Destaquem: Col·laboració amb Baselga - Memorial Sloan-Kettering per la biòpsia líquida, Pi-Sunyer part del Consell Assessor del PERIS, inversió de 400M€ de Grifols, Oryzon recupera els drets d’ORY-1001 i nou centre de diagnòstic de malalties minoritàries
<p>Les empreses de la BioRegió continuen captant finançament i sortint al mercat exterior</p>
Aquest mes de juliol la BioRegió ha estat marcada per nombroses notícies en l’àmbit empresarial i de finançament així com noves iniciatives de recerca en l’àmbit hospitalari.
Els propietaris del grup Roca han aflorat un 10% al capital d'AB-Biotics, apostant per aquesta empresa biotecnològica. Reig Jofre ha rebut un pagament de 8,5 milions d’euros de la francesa Naturex en concepte del pagament ajornat per l’adquisició d’actius industrials que va dur a terme el 2013. La farmacèutica preveu invertir aquesta suma en projectes de creixement.
Grifols persisteix en la seva carrera per reforçar l’R+D amb l’adquisició del 44% de l’estatunidenca GigaGen per 30,8 milions d’euros. Amb aquesta operació l’empresa ja ha invertit ja prop de 400 milions d’euros en empreses innovadores. També ha augmentat la seva participació a la companyia Kiro Grifols arribant a un 90%.
Per la seva banda, Inkemia continua obrint-se a mercats estrangers i ha obtingut noves patents pel seu biodièsel a Israel i Hong Kong. Amb això el grup assoleix la xifra de 75 patents concedides en ferm.
La tendència a l’alça del micro-mecenatge es posa de relleu amb noves captacions de finançament. Aquesta vegada ha estat Mind the Byte qui ha aixecat 300.000 euros en la seva segona campanya d’equity crowdfunding. Farà servir aquests diners per impulsar l'expansió internacional mentre desenvolupa la seva plataforma SaaS.
Les empreses catalanes han pogut beneficiar-se de finançament per part del consorci europeu EIT Health. A través de la Pitch Session Headstart 2017, EIT Health ha atorgat 50.000 euros a cinc start-up espanyoles, tres d’elles catalanes: Aelix Therapeutics, Avizorex Pharma i OnnaLabs Inno hubs.
Transplant Biomedicals continua guanyant premis. Després d’alçar-se guanyadora a la HealthTech Start-up Competition organitzada per Biocat durant la BIO-Europe Spring el passat març, l’empresa ha estat premiada per l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) com la Millor Iniciativa Empresarial. A més, es troba entre una de les start-up seleccionades per participar a la South Summit Competition, juntament amb les catalanes Teckel Medical i Top Doctors.
La darrera setmana del mes de juliol ha tingut lloc la presentació de l’Informe Asebio 2016, que un any més fa palès la importància de la indústria biotecnològica catalana en el marc de l’estat espanyol. Catalunya és la comunitat amb major número d’empreses, on han tingut lloc més operacions d’ampliació de capital (mobilitzant gairebé el 75% del capital del total invertit), i on es capta més inversió de fons internacionals.
Però no tot han estat bones noticies. A finals de juliol s’ha fet pública una repriortizació de l’estratègia de portfolio de Roche que ha acabat amb l’acord de llicència que tenia amb Oryzon Genomics pel desenvolupament del fàrmac experimental ORY-1001. Aquesta decisió ha fet que Oryzon recuperi els drets del fàrmac i hagi sofert una caiguda en borsa. També la farmacèutica Almirall ha patit un sotrac en el seu principal focus de negoci, la dermatologia, perdent al voltant d'un 40% del seu valor en dos mesos i amb uns resultats semestrals de més de 70 milions d'euros de pèrdues.
L’impacte de la recerca en salut a Catalunya
AQUAS, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, ha presentat els resultats i impacte de la recerca en salut a Catalunya. L’informe presenta els resultats de recerca de ciències de la salut del 2014 i 2015 en comparació amb les dades dels informes anteriors. S’han analitzat en total 11 instituts d’investigació sanitària associats a un hospital o a un centre d’atenció primària, i 9 centres de recerca biomèdica no associats a centres sanitaris.
L’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han creat una nova eina d’anàlisi per predir la resposta al tractament preoperatori en càncer de recte, cosa que ajudarà a evitar efectes secundaris innecessaris i permetrà oferir alternatives més beneficioses.
També l’IDIBELL, juntament amb l'Institut d'Investigacions August Pi i Sunyer (IDIBAPS), ha descobert un nou punt de regulació de la biogènesi ribosomal que podria obrir nous camins per tractar la síndrome 5q-, una malaltia genètica esporàdica rara, i alguns tipus de càncer.
Fruit de la col·laboració entre l’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS i l’Hospital de Aarhus (Dinamarca), s’ha descobert que mitjançant una tècnica de diagnòstic per la imatge es poden detectar de forma precoç malalties neurodegeneratives com el Parkinson en pacients amb trastorns de la son.
El Centre de Regulació Genòmica (CRG), juntament amb la clínica Eugin, també està posant a punt una nova tècnica experimental que permet analitzar la capacitat de fecundació de l’espermatozoide. Avui en dia, els espermatozoides s’escullen atenent a aspectes morfològics en les tècniques de reproducció assistida.
Catalunya i els Estats Units junts per lluitar contra el càncer
Durant el mes de juliol el conseller de Salut, Antoni Comín, ha realitzat un viatge oficial al Nova York (Estats Units) acompanyat pel director general de Recerca, Albert Barberà i la directora de l’àrea sanitària del Servei Català de la Salut, Cristina Nadal.
Durant el viatge han visitat al Dr. Josep Baselga, director del Memorial Sloan-Kettering. Després de la visita el Departament de Salut ha arribat a un acord de col·laboració amb el Memorial Sloan-Kettering per la recerca del càncer mitjançant la biòpsia líquida. Aquesta tècnica suposaria un gran avenç en la lluita contra el càncer, ja que permetria des de diagnosticar tumors abans de que disseminin per l’organisme, fins a identificar quan pot haver una recaiguda del pacient.
També han visitat al doctor Dr. Xavier Pi-Sunyer –catedràtic de medicina de la Columbia University i destacat investigador en obesitat, nutrició i diabetis– i han conegut un estudi de salut i estils de vida al barri del Bronx. Com a resultat, el Dr. Pi-sunyer ha acceptat formar part del Consell Assessor del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS).
Avenços i innovació als hospitals
Els hospitals de la BioRegió continuen innovant tant en matèria de teràpia com en instal·lacions i nous procediments. Vall d’Hebron, Bellvitge i el Carlos III de Madrid han realitzat un assaig clínic amb dos nous fàrmacs per endarrerir l’ELA, una de les malalties més cruels. Els resultats provisionals indiquen que es podria rebaixar un 20% la progressió de la malaltia.
Els hospitals Sant Joan de Déu i Vall d’Hebron han estrenat instal·lacions. Per una banda, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha creat un centre innovador per al diagnòstic i la recerca de les malalties minoritàries a Sant Joan de Déu, creat amb la voluntat de generar un nou model de recerca traslacional on l'alta tecnologia s'apropi al pacient. Per altra banda, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estrenat una nova Unitat de Teràpia de Medicina Nuclear per tractar amb radiofàrmacs pacients adults i pediàtrics amb càncer. Amb això, Vall d’Hebron serà el centre de referència a Catalunya per als infants que necessitin aquest tipus de tractament.
El projecte ARI, impulsat per la jove Ari Benedé en col·laboració amb l’Hospital Clínic, ha recaptat més d’1 milió d’euros de particulars, empreses i associacions per posar en marxa el tractament CART contra la leucèmia.