Vés al contingut

Tot just fa unes setmanes coneixíem les dades del sector al 2018 a l’Informe Biocat –destacades aquest mes a la revista Scrip- i ja tenim aquí un 2019 que comença amb força a la BioRegió de Catalunya. Com cada mes, et resumim en tres minuts els titulars que han situat les empreses i entitats de recerca catalanes en els titulars mediàtics.

Comencem parlant de novetats institucionals que prometen donar una empenta a l’ecosistema. La Generalitat de Catalunya ha aprovat el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement, que vol unir esforços entre universitats, centres de recerca, parcs tecnològics, patronals i sindicats per tal d’incrementar la innovació en l’economia catalana i facilitar la transferència de coneixement dels centres a les empreses. A més, el Departament de Salut ha obert la tercera convocatòria del Pla Estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) de subvencions i incorpora la perspectiva de gènere en tots els seus àmbits d'actuació. 

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el pla Barcelona Ciència per impulsar la investigació i la participació ciutadana amb l’objectiu de convertir-se en capital europea de ciència i innovació. La Fundació La Caixa hi aportarà un milió d’euros . També a la capital catalana, Barcelona Activa ha creat un laboratori d’innovació per startups, User Experience Laboratory (UXLab), centrat en el disseny de projectes basat en l’experiència del client.

Una mica més lluny, a Califòrnia, ACCIÓ ha creat la iniciativa ‘Catalonia Exponential’ per aplicar la innovació de Silicon Valley per impulsar la transformació de startups, pimes i grans empreses.

 

Fitxatges d’hivern

L’apartat de noms propis ve ple de novetats aquest gener. Josep Baselga s’ha incorporat com a director de l’àrea de recerca i desenvolupament en càncer de la farmacèutica AstraZeneca.

Per la seva banda, la consultora Diplolicy ha incorporat Ignasi Belda, ex director general del Parc Científic de Barcelona, per ocupar-se de temes relacionats amb el sector de la salut i les empreses biomèdiques. També ha reforçat el seu equip Asabys Partners amb la incorporació de Nuria Aloy Sala com a directora financera.

Almirall ha anunciat el nomenament de Francesca Domenech com a nova directora digital i membre del comitè de direcció. La farmacèutica catalana preveu créixer un 45% i aconseguir un ebitda de 205 milions d’euros al 2018.

El director general del Centre Mèdic Delfos a Barcelona, Juan José Pérez Villar, s’ha jubilat i Josep Maria Payà, responsable mèdic de Delfos, ha assumit el seu càrrec. HM Hospitales destinarà més d’onze milions d’euros a la remodelació d’aquest centre.

En l’àrea de digital health, Frederic Llordachs, cofundador de Doctoralia, ha iniciat un nou projecte de consultoria per startups de salut digital, Braincats Consulting, instal·lat al Barcelona Health Hub. D’altra banda Peter Edman, ex directiu d’AstraZeneca, ha abandonat el consell de Mind the Byte.

 

Internacionalització, finançament i noves aliances

Precisament Doctoralia continua la seva expansió per Amèrica llatina: l’empresa ha obert una oficina a Xile i ultima la seva entrada a Argentina. Palex Medical ha tancat una aliança amb la multinacional japonesa Otsuka per distribuir a diversos països d’Europa un dispositiu mèdic pel tractament de malalties inflamatòries intestinals.

També mirant Europa, Minoryx Therapeutics ha obert una nova filial al Brussels South Biopark, a Bèlgica, per iniciar nous projectes de R+D. A l'altra banda de l'Atlàntic, En aquest sentit, la startup catalana LactApp ha estat seleccionada per Apple per participar al seu primer Campus per a emprenedores. La companyia, que va protagonitzar l'Startup Generation de Biocat al desembre, és una de les onze empreses fundades per dones de tot el món que participará en el programa.

Medcomtech ha formalitzat una ampliació de capital de prop d’un milió d’euros per refinançar deute. MJN Neuroserveis ha rebut una ajuda europea d’1,8 milions d’euros que permetrà realitzar estudis clínics del seu dispositiu per a crisis epilèptiques a Madrid i Alemanya, i Glycardial Diagnostics ha rebut 1,9 milions d’euros per avançar en el desenvolupament de proves per a la detecció primerenca de la isquèmia cardíaca.

MOWOOT, sorgida del programa d·HEALTH Barcelona, ha obert una campanya de crowdfunding a Capital Cell amb l’objectiu d’aconseguir 400.000€. Una xifra semblant, en concret 325.000 euros, ha invertit GENESIS Ventures en cinc startups, spinoffs i projectes de l’àmbit de la biomedicina durant 2018.

Top Doctors negocia una aliança amb el comparador d’assegurances de salut iSalud que permetria oferir serveis compartits. També s’han aliat l’Institut Marquès i Mútua Terrassa  per oferir serveis de medicina reproductiva a l’Àptima Centre Clínic.

 

Operacions corporatives i noves seus

Grifols ha venut els centres de donació de plasma de la companyia nord-americans Biotest US Corporation i de l’alemanya Haema a Scranton Enterprises, holding holandès controlat per la família Grifols, per 469 milions d’euros. Part d’aquests recursos ja tenen destinació, i és que Grifols ha signat un acord de llicència amb Riger Pharmaceuticals per 290 milions d’euros per distribuir a Europa el medicament fostamatinib per la púrpura trombocitopènica immune crònica. 

Ferrer ha tancat la venda de Tarbis Farma, la seva àrea de medicaments genèrics, a Hetero, una de les principals companyies farmacèutiques de la Índia, a través de la filial Amarox Limited.

Rovi ha comprat el fàrmac Falithrom, utilitzat per a prevenir i tractar la trombosi i els vessaments cerebrals, per comercialitzar-lo a Alemanya. Una altra farma, Reig Jofre, ha col·locat la primera pedra de la nova planta de medicaments injectables a Sant Joan Despí. Es preveu que el nou edifici, de 2.500 metres quadrats, comenci a funcionar el 2021 i permeti la contractació de 100 persones.

També estrena instal·lacions l’Institut Guttmann, que ha inaugurat un nou complex al barri de la Sagrera de Barcelona. Ha suposat una inversió de 17 milions d’euros i inclou uns 40 apartaments adaptats i una clínica de neurorehabilitació. Per la seva part, Can Ruti inaugurarà properament el nou Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) d'uns 4.000 metres quadrats que donarà servei a 800 investigadors de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

 

Avenços en recerca

En oncologia, Josep Tabernero, investigador del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, participarà al projecte guanyador del Cancer Research UK, que comptarà amb 22,5 milions d’euros per aprofundir en la relació entre el microbioma i el càncer colorectal.

Un estudi de l’IOB Institute of Oncology de Barcelona ha demostrat que la ribulina és efectiva en pacients afectades amb carcinoma ductal infiltrant, el tipus de tumor de mama més comú. Han publicat els resultats a Oncologist. D’altra banda, el servei d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell tancarà i els pacients seran derivats a l’Hospital Vall d’Hebron.

Altres experts en oncologia pediàtrica, els de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu i de l’Hospital Sant Joan de Déu, han demostrat l’eficàcia d’una teràpia basada en un virus pel tractament del retinoblastoma, el tumor ocular més freqüent en nens. L’estudi s’ha publicat a Science Translational Medicine.

Els casos de falsos positius a les mamografies de control indiquen més predisposició a tumors: així ho conclou un estudi publicat per l’Hospital del Mar i l’Institut d’investigació IMIM a British Journal of Cancer. D'altra banda, la Fundació Josep Carreras ha estat guardonada com a "Fundació Científica de l'Any" a Alemanya. El premi està dotat amb 10.000 euros.

Dues novetats en cardiologia. D’una banda, Vall d’Hebron ha realitzat amb èxit la primera cirurgia híbrida en una cardiopatia congènita d’adult a Catalunya, portant a terme dues intervencions en una sola sala d’operacions. A més, ha llançat la campanya #VHTocaElCor, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància de les cardiopaties infantils i impulsar la recerca en aquest camp.

D’altra banda, l’Institut del Cor de l’Hospital Germans Trias ha provat per primer cop a Europa un dispositiu cardíac dissenyat a Israel i participa en un assaig clínic mundial d’aquest implant que es col·loca entre les dues aurícules del cor i baixa la pressió en insuficiències cardíaques greus.

En neurologia, les unitats d’epilèpsia de l’Hospital del Mar, l’Hospital Clínic-Sant Joan de Déu de Barcelona i l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, s’han integrat al projecte de telemedicina Clinical Patient Management System (CPMS) impulsat per la Comissió Europea. Aquesta iniciativa permet als professionals mèdics consultar a un panell d’experts de la Unió Europea el diagnòstic i tractament dels casos complexes de la malaltia.

Per la seva banda, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), l’Institut Català de Nanociència i Nanoctecnologia (ICN2), el CIBER de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN) i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) han desenvolupat un empelt de grafè capaç de detectar l’activitat elèctrica cerebral a freqüències baixes i sobre grans superfícies. L’estudi s’ha publicat a Nature Materials.

Un equip de l’IDIBELL i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona han descobert que les versions defectuoses dels astròcits, un tipus de cèl·lules glials del cervell, estan vinculades a l’acumulació d’una proteïna tòxica característica de la malaltia de Parkinson. El treball s’ha publicat a Stem Cell Reports.

El Sincrotró ALBA ha estudiat les mateixes cèl·lules en col·laboració amb la Universitat de Belgrad i l’Institut de Bioquímica Max Planck. Els investigadors, que han publicat la recerca a Analytical Chemistry, han analitzat els canvis cel·lulars, estructurals i bioquímics dels astròcits en ratolins amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

Les persones amb Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) presenten més probabilitats de consumir cànnabis al llarg de la vida, segons un estudi del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) publicat a Molecular Psychiatry. Precisament un estudi internacional publicat a Nature Genetics amb col·laboració de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha identificat 124 gens associats amb conductes de risc.

Una conducta positiva és escoltar música que ens agradi: en aquest sentit, un estudi de la Universitat de Barcelona, l’IDIBELL, l’Institut d’Investigació Biomèdica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Universitat Autònoma de Barcelona ha revelat una relació causal entre el neurotransmissor dopamina i el plaer que les persones senten quan escolten certa música.

Un altre estudi d’IDIBAPS i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i publicat a PNAS ha descobert un mecanisme pel qual l’obesitat provoca resistència a la insulina, la qual cosa pot provocar l’aparició de diabetis tipus 2. IDIBAPS també participa, juntament amb la UPC, al projecte EURO SHOCK, el primer assaig clínic a gran escala que investiga la implementació d’un nou tractament per reduir la mortalitat del xoc cardiogènic.

Un estudi del VHIR, publicat a Allergy, ha determinat que la mitjana de supervivència dels pacients amb pneumonitis per hipersensibilitat crònica és de 7 anys i que al cap de 5 anys del diagnòstic la supervivència és del 68,5%.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han demostrat que els cromosomes estan empaquetats formant làmines apilades de cromatina. Aquesta estructura, que ja va ser proposada al 2005 pels mateixos científics, és molt compacta i podria protegir la integritat de l’ADN durant la divisió de les cèl·lules. L’estudi ha estat publicat a EMBO Journal.

L’IRB Barcelona ha descobert un nou mecanisme que facilita que les cèl·lules eucariotes sintetitzin unes proteïnes que els bacteris no poden generar. L’estudi s’ha publicat a Molecular Biology and Evolution. Per la seva banda, els seus companys de l’IRBLleida han participat en un estudi en què s’ha associat l’obesitat amb la mala funció renal i el risc de mort. Els resultats s’han publicat a The British Medical Journal.

Investigadors de la UAB i de la Universitat de Maryland Baltimore County (UMBC) han publicat a Frontiers in Microbiology un nou procés capaç de generar resistència a fàrmacs antibacterians sintètics.

L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) ha creat robots híbrids en els que es combina material sintètic amb teixit muscular viu generat gràcies a bioimpressió 3D. I una altra notícia que porta la ciència ficció a la vida real: Embryotools ha aconseguit el primer embaràs del món amb la tècnica de transferència nuclear per tractar la infertilitat.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.