Els aliments funcionals i l'alimentació personalitzada, el futur de la nutrició
Les malalties cròniques són la primera causa de mortalitat al primer món. A més de la medicina preventiva, els aliments funcionals i nutracèutics són una bona eina per millorar l’estat de salut.
Les malalties cròniques són la primera causa de mortalitat al primer món. A més de la medicina preventiva, els aliments funcionals i nutracèutics són una bona eina per millorar l’estat de salut i reduir el factor de risc d'aquest tipus de malalties, segons el grup d'experts que han participat en la jornada organitzada per Biocat Aliments funcionals i nutracèutics: frontera entre aliments i fàrmacs?, al Museu Colet de Barcelona.
Si fa trenta anys l’alimentació era sinònim de nutrició per a la supervivència i en fa només deu que es va començar a regular la seguretat alimentària, avui en dia l’alimentació s’utilitza per millorar la qualitat de vida. El Dr. Lluís Arola, director del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS), ha explicat que “sempre que sigui possible és millor alimentar-se bé que medicar-se”. El Dr. Arola també ha assegurat que en un futur l’alimentació serà personalitzada segons la necessitat de cada ésser humà, afirmació que han corroborat la resta dels participants a la jornada. Per la seva part, el Dr. David de Lorenzo, codirector del Grup NUTREN-Nutrigenomics de la Universitat de Lleida (UdL), ha afegit que “si es personalitza la dieta s’han de personalitzar els aliments funcionals. La informació genètica ens pot explicar quin aliment li cal a cada persona. És una qüestió de futur”.
Un dels aspectes que causa controvèrsia envers els aliments funcionals, que són aliments que han sofert algun tipus de transformació, ja sigui afegint o eliminant components, és la seva regulació. L’European Food Safety Authority (EFSA) és l’organització encarregada de regular la seva comercialització. Perquè puguin sortir al mercat, aquests aliments han d’obtenir un claim (declaració/certificació de salut). La legislació actual és flexible i no hi haurà consens fins aproximadament al 2012, segons ha apuntat el Dr. Andreu Palou, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat de les Illes Balears i president del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària.
Aliments per reduir la despesa en medicaments
La producció d’aquests aliments contribueix a l’avenç científic, a reduir futurs costos derivats del tractament de malalties com a despeses per a medicaments i a progressos en la tecnologia alimentària.
Durant la jornada s'han presentat diverses experiències d’institucions i empreses. El Dr. Buenaventura Guamis, director del Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia del Aliments (CERPTA-UAB), ha exposat que l’aplicació de noves tecnologies, nanotecnologies i tecnofuncionalitat és fonamental per millorar la seguretat alimentària, el valor nutritiu de l’aliment i el disseny i producció d’aliments funcionals.
Quant a l’ús d’aquests productes des de l’empresa, Jaume Solà, R&D Manager Research de Gallina Blanca Star, assegura que “la innovació ja no és només el màrqueting, és un canvi cultural. L’empresa ha d’apostar per una alimentació saludable i nutritiva, amb propietats que redueixin el risc de malalties cròniques amb l’aplicació de noves tecnologies i metodologies”. "El mercat mana", ha dit el cofundador i coconseller delegat d’AB Biotics, Dr. Sergi Audivert, "i els aliments funcionals i nutracèutics són el futur. A més, són una oportunitat per a empreses biotecnològiques, farmacèutiques, indústria química i alimentària, tant a nivell de negoci com de desenvolupament tecnològic”.
La jornada ha finalitzat amb una taula rodona moderada pel catedràtic de Bioquímica de la Universitat de Barcelona, Dr. Enric Canela, que ha matitzat que “Catalunya té unes condicions extraordinàries per desenvolupar-se en el camp de la indústria de l’alimentació i la nutrició”. Durant la taula rodona, els ponents han assegurat que el futur de l’alimentació són els aliments funcionals i la personalització de la dieta. Estem davant d'una alimentació que no marca una frontera amb la medicina preventiva, sinó un punt de trobada. A més, han afirmat que veuen una necessitat de millora en la producció d’aliments funcionals i en l’adaptació tecnològica de la indústria alimentària. Igualment han reclamat una obertura cap al consumidor final, millorar l’educació alimentària i aconseguir una legislació clara i unificada amb la regulació de protocols en estudis i assajos.
Ponències:
• Aliments funcionals, concepte i avaluació científica
Dr. Lluís Arola, director del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut
Veure | Descarregar (pdf)
• Disseny i producció d'aliments funcionals
Dr. Buenaventura Guamis, director del CERPTA-UAB
Veure | Descarregar (pdf)
• L'estratègia d'innovació d'una gran empresa
Sr. Jaume Solà, R&D Manager Research de Gallina Blanca Star
Veure | Descarregar (pdf)
• Ingredients funcionals i nutracèutics: una gran oportunitat per a la indústria biotecnològica
Dr. Sergi Audivert, cofundador i coconseller delegat d'AB Biotics
Veure | Descarregar (pdf)
• Aproximació a la nutrigenòmica i aplicacions en l'àmbit dels aliments funcionals
Dr. David de Lorenzo, codirector del Grup NUTREN-Nutrigenomics
Veure | Descarregar (pdf)
Notícia relacionada (14/10/2010)