Vés al contingut

Un projecte europeu en genòmica tridimensional coordinat pel doctor Modesto Orozco, investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona, rebrà tres milions d’euros de finançament dins d'una de les accions del programa Horizon2020 de la Unió Europa. Es preveu que el projecte tingui una durada de tres anys. 

L’estudi compta amb un consorci format per sis institucions internacionals líders que treballaran per estandarditzar la manera d’executar experiments en genòmica 3D amb grans infraestructures de recerca. Entre elles figuren, apart de l’IRB Barcelona, dues entitats catalanes: el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica-Centre de Regulació Genòmica (CNAG-CRG). També hi formen part l’Institute of Human Genetics del Centre National de la Recherche Scientifique, la Universitat de Nottingham i l’European Bioinformatics Institute.

La genòmica és un dels camps de la biologia que està evolucionant més ràpidament. Fins ara, els biòlegs havien treballat en el camp de la genòmica per obtenir les seqüència del genoma (una dimensió) i predir com els canvis en fragments de l’ADN es relacionaven amb una determinada patologia. El doctor Orozco adverteix que l’anàlisi de les seqüències és valuosa però no suficient per entendre una determinada patologia.

Ara l’objectiu és passar de la seqüència a entendre com la cromatina –ADN condensat dins de la cèl·lula– està replegada en l’espai i com l’estructura del plegament pot oferir informació sobre la funcionalitat de l’ADN. La genòmica 3D dóna informació sobre com varia l’ADN en el temps i en resposta a condicions cel·lulars. “Amb la visió tridimensional, crec que començarem a trobar explicació a molta informació estadísticament rellevant que hi ha a les bases de dades però que encara no sabem entendre”, explica Orozco.

Modesto Orozco destaca que el projecte és “essencialment metodològic”, és a dir, l’objectiu és emmagatzemar les dades i crear certes metodologies i processos per establir una xarxa que doni sentit a tots els estudis que ja s’estan realitzant i poder estandarditzar els experiments perquè siguin reproduïbles. Orozco admet que les tècniques són molt noves i no estan madures. “Produeix una sensació de fragilitat, sobretot per la poca reproductibilitat dels resultats”, lamenta.

Fonts de l’IRB Barcelona expliquen a Biocat que el consorci no és una gran associació de partners, sinó que ha estat constituït per aquells centres necessaris perquè el projecte sigui eficient. De fet, la validesa del consorci ja està provada perquè els diferents equips han col·laborat en altres ocasions. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.