Vés al contingut
Dr. Joan Seoane i Judit Anido

fundadors de Mosaic Biomedicals (juntament amb el Dr. Josep Baselga)


Seoane és un dels científics catalans més reconeguts en oncologia. Doctor en Química per la UB i professor d’investigació ICREA. Després d'estades a laboratoris europeus i nord-americans, es va incorporar al Programa de Biologia Cel·lular del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York. Dirigeix el Programa de Recerca Translacional del VHIO. Anido és doctora en Biologia per la UB i durant  anys va fer recerca translacional en càncer al VHIO. Va cursar un MBA a la Duke University (Estats Units) i ha desenvolupat els seus coneixements empresarials a Genentech.


Mosaic Biomedicals és la primera spin-off del Vall d'Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). L'empresa es dedica al desenvolupament de noves teràpies personalitzades que eliminen les cèl·lules mare tumorals d’una manera efectiva i ja disposa d'un producte en fase preclínica.

Endegada fa tan sols un any a Barcelona pels científics catalans Joan Seoane, Judit Anido i Josep Baselga —director del Memorial Sloan-Kettering de Nova York i director mèdic del VHIO—, Mosaic Biomedicals ha guanyat la cinquena edició del premi BioEmprenedorXXI de "la Caixa", Barcelona Activa, Biocat i la Cambra de Comerç de Barcelona, a més d’obtenir altres guardons com a millor projecte en biotecnologia.

Els fundadors formen un tàndem ideal: el Dr. Baselga, des dels Estats Units, aporta la seva experiència en el desenvolupament clínic de medicaments personalitzats; el Dr. Seoane lidera la vessant científica del projecte i Anido, l’estratègia empresarial.

Quan vau decidir fundar Mosaic Biomedicals?

A partir de la meva feina —explica el Dr. Seoane—, en la recerca dels mecanismes mol·leculars implicats en el càncer, veiem que n'hi ha que poden ser importants per desenvolupar teràpies, especialment, en les cèl·lules mare tumorals, més resistents al tractament normal i responsables de la metàstasi i que el tumor torni a créixer. Podem aïllar aquestes cèl·lules i estudiar-les, però nosaltres ho fem d’una manera diferent, a partir dels pacients que es tracten a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Per tant, estem estudiant el càncer de la manera més propera possible a la realitat del pacient. Però volíem anar més enllà, generar una patent i intentar valoritzar-ho. Vam decidir crear una spin-off per arribar ràpidament a un tractament real per al pacient. És una idea que estem treballant des de fa temps, però l’hem començat a consolidar arran del premi BioEmprenedorXXI.

El context de crisi actual, especialment en el sistema sanitari, us va afectar a l’hora de concebre la creació de l’empresa?

No, perquè vam creure que era el moment de tirar endavant el projecte. A més, pensem que aquestes iniciatives són una manera de dinamitzar l’economia de la recerca, tal com s’està fent en altres països. Amb iniciatives com la nostra, es genera coneixement, però també valor econòmic a mig termini, ja que es retorna a la societat la inversió que ha fet en recerca.

Precisament, avui dia, les fonts de finançament són bàsiques. Quines són les vostres? Quines inversions heu aconseguit?

Tenim l'ajut de 20.000 euros del premi BioEmprenedorXXI i els dels guardons a millor projecte en biotecnologia. També busquem les fonts de finançament habituals per a aquest tipus d’empreses: finançament privat, amb àngels inversors i capital risc, una opció que estem explorant i de la que estem rebent molt bon feedback. El laboratori del Dr. Seoane ha rebut ajuts de finançament públic com Prova’t, una iniciativa de la Generalitat que ens ha concedit 300.000 euros, i un Proof of Concept del Consell Europeu de Recerca  dotat amb 150.000 euros —Mosaic Biomedicals és l’únic projecte de l’Estat espanyol entre els 33 ajuts atorgats en la convocatòria de 2012. L’objectiu d'aquests dos ajuts és valoritzar i explotar la tecnologia desenvolupada al laboratori del Dr. Seoane i crear l'spin-off Mosaic Biomedicals.

Vau participar al darrer programa BioEmprenedorXXI, que ofereix als projectes seleccionats un acompanyament personalitzat amb un gran nombre d’activitats adreçades a la formació, la creació de xarxes de contactes i la preparació per a la inversió. Com us ha ajudat?

Es tracta d’un programa molt ben fet, extens i que acompanya molt els emprenedors de l'àmbit de les ciències de la vida. Per tant, dóna una gran oportunitat als científics que tenim el neguit de fer alguna cosa més enllà del laboratori i ens ajuda a estructurar la nostra idea i tirar-la endavant. A més, dóna l’opció de conèixer gent del món biotecnològic.

Què ha suposat per a Mosaic Biomedicals guanyar el premi BioEmprenedorXXI?

Sobretot, la visibilitat, el prestigi i l’impuls, tenint en compte, a més, que ens van seleccionar en una votació de 25 persones expertes i inversores en biotecnologia. Per tant, el guardó ens ha ajudat molt materialment, però també des d’un punt de vista moral perquè suposa un reconeixement d’allò que estem fent.

Teniu el primer producte en fase preclínica. En què consisteix? Quines possibilitats d’èxit té per continuar desenvolupant-se i arribar al pacient?

Té un efecte molt potent contra les cèl·lules mare tumorals i, per tant, pensem que també afectarà la iniciació dels tumors i la metàstasi, i potser previndrà la resistència a alguns tractaments. A més, és molt específic, de manera que, segurament, no tindrà gaires efectes secundaris tòxics ni afectarà les cèl·lules sanes. Ara, cal demostrar que no és tòxic i que es pot produir en grans quantitats perquè entri en la fase I d’assaig clínic i començar a provar-lo en pacients d’aquí uns dos anys. En aquest sentit, tenim l’avantatge de trobar-nos en una de les millors plataformes del món en assajos clínics, la qual cosa ens permetrà dissenyar i desenvolupar l’assaig d’una manera ràpida i efectiva.

Deu ajudar que el Dr. Seoane sigui el director del Programa de Recerca Translacional al VHIO.

Sí, perquè ens permet estudiar la malaltia d’una manera global i multidisciplinar, a més de fer medicina personalitzada. I és que, quan provem un compost, agafem mostres i cèl·lules del pacient i les posem en ratolins, de manera que reprodueixen el mateix tumor, per poder-ne estudiar la biologia i els tractaments que funcionen. Això s’ha d’aconseguir amb multidisciplinarietat, a través d’un equip de cirurgians, oncòlegs, patòlegs, biòlegs, químics, farmacèutics i, fins i tot, informàtics, per abraçar tots els àmbits de la malaltia. Tot plegat sols és possible en un àmbit hospitalari perquè requereix estar a prop del pacient.

Esteu treballant en algun altre projecte?

Sí, en diversos, però tots estan basats en les cèl·lules mare tumorals. Una de les característiques de Mosaic Biomedicals són les teràpies personalitzades. Per això, a l’hora de desenvolupar un compost terapèutic, també desenvolupem un kit que ens permeti seleccionar el pacient que s’ha de tractar. I és que, avui dia, la medicina personalitzada permet identificar aquells pacients amb més possibilitats de beneficiar-se d’un tractament, fent que tant aquest com tot el procés clínic siguin molt més eficients i ràpids.

Quant a la internacionalització, en quin punt us trobeu?

Des del primer dia, pensem l’empresa en termes globals, ja que volem que els nostres productes arribin a tot el món. A més, al nostre equip, volem atreure gent internacional i no només d’aquí. Per això, en un futur proper, ens agradaria fer el pas cap als Estats Units, una potència mundial en biotecnologia. De fet, per la nostra experiència, tenim molt lligam internacional i, per aquest motiu, ens volem apropar a qualsevol font de finançament, interacció, col·laboració o sinèrgia, independentment d’on sigui.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.