DESTAQUEM: noves rondes d’inversió, més finançament en recerca, vacunes i projectes d’innovació
<p>Aquest mes de març finalitza amb un gust agredolç: per un cantó, celebrem que la BioRegió continuï evolucionant per l'impuls de la innovació, un fet que contribueix en la salut i el benestar de la societat, mentre que per l’altre, <a href="https://www.biocat.cat/ca/noticies/biocat-dona-suport-al-poble-ucraines… posicionem en contra de la invasió de Rússia al poble ucraïnès </a>i la repercussió que està tenint aquest conflicte en el benestar de la seva població i la comunitat acadèmica i innovadora de tota Europa.</p>
Les rondes més destacades d’aquest mes i novetats en startups i empresa
El càncer ha estat el denominador comú de la majoria d’startups de salut catalanes que han aixecat capital aquest mes. Pel que fa al finançament privat, Integra Therapeutics, spinoff d’una plataforma tecnològica d’edicions de gens, ha aixecat un milió i mig d’euros, Flomics Biotech, startup participant de CRAASH Barcelona ha tancat un ronda de finançament d’un milió d’euros, mentre que la startup de detecció precoç del càncer de pàncrees Sycai Medical, ha aconseguit 780.000 euros per dur al mercat el seu software. Respecte al finançament públic, les startups Genomcore i MiWendo han rebut finançament per valor de gairebé un milió d’euros cadascuna d’elles. Ignasi Belda, cofundador i director general de MiWendo explica en aquesta entrevista què el va empènyer a emprendre i els consells que li han donat durant la seva trajectòria professional al capdavant de sis startups en salut.
Fora d’aquesta especialitat, la digital health de salut mental Oliva Therapy ha aixecat 5,7 milions d'euros i la biotec TECNIC ha captat 2,5 milions d'euros. La plataforma online que permet contractar per hores a cuidadors per a la gent gran Cuideo ha obtingut 1,8 milions d'euros mitjançant la plataforma de crowdfunding Capital Cell, alhora que la companyia de dispositius mèdics MOWOOT, que desenvolupa un sistema per tractar el restrenyiment crònic i que va sorgir del programa de Biocat d·HEALTH Barcelona, ha tancat el primer tram de una ronda d'inversió de sèrie A per valor d'un milió d'euros.
Destaquem també èxits de transferència de tecnologia entre empreses i centres de recerca i hospitals de la BioRegió. Per un cantó, la biotec Accure Therapeutics ha tancat un acord de llicència amb la suïssa Oculis per un neuroprotector que, si compleix les fites científiques i comercials, podria estar valorat en 900 milions d'euros i altres, han iniciat col·laboracions publico-privades, com l’startup INBRAIN Neuroelectronics, que ha signat un acord per desenvolupar neurotecnologia patentada per sis institucions públiques de recerca o Kamleon, que ha començat a col·laborar amb l'Hospital del Mar de Barcelona i Aigües de Barcelona per impulsar un projecte pilot d'un urinari que permet analitzar i monitoritzar el nivell d'hidratació de les persones que el fan servir. L’startup DevHEealth i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infecciones també han unit esforços per dissenyar nous fàrmacs accesibles que permetin tractar i frenar la progressió de la COVID-19 i les noves variants.
Com a novetats en startups de salut, celebrem la sortida al BME Growth de la biotec Vytrus Biotech amb una valoració inicial de 12,2 milions d’euros, el creixement d’un 50% dels ingressos respecte l’any anterior de l’startup Specipig, l’obertura d’oficines a Barcelona de la femtech INNITIUS, startup participant a CRAASH Barcelona 2020, i la creació de dues noves spinoffs a l’ecosistema: Nimble Diagnostics i Oniria Therapeutics. També l’aprovació per la FDA de l’assaig clínic en pacients de leucèmia d’ORYZON.
Pel que fa noves adquisicions d’startups i grans empreses, Corus Dental s’ha fusionat amb la neerlandesa Signadens per créixer al mercat de pròtesis dentals a Europa, i Medsir, companyia de la BioRegió especialitzada en investigació clínica oncològica, ha donat entrada a un nou inversor al seu accionariat per finançar el creixement internacional. Es tracta del grup brasiler Oncoclínicas. Per la seva banda, la companyia catalana de distribució de material mèdic Palex Medical ha tancat la seva primera compra fora d’Espanya i ha adquirit la italiana Gada.
Noves iniciatives d’infraestructures i equipaments a hospitals
Pel que fa a noves infraestructures i centres d’empreses farmacèutiques, aquest mes hem sabut que un nou hub d'assajos clínics en patologies rares liderat per AstraZeneca s’instal·larà a Barcelona i que Angelini Pharma ha inaugurat la seva nova seu a Viladecans (Barcelona), alhora que Novartis ha anunciat que invertirà 63 milions en la seva planta de Barcelona per ampliar la capacitat de producció d’antibiòtics. També exalcem l’expansió a Catalunya de la nord-americana Veeva, una de les companyies líders al món en desenvolupament de software per a empreses farmacèutiques, biotecnològiques i dispositius mèdics, que ha obert noves oficines a Cornellà de Llobregat (Barcelona).
Grifols, per altra banda, ha fet públic l’aprovació per a la comercialització de XEMBIFY® a Europa i ha avançat resultats prometedors en la seva vacuna per a l’Alzheimer. Almirall ha implementat 140 mesures d’eficiència energètica en les seves instal·lacions, un fet que li ha suposat reduir les seves emissions en un 39% en menys d’una dècada.
Les capacitats de l’ecosistema continuen a l’alça i aquest mes hem sabut que el Centre per a la Producció i Validació de Teràpies Avançades (Creatio) acollirà una bioimpressora de referència escala mundial en la fabricació de teixits i òrgans, la segona que existeix arreu del món, després de la de Marsella.
Pel que fa als hospitals, dos centres de la BioRegió han aconseguit situar-se en el top 100 mundial del rànquing World’s Best Hospitals 2022: l‘Hospital Clínic (61) i l‘Hospital Universitari de la Vall d‘Hebron (83). Precisament l’Hospital Clínic també ha estat notícia aquest mes per haver iniciat l’extracció de tumors cerebrals sense la necessitat d’obrir el crani i l’ús d’una nova tècnica per revertir la infertilitat masculina. Més mostres d’innovació als hospitals la trobem a l’Hospital Germans Trias i Pujol, per la incorporació de tecnologia d'ultrasons d'alta intensitat i a l’Hospital de Bellvitge, que disposarà de la tecnologia més avançada amb un Centre d'Alta Precisió Diagnòstica de primer nivell europeu i es reforçarà com a referència en cirurgia robòtica amb un tercer robot Da Vinci.
Augment del 70% en ajudes en recerca i novetats en investigació
Una bona notícia per a la BioRegió que hem conegut al març ha estat l’anunci del Govern d’augmentar un 70% les ajudes a la recerca, fins a 39 milions d'euros. Uns recursos econòmics que serviran per dotar de més diners als grups d’investigació. En aquest sentit, com a novetats en recerca, investigadors del Clínic-IDIBAPS, l’IDIBELL i el CIBERSAM han desenvolupat una aplicació per al telèfon mòbil que permet valorar l’ansietat de manera continuada i en la vida real i la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), un dispositiu mòbil de seguiment de la pandèmia del SARS-CoV-2.
Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han creat per primera vegada cèl·lules pancreàtiques que metabolitzen la glucosa i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha descobert com el silenciament d’un gen específic atenua l’augment de pes induït per la dieta. Els metges britànics provaran un sistema d'intel·ligència artificial desenvolupat per investigadors de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona (UB) per detectar de manera més ràpida i precisa possibles pòlips intestinals.
Nous nomenaments i reconeixements del sector
Aquest mes hem sabut que Farmaindustria ha fitxat a Juan Yermo, antic cap de gabinet de l'OCDE com a nou director general en substitució de l'històric Humberto Arnés. També que Thomas Harth s’ha incorporat a la gestora de capital risc Ysios Capital com a Principal després de 5 anys a Gimv NV de Bèlgica i que el Dr. Douglas V. Faller ha estat nomenat Director Mèdic Global d’ORYZON. Pel que fa al món acadèmic, Andreu Mas-Colell serà el nou president del Consell de les Tecnologies Quàntiques de Catalunya i el microbiòleg Jordi Mas assumeix el càrrec de director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Enhorabona i molts èxits en aquesta nova etapa!
També elogiem a HumanITcare pel premi 4YFN Awards 2022 a la millor digital health de l’any. El reconeixement el van rebre durant la celebració d’aquesta cita internacional dirigida a startups organitzada a Barcelona en el marc del Mobile World Congress 2022, on hi van participar més de 60 empreses i institucions de salut de la BioRegió. En el camp de la recerca, el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO ha estat guardonat amb el Premi Fundació Lilly d’Investigació Biomèdica 2022 i la Dra. Enriqueta Felip, investigadora del mateix centre, ha estat reconeguda amb el Premi Avantguarda de la Ciència. Reconeixements i felicitacions per a tots/es!