DESTAQUEM: Ronda de 21M€ a Minoryx, dimissions polèmiques, fites clíniques, nous fàrmacs i avenços en recerca
<p>La renúncia de Baselga posa el contrapunt agredolç a un setembre ple de bones notícies</p>
Després del descans estiuenc, setembre ha tornat a omplir la BioRegió de bones notícies, amb avenços en recerca, innovació i noves fites per a les empreses del sector. I, sobretot, molta inversió. Minoryx Therapeutics ha tancat una ronda de finançament de sèrie B de 21,3 milions d’euros, la més important del sector biomèdic a Espanya enguany. L'operació de l'empresa, especialitzada en el desenvolupament de fàrmacs per a malalties minoritàries, ha estat liderada pel fons belga Fund+ i hi han participat les societats també belgues SRIW, SFPI-FPIM i Sambrinvest, Ysios Capital, Kurma Partners, Roche Venture Fund, Idinvest Partners, Chiesi Ventures, Caixa Capital Risc i HealthEquity.
Altres empreses del sector esperen seguir el camí de l'empresa liderada per Marc Martinell. És el cas d’AbilityPharma, que ha llançat una ronda d'inversió d’1 milió d'euros a través de la plataforma de crowdfunding Capital Cell per seguir desenvolupant ABTL0812, un fàrmac que provoca l’autofàgia de les cèl·lules canceroses. L’empresa ha reclutat aquest mes el primer pacient a França en l’estudi clínic de fase 2 en curs amb aquesta molècula.
Per la seva banda, Mimetis ha obert una ronda de dos milions d’euros per avançar en medicina regenerativa i entrar als sectors de l’ortopèdia i la cirurgia maxil·lofacial.
ADmit Therapeutics, spinoff de l’Idibell que desenvolupa un test diagnòstic per a l’Alzheimer, ha obert una ronda de capital llavor per captar 200.000 euros.
Dimissions polèmiques
Una de les notícies més comentades, però, s’ha produït lluny de casa nostra i no ha estat exempta de polèmica. L’oncòleg català Josep Baselga ha dimitit com a director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York després que es conegués que no havia divulgat pagaments de la indústria que podien posar en qüestió els seus articles d'investigació. Baselga ha assegurat que l’hospital coneixia la seva relació amb les farmacèutiques i ha defensat la independència de la seva recerca. Entre els col·legues que han sortit en la seva defensa destaca Josep Tabernero, cap d’Oncologia de Vall d’Hebron.
Un altre adéu polèmic, en aquest cas al govern espanyol, ha estat el de Carmen Montón, que ha dimitit com a ministra de Sanitat, Consum i Benestar per les presumptes irregularitats en el seu màster de la Universidad Rey Juan Carlos I. Maria Luisa Carcedo és la nova ministra que assumeix aquesta cartera.
Més nous càrrecs: a casa nostra, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha nomenat el Consell Assessor de Salut d’aquesta legislatura, presidit per Manel Balcells i integrat per David Elvira, Núria Terribas, Carme Borrell, Alícia Granados, Joan Lluís Borràs, Ramón Pujol, Pere Joan Cardona, Xavier Bonfill i Helena Ris. D’altra banda, Adrià Comella ha estat nomenat nou president de l’Institut Català de la Salut en substitució de David Elvira.
Noves fites clíniques
Entretant, les empreses de la BioRegió estrenen el nou curs inversor amb noves fites clíniques. Spherium Biomed ha acabat els assajos de fase 2 d'un fàrmac per tractar la dermatitis atòpica, anomenat Cyclatop. És el tercer fàrmac de la companyia que acaba aquesta fase.
Oryzon ha rebut autorització de l’Agència Espanyola del Medicament per a un assaig clínic Fase IIa per provar el seu fàrmac ORY-2001 en pacients amb episodis d’agressivitat. L’assaig es farà a l’Hospital Vall d’Hebron.
Per la seva banda, Minoryx ha anunciat aquest mes el primer pacient d’Estats Units al seu assaig clínic de fase II/III de MIN-102 para la adrenomieloneuropatia. El pacient ha rebut la dosi a l’Hospital General de Massachusetts.
Llum verda a les farmacèutiques
Almirall ha obtingut llum verda de la Comissió Europea per al seu fàrmac Ilumetri per al tractament de la psoriasis crònica. La notícia va impulsar les accions de la companyia, que ja porta un 100% de pujada a borsa enguany. D’altra banda, Almirall ha signat un acord de col·laboració amb l’alemanya Evotec per desenvolupar conjuntament teràpies en dermatologia.
També ha rebut bones notícies Grifols: FDA ha aprovat una nova formulació de la seva immunoglobulina per tractar pacients exposats a hepatitis A i xarampió. La companyia, però, ha estat acusada d’infringir la llei de monopoli, i la Comissió Federal de Comerç d’Estats Units ha aprovat exigir que desinverteixi a tres ciutats nord-americanes. Grifols ha signat aquest mes amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) un préstec de 20 milions d’euros per a la seva activitat d’R+D+i.
Reig Jofre ha llançat a Indonèsia un anestèsic denominat Remikaf amb la companyia estatal Kimia Farma, després d'un procés de registre de més de tres anys. La farmacèutica posarà en marxa la seva nova instal·lació a Toledo el proper 23 d’octubre.
D’altra banda, Rovi estudia ampliar capital en 80 milions d’euros per finançar assajos clínics i possibles operacions corporatives.
Premis, ajuts i acords amb gran presència catalana
20 projectes de recerca biomèdica, una dotzena dels quals vinculats a entitats de la BioRegió, han estat seleccionats a la darrera convocatòria de CaixaImpulse. D’altra banda, onze empreses i projectes de la BioRegió (d’un total de 15 de l’Estat espanyol) han estat seleccionades per EIT Health Spain per rebre els ajuts Headstart Funding dotats de fins a 50.000 euros per accelerar el seu time-to-market i augmentar les seves possibilitats d’atreure inversors privats. Es tracta de Biel Smartgaze, ABLE (Assistive Biorobotic Low-cost Exoskeleton), e-CARER, New Born Solutions, GlyCardial Diagnostics, ADmit Therapeutics, Anaconda Biomed, RemAb Therapeutics, FreeOx Biotech, Braingaze i HumanlTcare.
D’altra banda, EIT Health Spain ha seleccionat les startups que representaran el node espanyol a les semi-finals europees de l’European Health Catapult 2018, i quatre dels sis finalistes del node espanyol són empreses de la BioRegió: GlyCardial Diagnostics, ADmit Therapeutics, FreeOx Biotech i Nanoligent.
Altres tres empreses de la BioRegió(IOMED Medical Solutions, CreatSens i B-Wom) competiran del 3 al 5 d’octubre al South Summit, trobada on 100 startups d’arreu del món, seleccionades entre 3.000 candidates, opten per la possibilitat d’obtenir 1 milió de dòlars de finançament d’inversors de Silicon Valley.
També mira cap a Estats Units la startup barcelonesa Mediquo, batejada com el WhatsApp de la medicina, que ha posat en marxa la seva app al mercat nord-americà.
D’altra banda Atrys Health, que cotitza al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), invertirà sis milions d’euros per posar en marxa un centre de radioteràpia oncològica avançada a l’Hospital Sanitas Cima, a Barcelona. Una altra cotitzada al MAB, AB-Biotics, ha arribat a un acord amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) per investigar conjuntament en l’àmbit dels probiòtics.
Novetats en recerca
Biocat ha llençat el nou Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya, que posa a l’abast d’investigadors i societat les dades sobre la producció científica en biomedicina feta pels investigadors que treballen a entitats de recerca de Catalunya.
Aquest mes s’han conegut nous avenços. Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica i de la Universitat Autònoma de Barcelona, entre d’altres, han publicat a EMBO Molecular Medicine un estudi que mostra l'eficàcia de nanopartícules per destruir les cèl·lules de càncer de colon de manera selectiva.
També en oncologia, investigadors del Clínic-IDIBAPS han identificat un nou biomarcador que permet predir la resposta a la immunoteràpia en múltiples tipus de càncer, en un article publicat a Annals of Oncology.
L'apnea del son afavoreix el desenvolupament del càncer de pulmó entre els més joves, segons un estudi on han participat investigadors de la Universitat de Barcelona, l'Hospital Clínic i l’IBEC, entre d’altres entitats. El treball ha estat publicat a l’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. D’altra banda, un estudi d’IrsiCaixa publicat a Mucosal Immunology demostra que el deteriorament del sistema immunitari s’associa amb una disminució de la riquesa microbiana de l’intestí.
Investigadors de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB han trobat una molècula amb capacitat per inhibir el començament del Parkinson en cucs: ara es provarà en ratolins.
Investigadores de Germans Trias lideren un assaig clínic en fase 1 per frenar l’avenç de l’esclerosi múltiple amb teràpia cel·lular, i un equip de la Universitat de Barcelona ha sintetitzat una nova família de compostos amb potencials avantatges sobre els antibiòtics existents actualment contra els bacteris multiresistents.
Fora de les nostres fronteres, un equip de la Universitat de Califòrnia encapçalat pel català Otger Campàs ha publicat a Nature un treball que descriu com els embrions assoleixen la forma allargada característica dels individus adults, descobrint un mecanisme que pot ser clau en la recerca sobre el càncer.
Més novetats a l’ecosistema: Vall d'Hebron ha inaugurat la primera UCI d'Espanya amb tecnologia intel·ligent, que ha suposat una inversió de 20 milions d’euros.
Eurecat ha estrenat nova seu a Poblenou (Barcelona) i preveu tancar l’any amb més de 50 milions d’euros de facturació. D’altra banda, Eurecat rebrà 20 milions d'euros a través d'ACCIÓ, en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria.
El Parc Científic de Barcelona ha iniciat els actes de celebració del seu 20è aniversari, per primer cop en beneficis i prepara una inversió de 13 milions per ampliar-se. També creix el sincrotró Alba, que ampliarà en un 50% la seva capacitat amb quatre noves línies de llum, tres de les quals es preveu estiguin en funcionament l’any 2020.
I ja es comencen a conèixer detalls de La Marató de TV3 d’enguany. Gemma Nierga i Ramon Gener seran els presentadors del programa solidari, que s'emetrà el diumenge 16 de desembre i estarà dedicat al càncer.