Vés al contingut

Un estudi liderat per l'investigador ICREA de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Salvador Aznar Benitah, assenyala la proteïna CD36, que absorbeix greixos des de la membrana cel·lular, com a factor determinant perquè les cèl·lules tumorals siguin metastàtiques.

L’estudi, publicat a Nature, ha analitzat mostres de pacients amb carcinomes orals i s'ha observat que els tumors que no tenen la proteïna CD36 no desenvolupen metàstasi. A més, afegint CD36 a tumors que no provoquen metàstasi fa que aquests es tornin metastàtics i bloquejar la proteïna redueix dràsticament les metàstasis ja establertes.

Els investigadors han comprovat que l’efecte de CD36 sobre metàstasi és també el mateix en melanoma i càncer de mama luminal. "No ho hem comprovat encara per a tots els tumors, tot i així proposem que CD36 és un marcador general de cèl·lules metastàtiques, el primer del que jo tingui constància que sigui tan específic de metàstasi", descriu Salvador Aznar Benitah, cap del grup Cèl·lules mare i càncer de l' IRB Barcelona.

Després de veure la implicació del metabolisme dels greixos, els investigadors van voler esbrinar si el consum de greixos té algun efecte directe en la metàstasi. Es van inocular ratolins amb un tipus de càncer oral i el que van observar és que el 80% dels ratolins amb una dieta rica en greixos (15% més del consum normal) desenvolupaven metàstasi. En canvi només el 30% dels ratolins amb dieta normal ho feien. Sembla haver un enllaç directe entre consum de greixos i potenciació de la metàstasi, almenys en ratolins inoculats amb cèl·lules tumorals humanes.

 

CD36, diana terapèutica per a les metàstasis?

L'estudi prova que el bloqueig de la proteïna CD36 té efecte anti-metastàtic, tant en ratolins immunodeprimits com en ratolins amb les defenses intactes. Les estadístiques són similars per a totes les proves. D'altra banda, l'administració d'anticossos que bloquegen l'activitat de CD36 en ratolins amb metàstasi aconsegueix procura l'eliminació total d’aquestes en el 20% dels ratolins, i una reducció dràstica en el nombre de focus i en la seva grandària.

El tractament amb anticossos sembla prometedor i, a més, és tolerat pels ratolins i no s’observa cap efecte secundari intolerable després de les autòpsies. L’IRB Barcelona co-desenvoluparà anticossos contra CD36 amb el MRC Technology (Regne Unit), amb el potencial de tractar pacients en un termini de cinc a deu anys si els resultats són positius.

 

Article de referència:

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.