Directora de Política Científica i Internacionalització de Biocat i presidenta del CEBR, va destacar l’oportunitat que representa per a la BioRegió “la possibilitat de posicionar els actius de Catalunya i fer valdre les oportunitats i exposar les necessitats de les nostres empreses per tenir un rol més prominent en la revolució i oportunitat de reindustrialització que per a Europa representa el desenvolupament de noves teràpies i la seva producció.
La convenció BIO ha estat un aparador i un espai prominent on les empreses catalanes participants van poder buscar inversió i socis internacionals per portar els seus productes i desenvolupaments fins als pacients de tot el món. A més del suport institucional, la delegació catalana va comptar amb suport mediàtic gràcies a l'àmplia cobertura rebuda per part de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Lydia Heredia de TV3 va fer la crònica des de la mateixa fira on va poder conèixer de primera mà els testimonis de startups, empreses i grups inversors catalans. Jordi Pino, Director Comercial de BcnPeptides, comentava que participen en aquesta fira des de l’any 2008 ja que ‘és la fira amb més retorn tant a nivell networking com a nivell econòmic, o sigui, en nous projectes’. Per la seva part, Miquel Bru i Oscar Flores cofundadors de Genomcore, compartien els comentaris generalitzats sobre l’alt nivell dels projectes catalans presents a Boston tant a nivell qualitatiu com des d’ un punt de vista d’ innovació. La presència d' Oniria Therapeutics a la Bio tenia com a principal objectiu la cerca d’inversors per poder, com deia la seva directora general Esther Riambau, ‘desenvolupar l’ estudi clínic, que ens permeti avançar en la ciència i portar el fàrmac fins el pacient’.
L’altra cara de la moneda són les empreses que busquen projectes invertibles. Sara Secall, partner Life-Sciences de Inveready, posava de manifest les dificultats d’invertir en un sector on pot ser que ‘tot i que els assajos clínics en animals i desprès en éssers humans hagi anat bé, pot acabar passant que un producte no rebi aprovació’.
Per la seva part, Francesc Garriga de Catalunya Ràdio va poder entrevistar el Conseller Balcells durant la visita que va fer amb l’equip de Biocat a un dels centres d’investigació de referència de Massachussets.