Vés al contingut

Comencem donant la benvinguda a un nou nom en el sector. Ship2B ha llançat un fons que busca aixecar 30 milions per invertir en startups europees de pediatria: la gestora, anomenada Montana Impact Fund, té previst entrar en uns 18 projectes dedicats a oncologia, malalties mentals o malalties genètiques fins a 2028, i té Marc Ramis com a soci director i l’Hospital Sant Joan de Déu com a assessor. Un altre fons de la BioRegió de Catalunya, Ysios, ha liderat una ronda de 58 milions d’euros a la biotecnològica Tagworks, juntament amb Gilde Healthcare i Novartis: és l’11a transacció del fons Ysios BioFund III, dotat amb 216 milions d'euros.

Alguns projectes de la BioRegió també han obtingut inversió: Nuage Therapeutics ha tancat una ronda de 12 milions d'euros encapçalada per Sofinnova Partners i Asabys, i en la qual també han participat Innvierte, el programa d'inversió del CDTI, i BStartup. El finançament li permetrà avançar en el seu programa per al càncer de pròstata resistent i validar la seva plataforma de descobriment de fàrmacs moduladors de proteïnes intrínsecament desordenades (IDP).

També One Chain Immunotherapeutics, spinoff de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras especialitzada en el desenvolupament de CAR-T, ha tancat una ronda de finançament presèrie A de 6,7 milions d'euros. L'operació ha estat liderada per Invivo Capital amb la participació de la Fundació Josep Carreras i del CDTI, que ja eren socis, i dels nous inversors Nara Capital i Clave Capital.

Per la seva banda, Connecta Therapeutics ha captat 3,3 milions d’euros i inicia a l'Hospital del Mar Institut de Recerca els assajos clínics del seu fàrmac CTH120 per al tractament de la síndrome X fràgil, després dels prometedors resultats en els assajos preclínics al CRG. L’empresa preveu obtenir els resultats finals de l'assaig de Fase I al segon trimestre del 2024. L’operació ha estat liderada pels socis actuals, un fons d’Inveready i CDTI Invierte.

MiMARK Diagnostic, spinoff del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha captat 1 milió d’euros per a accelerar el desenvolupament del seu test de diagnòstic in vitro per a càncer d’endometri. Clave Capital, Nara Capital i Namarel Ventures han liderat l’operació, en què també participa WA4Steam.

També cerca finançament IDP Pharma, que inicia l’assaig clínic del seu fàrmac IDP-121 en tumors hematològics i obre a Capital Cell una ronda d’1 milió d’euros per a la primera fase de l’estudi.

Més bones notícies en l’àmbit dels assajos: Minoryx ha aconseguit l’aprovació de la FDA per iniciar un estudi clínic de fase 3 de leriglitazona en pacients amb adrenoleucodistròfia lligada al cromosoma X (ALD-X) i adrenoleucodistròfia cerebral (ALD-c). L’empresa preveu començar a reclutar pacients a finals del segon trimestre del 2023, amb resultats previstos per a finals del 2025. I Ferrer ha iniciat una ampliació de l'assaig clínic de fase III per avaluar l'eficàcia de la molècula FNP122 a llarg termini i veure'n el potencial per endarrerir la progressió de l' Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA ) protegint les cèl·lules nervioses.

La vacuna d’HIPRA torna a ser notícia perquè l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat un assaig clínic per estudiar si la dosi de reforç de la seva vacuna contra la COVID-19 és segura en adolescents d’entre 12 i 18 anys que ja portin 2 dosis de la vacuna de Pfizer i confirmar si aquesta dosi de reforç augmenta la resposta immunitària contra aquest virus. Hi participaran 300 adolescents voluntaris a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, l’Hospital Josep Trueta de Girona i tres hospitals de Madrid.

Fecundis ha desenvolupat una nova tècnica de reproducció assistida que activa els espermatozoides mitjançant la reproducció al laboratori del procés que té lloc naturalment al tracte reproductiu de la dona: el primer estudi clínic que s’ha dut a terme per validar-lo ha conclòs amb el naixement d’un nadó de pacients amb un llarg historial d’infertilitat i obre les portes a un augment de les taxes d’èxit dels tractaments de reproducció assistida.

D’altra banda, Welab Barcelona i la Fundació MEDINA col·laboraran per ampliar l'oferta de serveis i capacitats de R+D dirigida a la descoberta i desenvolupament de nous medicaments.

 

Moviments corporatius a les grans empreses

Grifols ha començat a lliurar a Egipte els primers medicaments derivats del plasma i fabricats a partir de donacions del país, on preveu tenir operatius 20 punts de donació a finals del 2024; la transformació del plasma egipci es porta a terme a la planta de Grifols a Parets del Vallès (Barcelona). La companyia d’hemoderivats també planeja obrir l’any vinent nous centres propis de recol·lecció de plasma al Canadà, on ha subscrit un acord amb Canadian Plasma Resources. En canvi, vendrà una participació en la seva filial Shanghai RAAS, per 1.390 milions d'euros i no descarta fer altres desinversions.

També hi ha moviments corporatius a Almirall, que ha tancat una ampliació de capital exprés de 200 milions d’euros: una operació que ha permès a la família Gallardo augmentar fins al 60,14% la seva participació accionarial a la farmacèutica.

Boehringer Ingelheim ha invertit 13 milions d'euros per potenciar el seu centre tecnològic de Sant Cugat (Barcelona), el hub tecnològic més gran de la companyia, amb 300 professionals i que proveeix servei a nivell global més de 50.000 usuaris. 

Per la seva banda, l’empresa catalana d'assajos, certificació i inspecció Applus+ ha adquirit la francesa Rescoll, proveïdora d'assajos de materials i R+D amb 170 empleats i ingressos anuals de 21 milions d'euros.

 

Noves instal·lacions i tecnologies als hospitals

L’Hospital Sant Joan de Déu ha inaugurat les noves instal·lacions de la seva Unitat de Recerca en Càncer Infantil – CaixaResearch, gràcies a 3 milions d’euros aportats per la Fundació "la Caixa" i aportacions de famílies de pacients i altres entitats. L'Hospital Sant Joan de Déu també ha posat en funcionament la nova planta de maternitat, remodelada per millorar el monitoratge i l'experiència de les famílies i orientada a pacients de ginecologia i obstetrícia.

Per la seva banda, l'hospital Josep Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt han posat en marxa el nou laboratori dedicat al diagnòstic genètic i molecular, amb tecnologia de seqüenciació de darrera generació, i l’Hospital de Mataró ha posat en marxa l’hospital de dia oncohematològic, que substituirà l’actual hospital de dia especialitzat i oferirà més confort i intimitat als pacients. 

També bones notícies per als pacients de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que ha completat la col·locació de sensors de monitoratge continu de glucosa intersticial en tots els seus pacients de diabetis tipus 1. Unes 700 persones porten ja implantat un dispositiu que substitueix la punxada al dit per una aplicació mòbil en el control de la malaltia.

I pensant en els pacients ingressats, l’Hospital de Bellvitge ha engegat el projecte “L’Hospital ja dorm”, que vetlla pel son nocturn a partir d’un estudi fet per professionals d’infermeria sobre la qualitat del son al centre. Bellvitge també ha esdevingut aquest mes el primer centre de l’Estat en arribar a les 1.000 cirurgies robòtiques de ginecologia amb el robot Da Vinci.

Els hospitals de la BioRegió continuen incorporant també tècniques i tecnologies pioneres. L’hospital Clínic de Barcelona ha fet amb èxit les primeres cirurgies amb Bitrack, el robot quirúrgic de l’empresa catalana Rob Surgical; concretament tres nefrectomies radicals, és a dir, l'extirpació del ronyó degut a un mal funcionament o una patologia prèvia. I en psiquiatria, l’Hospital de Sant Pau avança en la cirurgia per tractar la depressió resistent i l’esquizofrènia: és l’únic hospital del sud d’Europa que fa aquesta pionera intervenció quirúrgica, que té una taxa d’èxit del 65% passats cinc anys.

 

Oncologia catalana al congrés de l’ASCO

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya, el CSIC i l’Idibell/ICO investigaran l’obtenció d’un tipus de limfòcits, les cèl·lules CAR-NK (Natural Killer), més fàcils de produir que les CAR-T, per a millorar el resultat d’aquestes teràpies. El BST acollirà el banc de cèl·lules resultant.

Aquest mes, la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO) ha celebrat el seu congrés on s’han presentat novetats també de centres catalans. Entre elles un nou tractament, la teràpia adjuvant amb osimertinib, que ha demostrat perllongar significativament la supervivència global en pacients amb càncer de pulmó no microcític en etapes primerenques amb mutacions al gen EGFR, segons un estudi en què ha participat l’IIB Sant Pau publicat a The New England Journal of Medicine. També s’ha presentat al congrés un nou anticòs conjugat que podria ser útil per a personalitzar el tractament de pacients amb càncer epitelial d’ovari recurrent que expressen la proteïna FolRα, segons els resultats preliminars de l'assaig clínic fase I presentat pel VHIO.

L’IDIBELL i la Universitat de Iowa han desenvolupat una nova molècula per al tractament dirigit contra el càncer, que reconeix específicament un receptor altament expressat en les cèl·lules tumorals de càncer de mama, sarcoma, melanoma, càncer de còlon, entre d’altres. La nova molècula, presentada a Molecular Therapy – Nucleic Acids, es podria unir a tractaments contra el càncer i utilitzar-la com a plataforma per l’alliberament localitzat de fàrmacs que redueixi els efectes secundaris. L‘IDIBELL també participa en un estudi de Fase III publicat a New England Journal of Medicine que suposa un canvi de paradigma en el tractament de pacients amb limfoma B difús de cèl·lules grans, un dels càncers hematològics més agressius: un nou tractament amb Yescarta (axicabtagén ciloleucel, conegut com a axi-cel) redueix en un 27,4% el risc de mort.

Per la seva banda, investigadors d’IDIBAPS han desenvolupat un model cel·lular en tres dimensions de limfoma del mantell, un tipus de limfoma no-Hodgkin de cèl·lules B poc freqüent però agressiu. L’estudi, publicat a Leukemia, podria ajudar a avaluar l’eficàcia de nous tractaments.

 

Altres novetats en recerca

Catalunya crearà un banc de microbiota per potenciar els trasplantaments fecals: els hospitals de Bellvitge i Clínic lideren el projecte i buscaran nous donants a partir de la tardor.

Aquest mes s’ha inaugurat el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS) a Terrassa, un instrument públic del sistema català de salut i de la xarxa pública de serveis socials. El HiSS impulsa una primera crida centrada en l’abordatge de la soledat no volguda i convoca les entitats i institucions, públiques i privades, a presentar projectes d’innovació aplicada.

Un equip internacional liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF), la Universitat Pompeu Fabra, Illumina i Baylor College of Medicine ha seqüenciat el genoma de més de 800 individus de 233 espècies de primats d'arreu del planeta, que demostra l'enorme potencial que poden tenir per ajudar a diagnosticar malalties humanes. El treball, el catàleg genètic més ampli i detallat fins ara d’aquests animals, s’ha publicat en un número especial de la revista Science. El 80% dels genomes del projecte s'ha seqüenciat en el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica de Barcelona (CNAG).

Els avenços en la recerca contra l’Alzheimer tornen a ser notícia aquest mes. Un equip liderat pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) ha desenvolupat un nou biomarcador d’envelliment cerebral que demostra que la presència d’alteracions patològiques de la malaltia d'Alzheimer està associada a un envelliment cerebral accelerat, fins i tot en persones cognitivament sanes. El Barcelonaβeta Brain Research Center també ha liderat, amb l'Hospital del Mar Research Institute, un estudi publicat a iScience que per primer cop valida jocs d’estimulació cognitiva per ordinador per avaluar l’evolució de la capacitat cognitiva en persones amb alt risc d’Alzheimer.

D’altra banda, un assaig preclínic de l’IDIBAPS publicat a Cells mostra l’eficàcia de la teràpia fotodinàmica contra el glioblastoma. L’administració d’un fàrmac sensible a la llum redueix la viabilitat del tumor en un model en tres dimensions que permet simular el conjunt del teixit neural i el glioblastoma.

També en neurologia, un estudi multicèntric liderat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’IDIBELL determina que els fàrmacs anti-CGRP contra la migranya també són efectius i segurs en majors de 65 anys, i  obre noves vies per millorar la qualitat de vida  d’aquests pacients.

Novetats també en cardiologia. El 5% dels pacients amb infart agut de miocardi presenten regions danyades per l'infart, segons un estudi en què han col·laborat l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital Vall d'Hebron, publicat a JACC Cardiovascular Imaging. I l’IGTP, l’IQS i el BST investiguen conjuntament poder fer bypass en malalts de cor a partir de venes de donants: pretenen obtenir un bioimplant biològic anomenat VASCRAFT d'origen humà per als bypass coronaris que pot suposar una alternativa terapèutica innovadora.

Aquest mes també ha estat notícia la dermatologia. Un estudi liderat per l’IRB Barcelona i el CNAG, publicat a Nature Aging, que obre noves perspectives en el desenvolupament de teràpies per millorar la salut cutània, conclou que la proteïna IL-17 té un paper clau en l'envelliment de la pell: el bloqueig de la funció d'IL-17 redueix l'estat proinflamatori de la pell i retarda l'aparició de trets relacionats amb l'edat a la pell. 

 

Reconeixements i altres iniciatives

El laboratori de Càncer Colorectal de l'IRB Barcelona ha estat reconegut amb una Medalla d'Or de la Creu Roja per les seves contribucions en la investigació del càncer, concretament pel descobriment i la caracterització de les cèl·lules responsables de provocar les metàstasis del càncer de còlon, publicat l’any passat a Nature. Eduard Batlle, cap del grup de recerca, i Elena Sancho, investigadora associada, van rebre la condecoració de mans de la Reina Letízia.

Més reconeixements: Nen s’ha imposat a l’EC2VC Pitch Competition del Radical Health Festival Helsinki; Doctomatic ha obtingut el Premi a la Startup més prometedora a l’HIMSS Europe Pitch Fest; Time is Brain s’ha emportat el 1r premi a la categoria MedTech a l'EIT Health Catapult, i ABLE Human Motion ha guanyat el Premi Jove Rellevant 2023 del Círculo Ecuestre, on Trialing i Aortyx han estat els altres dos projectes finalistes. Felicitats a tots!

Un altre nom rellevant aquest mes és el de Joaquim Gea, cap emèrit del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar: ha estat escollit per la revista Cells per a dirigir com a editor un número especial sobre els biomarcadors per la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), que es publicarà a final d'any i que es convertirà també en un llibre.

I finalment, després de les recomanacions que vam compartir amb vosaltres per reduir la bretxa de gènere al sector de les ciències de la vida i la salut, felicitem l’IIB Sant Pau, que ha posat en marxa un nou programa transversal de recerca per fomentar la perspectiva de gènere en totes les seves àrees i grups d’investigació.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.