Vés al contingut

Experts mundials en intel·ligència artificial s’han reunit del 7 al 8 de març al CosmoCaixa per debatre sobre les promeses, els riscos i la realitat de les aplicacions de la intel·ligència artificial. Convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, juntament amb l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE - CSIC / UPF) i l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (CSIC), els experts han impulsat un manifest que serveixi de base pel desenvolupament i l’ús adequat d’aquesta disciplina a Europa.

La IA és clau en el desenvolupament de cotxes autònoms, edificis intel·ligents que estalviïn energia, medicina personalitzada i altres aplicacions que poden millorar la vida humana, però alhora comporta riscos i reptes. Segons els responsables, la declaració pretén sensibilitzar la societat dels beneficis i els riscos que implica el desenvolupament de la intel·ligència artificial i comprometre a qui la dissenya, implementa o utilitza amb principis de prudència, transparència, responsabilitat i fiabilitat.

Els experts posen de manifest que el bon ús de la intel·ligència artificial serà clau per mantenir el benestar de la societat, sobretot en un context de postveritat en què l’emoció i les creences tenen més influència que els fets objectius en la presa de decisions. Això és especialment important a l’hora d’afrontar les grans qüestions actuals de la societat com el canvi climàtic, la contaminació o la migració.

La declaració –impulsada per Luc Steels, professor de recerca ICREA, i Ramon Lopez de Mantaras, del CSIC– fa una crida a les agències i empreses de finançament europees perquè inverteixin en el desenvolupament de la intel·ligència artificial, donada la importància que té pel futur de l’economia. Tanmateix, ressalta que cal fer recerca a llarg termini per veure les possibles aplicacions de la IA i amb quins requisits s’ha d’aplicar perquè els resultats no siguin perjudicials. El manifest suggereix la creació d’una agència europea que validi les aplicacions abans del seu ús generalitzat. La declaració serà publicada durant les properes setmanes i estarà disponible online

Els experts també han posat èmfasi en la creixent preocupació pels chat-bots, sistemes de missatgeria automàtica que es fan passar per éssers humans i operen a Internet i a les xarxes socials per manipular l’opinió política, propagar fets falsos o extorsionar. Proposen una possible solució, que seria exigir que sempre estigui clar si una interacció prové d'un ésser humà o d'un sistema d’IA i que pugui ser rastrejat i identificat.

 

Més informació al web de B·Debate.

El debat es pot seguir a Twitter a través de les etiquetes #BDebateAI i #BDebate i al compte @BDebate.

 

Et pot interessar:

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.