DESTAQUEM: Nou Informe Biocat, novetats en finançament, tècniques hospitalàries pioneres i un adéu emotiu
<p>El sector acomiada l’Àlex Casta, director d’UPF Ventures, en un mes amb menys activitat de l'habitual</p>
L’acumulació de dies festius i la proximitat de les festes nadalenques fan que desembre sigui, tradicionalment, un mes amb poques notícies destacades al sector català de les ciències de la vida i de la salut.
Tot i això, el sector ha omplert aquest mes les pàgines dels diaris gràcies a la presentació de la nova edició de l’Informe Biocat. Més de 300 professionals del sector van assistir a l’acte de presentació de l’estudi, celebrat a l’Auditori AXA i presidit pel President de la Generalitat, Quim Torra. Si te’l vas perdre, pots consultar les principals dades de l’Informe Biocat en aquest web o descarregar-te l’informe complet per llegir-te’l en els propers dies de vacances.
Durant la presentació de l’informe Biocat es va guardar un emotiu minut de silenci per la mort de l’Àlex Casta, director d’UPF Ventures, un adéu sobtat i inesperat al sector.
Finançament i nous noms propis
Un dels titulars destacats de l’Informe Biocat és l’augment de la inversió internacional. Precisament aquest mes, Spiral Therapeutics ha tancat una ronda de 3,7 milions de dòlars coliderada pel fons nord-americà Camden Partners i Savoir Capital. Amb aquest finaçament l’empresa preveu portar a Fase I la seva molècula LPT99 per al tractament de la pèrdua d’audició.
Ability Pharma ha tancat una ronda de 1,2 milions d’euros. La campanya, que ha tingut lloc a través de la plataforma Capital Cell, servirà per finançar el fàrmac ABTL0812 contra el càncer. Per la seva part, Oryzon Genomics ha rebut un milió d’euros del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i de fons Feder per investigar nous tractaments.
Entre les cotitzades, MedcomTech ha aprovat una ampliació de capital de més de tres milions d’euros que permetrà reestructurar el seu passiu. A més, ha posat en marxa un pla per reordenar les seves filials. Per altra banda, Inkemia estudia obrir el seu capital a un nou soci que implicaria fer el salt a l'Euronext Growth.
Asabys Partners ha creat un consell d'administració que compta amb l'expert en govern corporatiu Josep Maria Gascón com a vocal independent i amb Clara Campàs com a consellera.
Hi ha hagut canvis a la cúpula de Werfen. La companyia mèdica centrada en diagnòstic in vitro comptarà amb un nou president, Marc Rubiralta, al 2019.
Novetats a les farmes
Entre les farmacèutiques, Almirall refinançarà un crèdit pont de 400 milions d’euros amb els quals va comprar la divisió de dermatologia mèdica a Allergan a Estats Units a l’estiu. En aquest mateix mercat, Almirall ha signat un acord de col·laboració amb l’empresa biotecnològica nord-americana X-Chem per desenvolupar compostos orals per malalties de la pell. La companyia també ha anunciat que ha finalitzat amb èxit l'assaig clínic en fase III del seu fàrmac P3058, un tractament per la onicomicosi lleu o moderada.
Els laboratoris Novartis, Pfizer i Sanofi són els que tenen millor reputació a Espanya, segons la V edició del Monitor de Reputació Sanitària (MRS). Entre les 25 millors posicions també figuren Esteve (14), Rovi (16), Kern Pharma (18), Ferrer (19) i Almirall (22).
Pharmalink ha invertit 6 milions d’euros en ampliar la seva planta de producció a Vilabella (Tarragona) en 2.000 metres quadrats, amb l’objectiu d’augmentar la seva producció i afegir una nova tecnologia als seus productes.
Oryzon Genomics ha anunciat que la companyia comença a formar part de l’Ibex Small Cap a partir del 24 de desembre.
Avenços i guardons biotecnològics
Genesis Biomed ha liderat la creació de la primera spinoff d’innovació de l’EIT Health. La consultora catalana ha invertit 100.000 euros per posar en marxa Quality Pharma Medtech a través de Genesis Ventures.
Devicare ha anunciat resultats positius de l’assaig clínic amb el dispositiu mèdic Lit-Control per prevenir la calcificació de catèters en pacients amb litiasi.
Minoryx Therapeutix ha anunciat que ha completat el reclutament de pacients pel seu assaig clínic de fase II/III amb el fàrmac MIN-102 pel tractament de l’adrenomieloneuropatia.
La cofundadora i CEO de GoodGut, Mariona Serra, ha estat guardonada amb el premi de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (Fidem) 2018 a la innovació. Per la seva banda, Atrys Health ha guanyat el premi de la Comissió Europea a la pime emergent en la categoria Rising Star.
Innovació en recerca i novetats als hospitals
La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i l’Hospital de Sant Pau han presentat el primer assaig clínic a Europa d’immunoteràpia CAR-T per a limfomes T i limfoma de Hodgkin.
L’Hospital Clínic ha aplicat amb èxit una tècnica pionera a Europa per extirpar tumors malignes de ronyó. La tècnica és una millora de la nefrectomia parcial que té com a objectiu evitar l’extirpació total que portaria el pacient a diàlisi.
Per la seva banda, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han desenvolupat un tractament mitjançant glicopolímers per afrontar les infeccions hospitalàries sense utilitzar antibiòtics.
Un equip de recerca de la Universitat de Girona (UdG) ha aïllat cèl·lules mare de càncer de mama mitjançant impressió 3D, un mètode que permet reduir costos en experimentació. Aquesta metodologia permetrà investigar com trobar biomarcadors per lluitar contra el càncer de mama més agressiu.
També en oncologia, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha realitzat una cirurgia pionera a l’Estat en l’adenocarcinoma de pàncrees localment avançat mitjançant radiofreqüència intraoperatòria. A més, a l’Hospital del Mar han demostrat que utilitzar laparoscòpia en comptes de cirurgia tradicional per extirpar un càncer de pàncrees redueix la mortalitat i les complicacions postoperatòries.
L'Hospital Clínic ha aplicat amb èxit una nova tècnica per a localitzar i extirpar tumors no palpables mitjançant material radioactiu. És el primer centre de Catalunya en aplicar aquest mètode.
D’altra banda, el Consorci Europeu GAPVAC, constituit entre d'altres per l'Hospital Vall d'Hebron i l'empresa BCN Peptides, ha participat en un estudi clínic que demostra l'efecte positiu de vacunes personalitzades a les característiques dels tumors en pacients amb glioblastoma.
També una llevadora de l’Hospital Vall d’Hebron ha dissenyat un coixí que corregeix la posició incorrecta del fetus i ajuda a obrir més la pelvis, ajudant a evitar cesàries. Un altre estudi del mateix hospital ha demostrat l'eficàcia de l'ecografia de laringe en la detecció de la paràlisi de les cordes vocals immediatament després d'una cirurgia tiroïdal.
A més, la Clínica Bofill de Girona ha posat en marxa una nova Unitat d’Oncologia, la primera de la sanitat privada a les comarques gironines.
Un altre titular del mes ha estat que la Generalitat assumirà, abans de finals de 2019 i a través de CatSalut, el 100% de la gestió de l’Hospital Sant Joan de Reus.
El Barcelona Health Hub (BHH), amb seu a l'Hospital de Sant Pau, ha incorporat la startup americana MedAnswers. L'empresa desenvolupa una aplicació que posa en contacte a pacients amb problemes de fertilitat amb experts de la matèria.
Aquest mes també s’ha celebrat la Marató de TV3. El programa va acabar amb una recaptació de 10.715.430€, que permetrà finançar campanyes de sensibilització i projectes científics que investiguen per trobar noves vies de combatre el càncer. Aquesta xifra encara pot créixer, ja que s’accepten donatius fins el 31 de març de 2019.