El president Mas promociona a l’Índia el potencial empresarial de Catalunya
Biocat i set empreses de la BioRegió participen en la missió catalana a Bombai, Nova Delhi i el bioclúster Bangalore, del 23 al 29 de novembre.
Redacció
Durant el seminari Índia-Catalunya. Business Summit a la ciutat de Bombai, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha desgranat les fortaleses del model econòmic català davant d’empresaris indis de diversos sectors, entre ells, el biofarmacèutic. “Catalunya pot ser per a l’Índia una plataforma clau per introduir els seus productes i serveis a l’àrea Mediterrània i a tot Europa”, els ha dit. El cap de l’executiu també ha destacat que, actualment, “el nostre país concentra 5.000 empreses innovadores, un 20% de totes les que hi ha a l’Estat” i que “s'està convertint en un pol de producció tecnològica i científica que interessa a tot el món”. Catalunya va produir el 0,79% de les publicacions científiques mundials el 2012.
Mas encapçala la missió empresarial i institucional catalana a l’Índia, entre el 23 i 29 de novembre, juntament amb el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, on s'ha reunit amb els ministres de Ciència i Tecnologia i de Comerç i Indústria del govern indi. Els acompanyen més de 40 empreses i entitats dels sectors biofarmacèutic, TIC, turisme i automoció amb l’objectiu d’intensificar col·laboracions comercials, de recerca i d'inversió. La missió empresarial està organitzada per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Ocupació.
De l’àmbit de les biociències, els representants són Biocat, amb la seva directora general Montserrat Vendrell, i les empreses Biochemize, Farmahispania, Kymos Pharma Services, Laboratorios Espinós y Bofill (LEBSA), Manremyc, ReadyCell i Tamarang Pharmaceuticals que volen cercar contactes, col·laboracions i oportunitats de negoci al país asiàtic.
L’agenda de trobades i visites es concentra a les ciutats de Bombai i Nova Delhi i al bioclúster de Bangalore. De l’àmbit científic, Biocat i els empresaris catalans han tingut l’oportunitat d’interactuar amb els líders del Centre Internacional d’Enginyeria Genètica i Biotecnologia (ICGB), el Centre de Plataformes Cel·lulars i Moleculars, el Centre Europeu d’Empresa i Tecnologia (EBTC), Jubilant Life Sciences —una de les principals Custom Research and Manufacturing Services (CRAMS)—, Ranbaxy Laboratories, Piramidal Life Sciences, Richcore Lifesciences, Syngene International (subsidiària de Biocon), Anthem Bioscience i Advinus Therapeutics. També han participat en dos summits organitzats per la Cambra de Comerç de Bombai i la Federació de Cambres de Comerç i Indústria Índies (FICCI).
Catalonia: bio to business
Montserrat Vendrell ha presentat en bona part d’aquestes trobades oficials el potencial i l’excel·lència científica del clúster de les ciències de la vida a Catalunya, així com les possibilitats de col·laboració i d’inversió de capital risc (que entre 2009 i 2013 s'han multiplicat per cinc). La BioRegió, com també es coneix, “s'ha consolidat com un dels grans pols biotecnològics estatals, amb el 20% de les empreses, i ha refermat el seu model d'èxit i competitivitat internacional”, ha explicat Vendrell.
La BioRegió reuneix el potencial que necessita un sector estratègic: un teixit empresarial diversificat i competitiu, esperit emprenedor, massa crítica d’investigadors, excel·lent nivell de recerca, un creixent interès en partenariats publicoprivats, universitats i escoles de negoci de prestigi i bona situació geogràfica. Està integrada per 512 empreses —entre el 2000 i 2013 gairebé s'ha doblat el nombre de companyies—, 56 centres de recerca, 17 hospitals universitaris, 11 parcs científics i tecnològics i 11 universitats que imparteixen estudis en biociències.
Precisament, el dia 3 de desembre es presenta a Barcelona l’Informe Biocat 2013, l’únic estudi que analitza el sector de les biociències català i que s’edita biennalment des de 2009.
Un país que atrau inversió estrangera
A més de tenir una economia diversificada, el cap del Govern català ha subratllat que “és una economia oberta cap als mercats estrangers” i ho demostra que representa el 20% del PIB i el 30% del global de les exportacions espanyoles. En relació a les importacions també s’observa aquesta tendència, ja que el 37% de les exportacions de l'Índia cap a Espanya van a Catalunya i el 26% de les exportacions espanyoles cap a l'Índia procedeixen de Catalunya.
Al llarg de la missió, Mas també s’ha referit que l’any passat “vam ser la regió continental europea líder en atracció d’inversions industrials estrangeres”.
Notícia relacionada (13/9/2013)