El Centre de Regulació Genòmica lidera dues aliances entre centres de recerca europeus de biomedicina
Es fomentarà la visibilitat de la ciència europea i l'excel·lència per retenir i atreure talent i es compartiran equips i plataformes científiques d'última generació.
Redacció
El Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha impulsat dues aliances europees amb l’objectiu de millorar l’excel·lència en recerca, guanyar pes en les decisions de política científica a Europa i compartir coneixements. A més, s’establiran paràmetres de qualitat i estratègies de futur per formar investigadors i optimitzar recursos. Les aliances, que s’han fet juntament amb l’Institut de Biotecnologia de Flandes (VIB), amb seu a la ciutat belga de Gent, s’anomenen EU-Life i Core for Life.
EU-Life vol fomentar l’excel·lència per retenir el talent propi i atraure’n d’exterior. Tal i com explica el Dr. Luis Serrano, director del CRG, es vol "incrementar el nivell de coneixement de la ciència europea. En lloc de treballar de forma independent volem coordinar els nostres esforços per crear valor afegit per a Europa". També es proposen acordar unes "normes comunes de reclutament, la contractació i la formació d'estudiants de doctorat i investigadors postdoctorals i l'organització d'esdeveniments científics conjunts per a joves investigadors", explicar Serrano.
Els membres de l’aliança provenen de centres de prestigi i es volen coordinar esforços per crear valor afegit a nivell europeu. Entre d’altres, en destaquen l’Institut Curie a França i el Centre Max Delbrück de Medicina Molecular (MDC) a Alemanya.
Per la seva banda, l’aliança Core for Life identificarà les pràctiques i els procediments més adequats per explorar i validar noves tecnologies, compartir equips i serveis amb la resta d'instituts, i fomentar el diàleg amb els organismes europeus i nacionals per trobar finançament per a plataformes científiques. També està liderada pel CRG i el VIB, i d’entre els seus socis cal mencionar l’Institut Max Planck de Biologia Cel·lular, Molecular i Genètica (MPI-CBG) a Alemanya i el Centre de Genòmica Funcional (FGCZ) a Suïssa.
Per al sector biotecnològic català aquesta és una molt bona notícia. El CRG és un centre de prestigi internacional i la seva implicació directa amb les dues aliances enforteix la presència catalana en la ciència europea. Juntament amb Biocat, el CRG és un dels 10 socis europeus del projecte ETTBio enfocat a augmentar la capacitat regional d’innovació i identificar bones pràctiques de transferència en biotecnologia.
Més informació al web del CRG.