Vés al contingut

REDACCIÓ

És una de les conclusions a les què arriba el darrer Eurobaròmetre, l'anàlisi sobre l’opinió dels europeus envers les ciències de la vida i la biotecnologia basada en una enquesta realitzada el febrer de 2010 a més de 26.000 ciutadans de 32 països.

L’estudi, que ha publicat recentment la revista Nature Biotechnology, ha estat liderat pel professor George Gaskell de la London School of Economics, i hi han participat 14 centres europeus, entre ells l’Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Les dades són rellevants pel que fa a les àrees tecnològiques que reben major suport de la societat: les relacionades amb les ciències cognitives, amb les tecnologies de la informació i les energies renovables. Les que generen menys optimisme són la nanotecnologia, l’exploració de l’espai i l’energia nuclear. Una possible explicació és el desconeixement que la societat té de la nanotecnologia: només un 45% dels enquestats n’havien sentit parlar. Les objeccions venien sobretot de la preocupació per la seguretat, unida a una manca de beneficis percebuts.

En general, l’edició de 2010 d’aquest Eurobaròmetre (la setena des de 1991) mostra un interès creixent per les tecnologies, i una gran preocupació pel binomi seguretat–benefici, tendència habitual de l’enquesta. No obstant, la publicació destaca en aquesta ocasió l’opinió dels europeus de que si es vol desenvolupar una tecnologia emergent, cal escoltar l’opinió dels ciutadans, basada actualment en cinc criteris: sostenibilitat, beneficis, regulació apropiada, seguretat i justa distribució de riscos i beneficis.

Els països europeus s’agrupen, segons aquest estudi, en cinc categories, en funció de la seva preocupació pels temes consultats. L'Estat espanyol forma part d’un grup amb Hongria, Itàlia, Lituània i Romania, que manifesta una moderada preocupació per la distribució justa de riscos i beneficis, dóna prioritat a la ciència sobre aspectes ètics o morals, i situa la ciència en primer lloc a l’hora de valorar el suport a les tecnologies sobre les que s’han consultat els ciutadans. Entre aquestes, les relacionades amb la biotecnologia són la nanotecnologia, biocombustibles, biologia sintètica, aliments manipulats genèticament, clonació d’animals per a producció d’aliments, medicina regenerativa i biobancs. Entre les més recolzades hi ha la medicina regenerativa, i entre les més desconegudes, la nanotecnologia i els biobancs.  

Més informació: http://ec.europa.eu/research/science-society/document_library/pdf_06/eur...

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.