Vés al contingut

Els números han estat els grans protagonistes dels titulars de la Bioregió de Catalunya durant el mes de maig: molts informes de resultats amb dades positives i alguna ronda d’inversió. A més, aquest mes ens ha portat importants fites clíniques a les biotecnològiques i esperançadores novetats en recerca, especialment en Alzheimer.

Un dels titulars més comentats del mes, però, té noms i cognoms: Josep Lluís Sanfeliu deixa Ysios Capital, que va cofundar fa 11 anys, per fundar la seva pròpia firma d'inversió: es dirà Asabys Partners, tindrà seu a Barcelona i s'especialitzarà en projectes de biotec en fases inicials, en tecnologies mèdiques i en projectes d'innovació en salut. Asabys pretén aconseguir 60 milions d'euros i començar a invertir-los en el quart trimestre d'aquest any.

Qui segueix invertint és Alta Life Science, liderant una ronda de quatre milions d’euros a Bionure. La ronda, encara oberta, permetrà a l’empresa iniciar la fase clínica del seu neuroprotector per a malalties neurodegeneratives al Regne Unit. Bionure ha nomenat Guy P. Nohra, fundador d'Alta Life Sciences, president del seu consell.

Una altra de les empreses cofundades per Albert G. Zamora, Virtual Bodyworks, prepara una ronda de finançament de 2 milions per a aquest estiu. La spinoff de la Universitat de Barcelona, ICREA i Idibaps  prepara el llançament internacional del seu primer producte VRespectMe, un programa enfocat a la rehabilitació d’agressors de violència de gènere.

Entretant, el blockchain ha captivat Capital Cell, que canvia la borsa per les criptodivises: la plataforma de crowdfunding especialitzada en life sciences ha descartat els seus plans de sortir a cotitzar a un mercat borsari al 2018 i prepara una ICO (initial coin offering) de fins a 20 milions.

 

Novetats en recerca

Aquest mes hem llegit novetats especialment en la recerca sobre l’Alzheimer. Investigadors de la Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center han presentat aquest mes els primers resultats preliminar d'una investigació sobre l'Alzheimer finançada per Grifols i la Fundació “la Caixa”, on han identificat tres categories de gens implicats en el desenvolupament de la malaltia.

La Fundació Pasqual Maragall, per la seva banda, ha creat la nova Unitat de Recerca Clínica en Prevenció de la Demència, impulsada pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), per estudiar el risc de la demència a 5 anys vista en 400 voluntaris d’entre 60 i 80 anys.

Quin paper juguen els gens en aquest risc? Idibell ha participat en un estudi, publicat a Nature Medicine, que identifica una alteració genètica que predisposa a tenir Alzheimer. Altres investigadors d’Idibell ha publicat a Cell Reports els resultats preclínics d’un fàrmac experimental que obre la porta a un possible tractament per a la síndrome de Rett, la segona causa de discapacitat intel·lectual més freqüent en dones després de la síndrome de Down.

Canviant d’àrea terapèutica, investigadors de l’IDIBAPS han publicat a Nature Medicine la descripció molecular més exhaustiva que s'ha fet fins ara a tot el món sobre la leucèmia limfàtica crònica, el tipus més freqüent d'aquest càncer. D’altra banda, Science ha publicat un estudi que descobreix un mecanisme bàsic per a la supervivència i funció de les cèl·lules mare de la mama. Al treball, liderat per la Universitat de Princeton, participa un investigador de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

També l'Hospital del Mar ha posat en marxa un projecte de recerca per analitzar si la biòpsia líquida és viable en el tractament i monitoratge de les pacients amb càncer d’ovari, mentre que el Banc de Sang i Teixits ha començat a assajar, amb els hospitals Vall d‘Hebron de Barcelona i La Fe de València, un banc de donants de limfòcits per a pacients trasplantats.

I un avenç per no perdre de vista: Investigadors de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) i de l'Institut Català de Nanociència i Nanotrecnologia (ICN2) i oftalmòlegs de la Clínica Barraquer estan ultimant el desenvolupament d'una pròtesi de retina per retornar la visió a persones cegues. Es preveu provar el prototip en porcs la propera tardor.

 

Fites clíniques a Oryzon, Spherium i Ferrer

Oryzon Genomics ha reclutat aquest mes els primers pacients per a l’estudi Etheral, assaig clínic de fase IIa per a la molècula Ory-2001 en Alzheimer, que es fa a Espanya, França i Regne Unit. L’empresa dirigida per Carlos Buesa va anunciar aquest mes l'inici de cobertura per un banc d'inversió nord-americà, ROTH Capital Partners, que ha establert en 15 euros per acció el valor potencial de la companyia. L'anunci va provocar una forta pujada de la cotització.

Per la seva banda, Spherium Biomed ha acabat els assajos clínics de fase II d'un fàrmac per tractar la mucositis, úlceres bucals que són un dels efectes més comuns de la quimioteràpia. L’empresa negocia amb socis internacionals el codesenvolupament de la fase 3 de les anàlisis clíniques, per tal de llançar-lo al mercat el 2022.

També aquest mes, Ferrer ha inclòs els primers pacients en l'assaig clínic en fase I / II del seu tractament per la lesió medul·lar traumàtica aguda, codesenvolupat amb la biotecnològica basca Histocell. L’assaig està liderat per l’Hospital Universitari de la Vall d'Hebron.

 

Resultats de les cotitzades al MAB

Les empreses de la BioRegió cotitzades al MAB han presentat aquests dies els resultats de l’exercici 2017. Inkemia va multiplicar per més de dos les seves vendes el 2017 fins a aconseguir 4,7 milions d'euros, mentre que el ebitda va créixer un 8% (644.000 euros). La companyia va aconseguir aquesta millora malgrat la inversió destinada al llançament de les filials a Regne Unit i Estats Units.

Atrys Health va tancar 2017 amb una facturació de 6 milions d'euros, un increment del 32,3%, i augmenta un 73% la seva rendibilitat amb un ebitda d'1,83 milions. Atrys s'ha reforçat en telecardiologia amb la compra de l'empresa aragonesa InternationalTelemedicine Hospital (ITH).

En nombres vermells segueix AB-Biotics, encara que va reduir en 2017 les seves pèrdues un 85% fins als 895.000 euros. Els ingressos es van elevar fins a 7,29 milions, un 81% més que en 2016. També en vermell, Pangaea Oncology va tancar l'any passat amb un increment de vendes del 4,1%, fins als 2,6 milions d'euros, amb unes pèrdues de 727.000 euros, i Medcomtech va incrementar en 2017 el seu volum de negoci un 5%, fins als 28,5 milions però va augmentar un 31% les pèrdues fins a 2,23 milions.


 

Novetats a les farmacèutiques

A través de la seva filial Aradigm, Grifols intentarà comercialitzar a Europa el fàrmac Pulmaquin, recentment rebutjat per a la seva aprovació a EUA. L’empresa ha presentat ja la sol·licitud d'aprovació en l'Agència Europea del Medicament. Pel que fa al mercat asiàtic, Grifols ha anunciat la seva entrada a la Xina, en associació amb una companyia local, per crear una xarxa de centres de donació de plasma en què invertiran inicialment 50 milions d'euros.

Però és Estats Units qui segueix marcant els resultats de l’empresa, en positiu i en negatiu: Grifols va ingressar al primer trimestre de l’any 1.023 milions d'euros, un descens del 3,6% per la depreciació del dòlar. En positiu, la rebaixa en l'impost de societats impulsada per Trump segueix impulsant els beneficis, que creixien un 7% fins als 143,4 milions en el trimestre. 

A Estats Units vol tornar a créixer Almirall, que estudia comprar llicències de productes o de carteres de productes en aquest mercat on la seva filial Aqua ha experimentat una caiguda de vendes del 80% després de perdre la patent del seu principal medicament,. Almirall va obtenir un benefici net de 30,9 milions d'euros el primer trimestre del 2018, un 57,1% més que al mateix període del 2017. Els resultats acaben amb la tendència de números vermells amb què Almirall havia tancat el 2017. D’altra banda, els germans Gallardo han elevat al 66% la seva participació a la companyia.

Pel que fa a Reig Jofre, va guanyar en el primer trimestre un 7,7% més, fins a 2,24 milions d’euros, per la millor evolució del negoci d’antibiòtics i de Forté Pharma, que engloba l’àrea de complements alimenticis. Reig Jofre invertirà 30 milions d'euros fins a l'any 2020 en l'ampliació de la seva planta de Sant Joan Despí, per a la fabricació de vials liofilitzats i vials líquids.

També inicia obres Mesoestetic Pharma Group, especialitzat en dermocosmètica i medicina estètica, que construirà a Viladecans un nou centre de R+D. L’empresa va facturar 65 milions al 2017.

 

De Wallapop al sector salut

Els creadors de Wallapop han llançat una nova app mòbil, Elma Care, que fa un primer diagnòstic del pacient mitjançant preguntes sobre els símptomes i dona la possibilitat de xatejar o fer una videotrucada amb un metge especialista. Ha aconseguit un milió de finançament a través d’Antai i els socis fundadors.

En tecnologies mèdiques, CreatSens Health, spinoff de la Universitat Rovira i Virgili, ha desenvolupat un dispositiu per controlar els nivells de potassi en una gota de sang en pacients en diàlisis. El dispositiu ha estat validat amb pacients a l’Hospital Clínic i el producte entra ara en fase regulatòria.

D'altra banda, el Parc Científic de Barcelona, la Fundació Bosch i Gimpera i el Barcelona Institut d’Emprenedoria han llençat el programa d’acceleració MedTeX, especialitzat en tecnologies mediques i digital health, on podran participar fins a 11 companyies en la seva primera edició.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.