Vés al contingut

REDACCIÓ

Un any després de la seva inauguració, el sincrotró ALBA (CELLS) ha produït el primer raig de llum. És una llum, inofensiva encara, generada pel corrent d'electrons que circulen dins del seu túnel, i que quan funcioni a plena potència es convertirà en superraigs X que penetraran fins a les partícules més minúscules. Aquest és el primer pas perquè els investigadors puguin començar a utilitzar aquesta tecnologia punta abans d'acabar el 2011.

Les aplicacions van des de la biologia molecular, per estudiar proteïnes i virus i dissenyar nous fàrmacs; la teràpia mèdica; les ciències ambientals, per determinar l'estructura dels contaminants; fins a les ciències dels materials, per estudiar les seves propietats.

El sincrotró ALBA és la infraestructura científica més important de l'Estat i la primera d’aquest tipus al sud-oest d’Europa. "Des del punt de vista científic, dóna accés als investigadors catalans i espanyols a un conjunt d’instruments dels que fins ara no disposàvem i, per tant, ens situa en una situació de competitivitat molt millor de la que teníem fins ara", explicava el Dr. Ramon Pasqual, president de la Comissió Executiva del sincrotó ALBA, en una entrevista feta per Biocat el maig de l'any passat.

Durant el darrer any s'han anat acabant les set línies que acolliran projectes de recerca d'universitats, centres de recerca i empreses, prioritàriament catalans i espanyols. L'any que ve s'hi afegiran dos laboratoris més i, a llarg termini, en podria tenir una trentena.

En poques setmanes esperen arribar a la plena potència de la màquina i està previst que aquest estiu hi entrin els primers investigadors per fer les proves de funcionament.

El sincrotró ALBA participarà a la principal convenció biotecnològica mundial, la BIO Washington (del 27 al 30 de juny), amb la delegació catalana de 35 empreses i 12 entitats que coordina Biocat.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.