Vés al contingut

L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), dos centres catalans del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), han rebut la distinció Severo Ochoa com a centres d'exel·lència que entrega la Secretaria d’Estat de R+D+i del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Aquests centres, juntament amb el Basque Center on Cognition, Brain and Language de Sant Sebastián –que també ha estat reconegut amb l’acreditació–, rebran un milió d’euros anuals durant quatre anys per invertir en els seus programes d’investigació.

“El reconeixement permetrà desenvolupar nous projectes interdisciplinaris de frontera, potenciar l’atracció de talent i la internacionalització dels projectes, així com promoure els programes de transferència de tecnologia i comunicació”, valora el director de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, Xavier Obradors. El centre es dedica des de fa més de 20 anys a la investigació en els camps de la ciència dels materials, la nanociència i la nanotecnologia.

Per la seva banda, el CRAG és un consorci integrat per quatre institucions entre les quals, apart del CSIC, hi ha la UAB, la UB i l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). “És el primer Severo Ochoa dedicat a la biologia de plantes i la investigació agrícola, incloent els animals de granja”, sentencia el director de la institució, José Luis Fernández Riechmann. “Molts del problemes que sorgiran en les pròximes dècades estaran relacionats amb les plantes, d’aquí la seva importància”, afegeix.

Una de les línies de recerca principals del CRAG és la investigació molecular de caràcter genètic d’interès en plantes i en animals de granja, així com les aplicacions a les aproximacions moleculars pel desenvolupament d’espècies importants per l’agricultura i la producció d’aliments.

El programa Centres d'Excel·lència Severo Ochoa és un dels més prestigiosos a nivell espanyol. Fins a un total de 115 científics internacionals de reconegut prestigi han participat en el procés de selecció, en què s’han valorat els resultats científics i els programes estratègics dels centres per determinar quins es troben entre els millors del món en els seus camps específics.

En la modalitat Maria de Maeztu, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB i el departament de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UPF han estat escollits, entre altres, per aquesta distinció valorada en 500.000 euros, que rebran anualment durant quatre anys.

 

Notícia relacionada:

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.