Vés al contingut

Trobades i inauguracions de programes destacats

Diverses trobades, programes i esdeveniments importants han caracteritzat aquest mes de novembre que ja ensuma a Nadal. Per una banda, el 44è World Hospital Congress, que per fi ha pogut celebrar-se a la ciutat de manera hibrida i sota el títol: “People on board: Transforming Healthcare”,  per promoure l’excel·lència en la gestió sanitària i social a través de diferents xerrades, sessions de networking, presentacions de pòsters, taules rodones i exposicions. De manera virtual també s’ha celebrat una altra trobada científica de dos dies  per posar en comú els aprenentatges després de la Covid-19 i les claus per fer front a futures pandèmies, amb speakers de renom com la Maria Neira, directora de Salud Pública de l’OMS, organitzat pel CaixaResearch Institute i Biocat. En un ambient emprenedor i presencialment, Tech Spirit Barcelona ha reunit a la comunitat startupera i tecnològica de la ciuat durant dos dies de debats, reunions amb inversors i ponències a Casa Llotja de Mar, i que ha premiat a Nixi for Children a la pitch competition. La intel·ligència artificial i el seu impacte en el sector salut ha estat inclosa al programa de la mà de Biocat i EATRIS, (Spirit partners de la trobada) i el digital health s’ha tractat també en sessions on ha participat HumaITcare i Social Diabetes, entre d’altres. Per últim, ens fa il·lusió destacar la inauguració de la nova acceleradora “Barcelona Health Booster”, una iniciativa impulsada pel PCB (el qual preveu arribar a plena ocupació el 2025) i l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de Biocat, que enguany allotjarà 11 projectes i que, de ben segur, contribuirà a escalar moltes empreses de l’ecosistema. En la mateixa línia  - i també de la mà de l’Ajuntament però aquest cop en un projecte conjunt amb les cinc universitats principals catalanes (UB, UAB, UPC, UPF i UOC) - s’ha llançat el programa Deep Tech Node, que compta amb una dotació econòmica de 840.000 euros per impactar un centenar d’startups científiques i tecnològiques entre 2021-2023. 

La BioRegió, al capdavant en recerca 

El mes de novembre celebra dos dies importants per als investigadors i professionals de la BioRegió, el Dia Mundial de la Ciència i el Dia de la Diabetis, que ens han permès conèixer, per una banda, que Barcelona és un dels principals pols a nivell mundial en recerca de l’Alzheimer (la 6a ciutat del món i la 2️a de la Unió Europea en volum de publicacions) i, per l’altra, quins són els projectes empresarials i solucions digitals que estan lluitant contra aquesta malaltia a Catalunya i que suposa un mercat de +3,7 milions d’euros.  
La recerca i els avançaments davant la Covid-19 continuen de la mà d’HIPRA que ha rebut una ajuda pública de 15 milions d'euros per a l'assaig clínic de la seva vacuna que està a punt de passar a fase II, i també de Reig Jofré, que inicia les inspeccions per aprovar la fabricació de la vacuna de Janssen a la nova planta. 

Pel que fa a la recerca en càncer, un equip d'investigadors de la UAB descriu com una substància anomenada gosipol permet eliminar les cèl·lules de glioblastoma, un tipus de càncer cerebral incurable, i obre la porta a desenvolupar nous tractaments; investigadors de l’ICO/IDIBGI a Girona han descobert la causa del fracàs del tractament del càncer amb inhibidors de l’àcid gras sintasa (AGS), resultats que permetran noves formes de tractament del càncer; en una altra recerca també d’investigadors de l’ICO però amb IDIBELL (i en un estudi internacional) han descrit un mecanisme pel qual les cèl·lules tumorals mamàries generen escuts de col·lagen que les protegeixen del sistema immunitari, suggerint que l'ús d'anticossos que bloquejarien la formació d'aquests escuts podria convertir-se en una nova estratègia terapèutica; i a l’IRB, segons publicat a “Nature”, han descobert com l’àcid palmític, un àcid gras de l’oli de palma, augmenta la probabilitat de metàstasi de càncer. 

Més finançament i inversions 

En l’apartat d’inversions i finançament, aquest mes felicitem especialment a l’Elisabeth de los Pinos i a l’equip de la biotec (participada pel fons d’inversió Ysios) Aura Biosciences, que comença a cotitzar al Nasdaq dels EUA, a través d'una oferta pública de subscripció d'accions (OPS) on ha captat 65 milions d'euros. Tot i no estar establerta a la BioRegió, ens fem ressò també d’una història d’èxit que ens és molt propera i que indica maduresa empresarial: l’adquisició de Sanifit, amb en Joan Perelló al capdavant, per la multinacional especialitzada en teràpies cardio-renals Vifor Pharma. 

El crowdequity - amb Capital Cell com a plataforma estrella - continuen sent protagonistes aquests dies en quant a la injecció de finançament a projectes de l’ecosistema. És el cas de la startup  Kintsugi Therapeutics, que desenvolupa teràpies innovadores dirigides a la regulació de l’estrès del retícul endoplasmic pel tractament d’afeccions hepàtiques i altres patologies, què ha captat 1 millió d’euros, o de la spinoff de l’IGTP Biointaxis, que ha captat 880.000 euros que li permetran demostrar la biodistribució  i seguretat del fàrmac de teràpia gènica BTX-101 en els temps establerts.

També han inciat campanyes de crowdfunding, per una banda, la primera startup sorgida d·HEALTH Barcelona, UsMIMA, amb el seu dispositiu contra el restrenyiment crònic, Mowoot, amb un objectiu insòlit fins la data: aconseguir 2 millions d’euros a través de la plataforma, mitjançant una campanya en col·laboració amb l’alemanya Aescuvest i EIT Health; i per l’altra, ELEM, la spinoff del BSC per captar 1,2 milions d’euros per llançar al mercat V.HEART, una plataforma d’assajos clínics de nous fàrmacs. Per últim, Onalabs (que s’acaba de traslladar al PRUAB) també ha obert una ronda de crowdfunding per la mateixa quantitat (1,2MEU) a la plataforma internacional Crowdcube, per continuar treballant en la prevenció i predicció de malalties.

Altres inversions destacables, aquest cop provinents del Govern de l’estat, són l’ajuda econòmica de 15 millions que el CDTI ha aprovat atorgar a HIPRA, la inversió de 8,9 milions d’Euros per un equip de ressonància nuclear també del Ministerio de Ciencia e Innovación que s’instal·larà al PCB o la inversió d’1 milió d’euros que destinarà a l’IRTA i que li permetrà disposar d’un microscopi confocal per obtenir imatges tridimensionals.   

Operacions i creixements empresarials

Les multinacionals digitals continuen aterrant a Barcelona i les empreses establertes avancen el seu creixement, tal i com ho demostra la inauguració de la nova seu corporativa de Lacer, la inversió de 20 millions d’euros per reconvertir la nova planta de Ferrer a Esplugues o el trasllat del hub de la britànica Unmanned Life a Barcelona. En aquest sentit i per facilitar el fast track en l’aterratge d’empreses del Regne Unit a la BioRegió, us recordem la call que ACCIÓ UK i Biocat han llançat per atreure empreses a l’ecosistema i que romandrà oberta fins el 13 de desembre. 

Altres novetats en el marc de les biofarmacèutiques són l’expansió de Grifols amb l’adquisició de 32 centres de plasma, l’augment d’un 15% dels seus beneficis i l’entrada definitiva a l’accionariat d’una de les filials del fons sobirà de Singapur GIC, amb 880 milions d’euros. També aquest mes, Reig Jofré i la sueca Stada han arribat a un acord per augmentar la producció per a la venda d’un medicament per al tractament del Parkinson que inclou la construcció d’una fàbrica a Suècia. Almirall, per la seva banda, cau un 11% a borsa, amb la pèrdua de negoci a US, amb la confiança de recuperar negoci a Europa. La biotecnològica especialitzada en probiòtics AB-Biotcs, en canvi, ha guanya un 19% més al primer exercici sota el paraigües de la japonesa Kaneka.

Altres “flirtejos” i operacions destacables són la compra de la consultoria de regulatori catalana DDR per Veristat, CRO americana ubicada al Barcelona Health Hub,  la llicència del candidat volasertib d’Oncoheroes a la nord-americana Notable Labs, l’acord estratègic entre Cuideo i el Grup Catalana Occidente que augmenta substancialment les cures a domicili de la startup o l’acord entre Flomics i Iselspital (l’Hospital Universitari de Berna a Suïssa) per a proporcionar les seves eines de diagnòstic contra el càncer. I no ens podem deixar el naixement d’una nova startup impulsada per Eurecat, l’Hospital Sant Joan de Déu i la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Ephion Health, una plataforma digital que permet monitorar l’evolució de pacients amb malalties que afecten la mobilitat. 

Premis i reconeixements

Dos hospitals han estat reconeguts aquest mes: l’Hospital de Bellvitge que ha celebrat el seu 50è aniversari i l’Hospital de Granollers, que ha estat guardonat amb el premi a la Millor política de Responsabilitat Social Corporativa i Qualitat, juntament amb el Grup Hospitalari Quirónsalud, en la VII edició dels Premis New Medical Economics.

En l’apartat de noms propis, el catedràtic d’Economia Andreu Mas-Colell ha rebut el premi d’honor Benvingut Talent 2021 en reconeixement a la seva contribució a la recerca a Catalunya; el genetista Manel Esteller ha rebut el Premio Fernández Cruz a la recerca biomèdica; el Dr. Joan Fabregat Prous ha rebut el Premi “Pere Virgili” de la Societat Catalana de Cirurgia pels mèrits obtinguts en el camp dels trasplantaments hepàtics; i el Dr. Ramon Brugada, especialitzat a investigar els mecanismes bàsics de la mort sobtada, ha estat guardonat amb la medalla Narcís Monturiol. Acabem amb el reconeixement dels dos investigadors biomèdics de l'Idibgi al top 3 del World’s Top 2% de la Universitat Stanford.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.