Vés al contingut

Els fellows del màster d·HEALTH Barcelona, el principal programa d’acceleració empresarial de Biocat, han completat amb èxit la segona fase del programa durant la qual han fet una immersió clínica al llarg de vuit setmanes en tres dels hospitals capdavanters de Barcelona, l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Institut Guttmann, per identificar necessitats mèdiques no cobertes i desenvolupar solucions tecnològiques innovadores.

Els tres equips han detectat un total de 880 necessitats mèdiques no cobertes fruit de les seves observacions a diferents especialitats dels hospitals, de les quals n’acabaran triant una i inventaran una solució que la resolgui.

Durant el màster d·HEALTH Barcelona equips multidisciplinaris formats per fellows amb estudis en ciències de la vida, enginyeria, negoci i disseny experimenten un cicle complet d'innovació passant per cinc fases, des de la identificació de necessitats clíniques no cobertes en els hospitals fins al disseny i prototipatge de solucions factibles, arribant també a cercar finançament amb l’objectiu de crear la seva pròpia start-up.

Aquesta fase que els alumnes acaben de completar els serveix per entrar en contacte directe amb els professionals i els pacients, entendre quines necessitats tenen i buscar el seu nínxol per innovar. L’equip de l’Hospital Clínic ha fet la seva estada a l’àrea d’oftalmologia; el de l’Hospital Sant Joan de Déu, a cardiologia; i l’Institut Guttmann ha visitat les diverses especialitats de tot el centre, des de fisioteràpia i infermeria fins a medicina, per buscar oportunitats d’innovar en rehabilitació.

 

O4rward, l’equip d’oftalmologia

Al llarg de les vuit setmanes, els fellows Vanessa Gurie (Sud-Àfrica), Francisca Marzullo (Chile), Bas Kuilboer (Països Baixos) i Eduard Soler (Barcelona) –que formen part de l’equip O4rward i que han fet la seva estada a l’Hospital Clínic– han pogut observar i fer preguntes a metges, professionals i pacients. “Ens han donat l’oportunitat de qüestionar-ho tot i amb el coneixement que n’hem obtingut ara valorarem com podem millorar certes coses. Sempre hi ha una finestra oberta a la innovació, tant si ets emprenedor com dins d’una gran empresa”, comenta Bas Kuilboer.

Segons Vanessa Gurie, l’equip de metges els ha donat tot el suport. “Abans de venir, pensàvem que ens trobaríem amb una organització molt jeràrquica però en realitat no és així. Han treballat amb nosaltres perquè aprecien que posem en dubte algunes coses que ells fan per inèrcia. Veuen que podem ser part d’una millora en la seva especialitat i afegim valor”, considera Gurie.

L’equip explica a Biocat que en molt poc temps han guanyat aprenentatge en l’àrea d’oftalmologia, on cap d’ells havia treballat abans. A més, el fet de ser un equip internacional els està ajudant a fixar-se en el mercat globalment. “Com que els quatre coneixem sistemes sanitaris diferents, estem mirant l’oftalmologia a nivell mundial i estem sortint molt del mercat espanyol. El nostre mentor ens ha donat un bon feedback d’aquest enfoc i per mi, que sóc català, és molt interessant”, considera Eduard Soler.

 

Dheart, l’equip de cardiologia

“Cardiologia és una de les especialitats de la medicina que més tecnologia utilitza i on més s’innova. Això ens ha motivat però alhora ens fa por perquè serà un repte entrar en el mercat”. L’equip de l’Hospital Sant Joan de Déu (dHeart) està format per quatre catalans, Maria FernándezMireia AleuMarc Rafat i Eduard Guerrero.

Tot i que els seus perfils, interessos, personalitats i situacions personals són molt diferents, asseguren que persegueixen tots un mateix objectiu: innovar no per fer diners, sinó per millorar la vida dels pacients. “Cardiologia és una de les àrees on mor més gent, per tant si creem alguna tecnologia en aquesta especialitat tindrà un gran impacte i serà útil, que és el que busquem”, assegura Marc Rafat.

L’equip explica a Biocat que s’ha sentit molt còmode a l’hospital, per la filosofia i els valors que s’hi respiren. “Una de les lliçons que m’emporto arran de l’estada a l’hospital és que hi ha molta interprofessionalitat. A cardiologia, per exemple, treballen constantment metges i enginyers de la mà i es comuniquen molt”, comenta Guerrero. I Mireia Aleu afegeix: “A mi aquest aspecte m’ha motivat per creure que, tot i ser dissenyadora, puc encaixar en el sector de la salut i ser útil”.

 

N3OROS, l’equip de l’Institut Guttmann

L’equip de l’Institut Guttmann, format per Nico Facuri (Brasil), Enrique Hernández (Soria) i Sara Hernández (València), han fet observacions a les diferents àrees de l’hospital, fisioteràpia, infermeria, teràpia ocupacional, psicologia i medicina, fet que els ha permès entendre molt bé com funciona l’hospital i quines necessitats tenen els professionals i els pacients.

“Hem entès que dissenyem per a ells, no per a nosaltres. Pensem molt en qui utilitzarà la tecnologia que desenvoluparem i hem arribat a la conclusió que ha de ser molt convincent i intuïtiva, sinó no s’implementarà”, explica Nico Facuri.

“El que m’emporto de la immersió clínica és que hem pogut veure in situ a qui i com impactarà el que nosaltres inventem”, valora Sara Hernández. “Jo havia treballat abans en investigació i en aquell cas era difícil veure quin resultat final tenia i per a qui. En aquest programa la gran motivació és que podem ajudar a persones directament i que fer-ho depèn en gran part de nosaltres”, comenta.

 

Notícia relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.