Catalunya ha estat la regió europea guanyadora de la primera edició del premi European Entrepreneurial Region Award (EER), impulsat pel Comitè de les Regions, que reconeix el millor projecte estratègic per desenvolupar polítiques de suport a les pimes i microempreses.
Entre les 35 candidatures hi havia regions capdavanteres com Baden Württemberg, Llombardia, Flandes, Madrid, València i Emilia Romagna. La candidatura catalana ha estat impulsada pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE), amb el suport del Consell General de Cambres, de les patronals Foment i Pimec i de l’ATA (Federació representativa dels treballadors autònoms de l’Estat espanyol).
El jurat ha valorat el Pla d’Implementació de l’Small Business Act 2010-2013 que presentava la candidatura catalana, una iniciativa europea en la què Catalunya és pionera, tal i com ja va reconèixer la mateixa Comissió Europea el passat mes de desembre.
Els reptes del teixit empresarial català per al 2013
L'Small Bussines Act, elaborat per la Secretaria d’Indústria i Empresa, ha de servir perquè Catalunya surti reforçada de la crisi econòmica i mantingui la seva condició de motor empresarial d'Europa, i on la pime lideri el procés de recuperació tenint en compte el seu pes en l’economia catalana.
Es preveu que la taxa d’activitat emprenedora a Catalunya passi del 7,4% al 8% durant el període 2010-2013 i que la dimensió mitjana se situïi en 4,3 treballadors per empresa -actualment és del 3,9, inferior a la UE, que és del 4,4. D'altra banda, considerant que Catalunya va ser una de les primeres regions europees en fer servir els clústers per dissenyar iniciatives de reforçament competitiu els anys 90, s'ha d'incrementar un 20% el nombre d’empreses innovadores, crear 1.000 empreses de base tecnològica i passar de les 300 multinacionals catalanes que hi ha actualment a 400 l’any 2013.
El conseller Josep Huguet acompanyat del secretari d’Indústria i Empresa, Antoni Soy, i de la secretària per a la UE, Anna Terron, van rebre ahir a Brussel·les el premi, en presència de Mercedes Bresso, presidenta del Comitè de les Regions; Maros Sefcovic, vicepresident de la Comissió Europea i Luc Van den Brande, president del jurat de l’EER. Huguet ha dit que “aquest premi ens permetrà millorar la projecció internacional de Catalunya i ens fa més atractius per captar noves inversions”. Per la seva banda, Luc Van den Brande ha destacat que “promoure l’emprenedoria en l’àmbit local i regional és un ingredient clau per a l’èxit de qualsevol pla per sortir de la crisi actual”.