Vés al contingut

El finançament de les startups del sector també torna a ser notícia: Orikine Bio, spinoff del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, ha tancat una ronda de 5,5 milions d’euros per validar la seva tecnologia basada en el desenvolupament de proteïnes per tractar malalties autoimmunes i inflamatòries. L’operació ha estat liderada per Asabys i el fons francès de capital risc AdBio, inversor inicial d’Orikine Bio.

 

Pharmacelera ha captat 600.000 euros mitjançant el programa Innova Creixement d'Avançsa, finançament que dedicarà a la seva expansió al mercat internacional, amb especial focus als Estats Units. També Affirma Biotech ha obert una ronda per captar 600.000 euros, en el seu cas a Capital Cell. L’objectiu? Confirmar l'eficàcia dels seus nous compostos com a activadors del sistema immunitari per al tractament d'infeccions severes virals i bacterianes d'ampli espectre.

 

Entre les grans empreses del sector, destaquem que Roche ha invertit 51 milions a renovar i ampliar les seves instal·lacions a Sant Cugat: el campus, de més de 30.000 m2, agrupa equips de Diagnostics i Diabetis Care. Per la seva banda, Grifols inicia a Espanya el llançament europeu de XEMBIFY® per tractar les immunodeficiència. La multinacional d’hemoderivats negocia amb China Resources la venda del seu negoci al país asiàtic: l’ha posat en venda el 26% que controla a Xangai Raas. La companyia podria rebre bones notícies en breu: el Parlament Europeu ha donat via lliure a la llei que pot impulsar el seu negoci, en permetre que es pugui compensar els donants de plasma. La iniciativa encara ha de passar pel ple general de l'Eurocambra i s'ha de negociar amb els estats membres però no es preveu que canviï gaire aquest punt.

 

Pangaea Oncology ha adquirit el 75% de la branca d’assajos clínics del centre gironí Giromed Institute, especialitzat en malalties respiratòries. L'operació s'articula a través de la societat de nova creació Pectus Respiratory Health, que preveu una facturació anual d’1,1 milions d'euros.

 

El consorci format per Reig Jofre i CZ Vaccines, del grup gallec Zendal, ha estat un dels quatre adjudicataris finals a la licitació llançada per la Comissió Europea per a assegurar-se el subministrament de vacunes en cas d'una nova emergència de salut pública. Les altres farmacèutiques són a Irlanda, Bèlgica i Països Baixos.

 

Parlant de vacunes, HIPRA està buscant 300 voluntaris de 65 anys o més per participar en un estudi per avaluar la seguretat i la resposta immunològica de la vacuna contra la COVID-19 BIMERVAX® quan s'administra conjuntament amb una vacuna de la grip estacional de la propera tardor/hivern 2023/2024. També l’Hospital de Sant Pau cerca voluntaris per a un estudi, en aquest cas del glaucoma ocult: concretament 1.000 persones més grans de 50 anys que no s'hagin revisat la vista en els darrers dos anys.

 

En l’apartat de nomenaments, aquest mes parlem de canvis a la cúpula d'Azbil Telstar: Jordi Puig ha estat nomenat CEO i Emili Pablos, vicepresident executiu i CFO de l'empresa.

 

 

Novetats en recerca i teràpies

 

Aquest mes, com dèiem a l’inici, hem llegit bones notícies en teràpies avançades. Un estudi multicèntric liderat per l'Hospital Clínic Barcelona-IDIBAPS i publicat a The Lancet Oncology ha demostrat l'eficàcia del CAR-T ARI0002h per tractar pacients amb mieloma múltiple resistent als tractaments habituals. En aquest sentit, l’Hospital Clínic ha renovat la seva aliança de recerca contra el càncer amb la Fundació ”la Caixa”, que destinarà 4,6 milions d’euros per desenvolupar al centre noves teràpies personalitzades per a diversos tipus de càncer, tant de la sang com tumors sòlids, i per a altres malalties del sistema immunitari.
 

I els seus colegues del VHIO han participat en el desenvolupament d’una nova tecnologia per processar cèl·lules CAR-T de manera més ràpida i eficaç que podria disminuir el temps d’espera dels pacients en rebre el tractament. Els resultats en models preclínics i els resultats preliminars del primer assaig clínic en pacients amb limfoma no Hodking B han estat publicats a Cancer Discovery.

Més avenços en oncologia. L'estudi NADIM II, que compta amb participació de l’ICO, IDIBELL, l’IGTP i l’IDIBGI, ha aconseguit consolidar un nou estàndard de tractament per al càncer de pulmó inicial que suposa un augment del 20% en la supervivència i que pot arribar a beneficiar més de 6.000 pacients cada any a Espanya. Els resultats s’han publicat al New England Journal of Medicine.

També l’IDIBELL, amb l’Institute of Cancer Research (ICR) de Londres i Vivan Therapeutics, ha signat un acord per desenvolupar conjuntament molècules que reconeguin més d’una diana per al tractament personalitzat del càncer colorectal. D’altra banda, l’IDIBELL i l’IIB Sant Pau, amb altres instituts de recerca espanyols, han unit forces amb el CNIO al projecte IMPaCT_VUSCan, per identificar les variants genètiques que confereixen un risc a desenvolupar càncer.

Notícies amb cor: L'IRB Barcelona i la biotecnològica Nostrum Biodiscovery han generat un nou tipus d'inhibidors que bloquegen algunes de les funcions de la proteïna p38, amb potencial terapèutic per a algunes malalties cardíaques. El treball s'ha publicat a Nature Comunicacions. D’altra banda, un model de cor fet amb cèl·lules mare revela per què una mateixa mutació afecta de manera diferent dos germans amb la mateixa malaltia cardíaca: el projecte ha estat liderat per l’IDIBELL amb altres centres, entre ells l’IDIBGI, i els resultats s’han publicat a Circulation Research.

Parlem ara de malalties infeccioses. L'estructura d'una proteïna unida a l'ADN revela com s'activa la toxicitat del bacteri del còlera: la investigació, liderada per l’IRB Barcelona, ha estat publicada a PNAS. A més, aquest mes hem sabut que la monoterapia podria reemplaçar la teràpia combinada en la endocarditis, segons un estudi multicèntric liderat per l’IDIBELL que canviarà les recomanacions internacionals per al maneig d’aquesta malaltia infecciosa greu.

Primera fita del projecte de placenta artificial liderat per BCNatal (Sant Joan de Déu – Clínic): el primer prototip integrat de placenta artificial ha anat augmentant les hores de supervivència de forma exponencial fins arribar als 12 dies en bones condicions fetals. Aquest projecte intenta augmentar la supervivència i reduir les seqüeles greus que pateixen la majoria dels nadons amb sis mesos o menys, considerats prematurs extrems. Per la seva banda, un estudi de l'IRB Barcelona ha desvelat un mecanisme essencial en el desenvolupament embrionari: el paper clau del nombre de còpies de l'ADN. Una altra novetat en ginecologia: administrar testosterona a dones infèrtils abans del tractament d'estimulació ovàrica no comporta una millora significativa en els resultats reproductius i, en canvi, pot provocar efectes secundaris no desitjables: així ho demostra un estudi internacional liderat per l'Hospital Universitari Dexeus en què també ha participat l'Hospital Clínic de Barcelona.

Pel que fa a alzheimer, la Universitat Autònoma de Barcelona i la biotecnològica americana Anew Medical han signat un acord de llicència per estudiar una teràpia gènica per a l'Alzheimer i l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), basada en la proteïna antienvelliment Klotho.

Per altra banda, l'IBEC ha començat a formar part del projecte Bioaction, una iniciativa finançada pel Consell Europeu d'Innovació que l'objectiu revolucionar l'enfocament de les infeccions associades a implants.

I seguim parlant de neurologia: un estudi liderat per la Universitat de Harvard i amb la participació de l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), ha trobat que totes les lesions que causen epilèpsia conflueixen en un mateix circuit neuronal. Pel que fa a dispositius mèdics, un estudi liderat per Vall d’Hebron apunta a la utilitat dels rellotges intel·ligents com a eina complementària a l’atenció mèdica per detectar arrítmies després d’un ictus. Així, aquests dispositius podrien ser una eina útil complementària a l’atenció mèdica en el seguiment de pacients hospitalitzats després d’un ictus per evitar que es repeteixi.

Dues bones notícies també en psiquiatria. L’estimulació cerebral profunda millora els símptomes de pacients d’esquizofrènia i trastorn bipolar resistents al tractament: un estudi liderat per IDIBAPS mostra que aquesta tècnica pot ser una alternativa segura i eficaç per als casos complexos que no responen a les teràpies. D’altra banda, un estudi de l’IIB Sant Pau ha demostrat que l’estimulació cerebral profunda del gir subcallós cingulat pot oferir beneficis significatius i duradors per tractar la depressió.

I tanquem l’apartat de recerca amb publicacions:

 

Distincions per a la comunitat investigadora de la BioRegió

Xavier Montalban, cap del servei de Neurologia de Vall d'Hebron, ha rebut el premi MS Charcot 2023 concedit per la Federació Internacional d'Esclerosi Múltiple (MSIF), el màxim reconeixement internacional en el tractament i recerca d’aquesta malaltia. I el Clínic Barcelona-IDIBAPS ha estat seleccionat per la Fundació Michael J. Fox (MJFF) com un dels vuit centres mèdics acadèmics internacionals per formar un nou investigador clínic en trastorns del moviment, amb una beca Edmond J. Safra.

L'Associació Espanyola de Càncer de Mama Metastàsic ha lliurat els premis M. Chiara Giorgetti a la recerca en càncer de mama metastàsic. Entre els guanyadors de les diferents categories figuren el VHIO, amb un projecte liderat per Laura Soucek per abordar l’ús combinat d’inhibidors de MYC i PARP com una estratègia nova contra el càncer de mama triple negatiu;  un projecte de l’IDIBAPS/Hospital Clínic per detectar pacients amb malaltia metastàsica amb progressió després del tractament amb CDK4/6i, liderat per Aleix Prats; i un projecte del VHIO i l’Hospital Clínic de Valencia per caracteritzar i buscar el seguiment òptim per a l càncer de mama oligometastàsic, coliderat per Meritxell Bellet, del VHIO, i Juan Miguel Cejalvo, de l’Hospital Clínic de Valencia.

Per la seva banda Manuel Valero, investigador de l'Hospital del Mar Research Institute de Barcelona, ha rebut el premi Fundació Tatiana per a Joves Investigadors, de la Societat Espanyola de Neurociències, per les seves contribucions a l'estudi del "GPS del cervell".

Aprofitem també per felicitar l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar pel seu 75è aniversari. Sabíes que el va inaugurar l'any 1948 Sir Alexander Fleming, Premi Nobel de Medicina pel descobriment de la penicil·lina? No et perdis els actes de commemoració.

Felicitats a tots!

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.