El creixement de la inversió en les ‘startups’ de salut de Catalunya es duplica en només dos anys, superant els 200 milions el 2020
<p>El capital risc ha estat la principal font d’inversió i ha sobrepassat, per primera vegada a la història, el llindar dels 100 milions d'euros. El 62,2% d’aquesta inversió ha contingut participació internacional i s’erigeix com a motor principal del creixement, segons la revisió a desembre del capítol “Inversió en <em>startups</em>” de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 – Reptes en endavant, presentat per Biocat i CataloniaBio & HealthTech.</p>
En un any que es presentava difícil a causa de la pandèmia de la Covid-19, el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya ha registrat una fita excepcional. Durant el 2020, les startups de salut de la BioRegió han aconseguit sumar 226 milions d’euros d’inversió, la xifra més alta de tota la seva història, duplicant-la en només dos anys, quan es van aconseguir 112 milions el 2018.
El finançament provinent de capital risc (venture capital) ha estat la principal font d’inversió, acumulant 140 milions d’euros. Han estat un total de 41 operacions, un 58% més respecte al 2019. Així es desprèn del tancament del capítol “Inversió en startups” de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 – Reptes en endavant, elaborat conjuntament per Biocat i CataloniaBio & HealthTech i presentat aquest matí per Jordi Naval, director general de Biocat i Judit Anido, directora general de CataloniaBio & HealthTech.
Després d’haver revisat les dades un cop finalitzat l’any, tot aportant una visió més completa que la presentada al setembre 2020, l’Informe evidencia una crescuda exponencial de la inversió internacional. En aquest sentit, el 62,2% del capital risc aixecat ha comptat amb la participació d’inversors internacionals, que han estan presents en 4 de cada 10 rondes de finançament.
Pel que fa al nombre d’inversors internacionals, aquests s’han multiplicat per cinc respecte el 2015, passant de 14 a 73 inversors el 2020. Majoritàriament són d’Europa (42) i dels Estats Units (22).
En el seu discurs, Naval ha destacat que “aquestes dades reforcen la convicció del potencial d’escalat de l’ecosistema al nivell d’altres països europeus. No hi ha cap motiu per no ser ambiciosos i pensar que podem assolir xifres d’inversió similars i aspirar a atreure series A”
Enguany hi ha hagut set empreses que han aixecat més de 10 milions d’euros d’inversió. Encapçalen la llista les empreses biotecnòlogiques, que han aconseguit una inversió rècord de 142,6 milions d’euros impulsada per tres grans operacions que suposen gairebé la meitat del total aixecat: Ona Therapeutics (30 milions d’euros), Minoryx Therapeutics (25 milions d’euros) i Oryzon (20 milions).
Si bé les operacions més grans s’han concentrat en els subsectors biotecnològic i de tecnologies mèdiques, han estat les companyies de digital health les que han experimentat un creixement més ràpid, on la inversió s'ha multiplicat per 2,6 des del 2018.
Judit Anido, directora general de CataloniaBio & HealthTech, ha assenyalat que “el creixement continuat de la inversió internacional confirma la qualitat dels pipelines, els models de negoci i els equips que lideren les startups catalanes i, d’altra banda, que són competitives al mercat global”.
A banda de l’actualització de les dades de finançament i d’inversió, l’Informe repassa altres indicadors macroeconòmics i d’innovació del sector de les ciències de la vida i la salut – com la contribució del 7,3% al PIB de Catalunya i l’ocupació de 230.000 persones – i aborda els reptes, les oportunitats i la visió per a la BioRegió els propers anys.
Representació catalana al Bio-Europe Spring®
La presentació de les dades d’inversió de les startups de salut catalanes ha coincidit amb la inauguració de la 15ª edició de BIO-Europe Spring®, un dels principals esdeveniments de la indústria biotecnològica, farmacèutica i financera especialitzada en ciències de la vida i la salut a Europa.
L’esdeveniment, que estava previst celebrar-se a Barcelona per quart cop consecutiu (2010, 2013 i 2017), es realitzarà en format completament virtual degut a la pandèmia fins el 25 de març. La presència catalana és molt destacable, representant gairebé el 65% de la delegació espanyola, amb 49 empreses, d’un total de més de 1400 companyies que participen al congrés.
En aquest sentit, el programa de conferències ha comptat amb una sessió per visibilitzar el potencial de les startups de l’ecosistema amb una taula rodona que ha destacat les tres principals històries d’èxit d’inversió de 2020: Ona Therapeutics, Neuroelectrics i Koa Health.