DESTAQUEM: Superordinador, compra pública innovadora, finançament i avenços en oncologia
<p>Nomenaments, assajos clínics i operacions corporatives completen les notícies de juny a la BioRegió de Catalunya</p>
Juny no podia començar amb millors notícies, aquest cop arribades des de Brussel·les: el Barcelona SuperComputing Center – Centre Nacional de SuperComputació (BSC-CNS) ha estat l’escollit per albergar MareNostrum5, un dels superordinadors de la xarxa de supercomputadors d’alta capacitat promoguda per la Comissió Europea. El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el també en funcions ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, han visitat aquest mes la seu que l'albergarà.
Les empreses de la BioRegió, entretant, continuen avançant el seu pipeline per apropar noves teràpies als pacients. Oryzon Genomics ha presentat resultats preliminars d’eficàcia positius de la Part I de l’assaig clínic de Fase II ALICE amb el fàrmac iadademstat en casos de leucèmia mieloide aguda, i Minoryx Therapeutics ha iniciat el tractament amb el primer pacient de l’assaig clínic de Fase II amb el fàrmac leriglitazona (MIN-102) per al tractament de l’Atàxia de Friedreich. Transplant Biomedicals ha anunciat resultats positius del primer estudi clínic amb el dispositiu VIVIAM per al transplantament renal.
Més a prop del mercat, Devicare ha tancat acords per comercialitzar el seu producte Lit-Control a Regne Unit, Malta i Argèlia, i Pangaea Oncology ha tancat un acord amb AstraZeneca per ampliar la seva cartera de serveis en oncologia.
Entre les grans companyies del sector, Grifols ha llançat un segellador biològic per a hemorràgies quirúrgiques i Boehringer Ingelheim ha inaugurat una nova planta a Sant Cugat del Vallès, en la qual ha invertit 120 milions d’euros. Per la seva banda, Esteve ha contractat el banc d’inversió Lazard per encarregar-li la venta de la seva divisió de genèrics.
Finançament i moviments corporatius
Notícies entre els fons locals especialitzats de la BioRegió: Sabadell Asabys ha tancat la seva primera inversió en una empresa estrangera, concretament l’alemanya Cara Care, juntament amb Johnson & Johnson, i Inveready ha aconseguit 54 milions d’euros per invertir en tecnologies de companyies emergents.
No hi faltaran candidats. IDP Pharma ha obert una ronda de 19,5 milions d’euros per finançar els estudis clínics previstos fins a 2023 i Àvida Biotech preveu tancar una ronda pont de 200.000 euros abans d’octubre i aixecar un milió d’euros al 2020 per fer front a una futura fase preclínica.
També Reig Jofre ha anunciat que ampliarà capital en 24 milions d’euros per tal de finançar el seu creixement nacional i internacional. Aprofitant aquesta ampliació, la família Ybarra Careaga, a través del seu holding inversor Onchena, hi ha entrat com accionista.
Peptomyc ha aconseguit 2,2 milions d’euros de finançament gràcies a la fase II de SME Instrument per començar els seus assaigs clínics, i Bluephage, spinoff de la Universitat de Barcelona que desenvolupa un test per quantificar bacteriòfags de l’aigua i els aliments, ha rebut un ajut NEOTEC de 250.000 €.
Entre les grans, el Banc Europeu d'Inversions ha concedit a Almirall un prèstec de 120 milions d'euros per recerca en dermatologia. D’altra banda, el fons de ‘private equity’ Nazca Capital ha comprat el 85% del laboratori Diater al grup Ferrer i la multinacional japonesa Kaneka ha elevat la seva participació en AB-Biotics al 40%.
Recerca i compra pública innovadora
El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha posat en marxa un nou programa d’innovació en salut amb 30 milions d’euros per finançar projectes. Una altra xifra milionària és la que ha donat a conèixer La Marató de TV3 sobre la recaptació de la seva edició de 2018. Ha aconseguit una xifra rècord amb 15,06 milions d’euros que es destinaran a la recerca sobre el càncer.
Just aquest mes Vall d’Hebron ha presentat una unitat pionera a l’Estat dedicada exclusivament a les noves teràpies cel·lulars contra el càncer, sobretot hematològic, com la teràpia CART.
Les entitats de recerca de la BioRegió han publicat aquest mes nombrosos estudis en oncologia. El VHIO ha desenvolupat un nou fàrmac per potenciar el sistema immunitari contra el càncer i frenar les metàstasis: el treball ha estat publicat a Nature Communications. Un altre estudi amb participació també del VHIO i publicat a New England Journal of Medicine ha demostrat per primera vegada l’eficàcia d’una teràpia personalitzada contra el càncer de pàncrees.
L’IDIBELL ha publicat un estudi a Cancer Research on relacionen l’amplificació d’una regió cromosòmica amb la resistència a quimioteràpia en càncer de mama. Per la seva banda, un treball de l’Hospital HM Delfos de Barcelona publicat a Journal of Thoracic Oncology ha conclòs que la immunoteràpia aconsegueix millors resultats en pacients amb metàstasi que mai no han rebut tractament.
La BioRegió ha acollit aquest mes una fita destacada en cardiologia: l’Hospital de Bellvitge ha implantat el seu primer cor artificial, una intervenció complexa molt excepcional a Espanya. En aquesta mateixa especialitat, investigadors de l'Hospital i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) han descobert una eina que permet adequar el tractament en pacients amb xoc cardiogènic. L’avanç es publica a European Heart Journal.
Un estudi multicèntric publicat a Science signaling i dut a terme entre investigadors de l’IDIBELL, Sant Joan de Déu, IDIBAPS, IIB Sant Pau, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic, CIBERER i el Commissariat à l’Énergie Atomique (França) ha demostrat que un suplement dietètic contribueix a la millora de la capacitat comunicativa d’una pacient amb síndrome de Rett atípica.
Avenços també en neurologia: l’IRB Barcelona ha publicat un estudi a Cell on ha revelat que els òrgans tenen la capacitat de respondre a la llum i detectar canvis entre el dia i la nit independentment del cervell, i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) ha desenvolupat una tècnica, descrita a PNAS, que permet conèixer quina és la funció d’un receptor neuronal segons la seva localització al cervell. D’altra banda, investigadors de la Universitat de Barcelona han publicat un estudi a Biological Psychiatry on descriuen un nou mecanisme molecular que podria explicar l’origen dels símptomes depressius en la malaltia de Huntington.
L’IrsiCaixa ha descobert que el virus de l’Ebola utilitza un mateix receptor a les cèl·lules que el VIH per envair les cèl·lules del sistema immunitari, i ha dissenyat anticossos que bloquegen aquesta via d’entrada: el treball s’ha publicat a Nature Microbiology.
D’altra banda, un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron ha validat per primera vegada al món una classificació que mostra que hi ha cinc velocitats normals de creixement en adolescents, no només una.
Amb nom propi
Barcelona TechCity ha creat un espai de trobada social per a l’ecosistema digital i tecnològic local i internacional al Palauet Living de Barcelona, i Trifermed ha atorgat aquest mes els trifermed awards for social impact in healthcare. Entre els guanyadors es troben Barcelona Brain Health Initiative (Institut Guttmann) en la categoria “Iniciatives” i l’Hospital de Sant Joan de Déu en la categoria “Fundacions”.
Tanquem aquest mensual parlant de noms propis. Ana Maiques, CEO de Neuroelectrics, ha estat nomenada membre del Consell Assessor de l'European Innovation Council (EIC). La revista Forbes ha publicat un recull de 53 startups destacades de healthtech dirigides per dones. Entre elles es troben les catalanes B-wom i Mimetis Biomaterials.
Per la seva banda, Albert Salazar, actual gerent de l’Hospital de Sant Pau, ha estat proposat com a nou gerent de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona en substitució de Vicenç Martínez, cessat per l’Institut Català de la Salut.
A més, Jordi Portabella ha estat nomenat director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, serà la nova presidenta de la fundació. Precisament aquest mes la FCRi ha obert la convocatòria de l’edició de 2019 dels Premis Nacionals de Recerca per fomentar el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors científics de Catalunya.