Vés al contingut
Antonio Parente

president de la patronal CataloniaBio


Director general i cofundador del Grup Lipotec, és el nou president de la patronal CataloniaBio per als propers quatre anys. El nou dirigent de l’Associació Catalana d’Empreses de Biotecnologia substitueix a Carlos Buesa d'Oryzon Genomics i s’enfronta al repte de promoure el sector com a motor de l’economia i del coneixement al nostre país.


Quines fites s’ha marcat per als propers quatre anys que estarà al capdavant de la patronal?

CataloniaBio vol donar resposta a les necessitats de totes les empreses membres de la patronal. En aquest sentit, el primer objectiu que ens proposem és donar a conèixer el sector biotecnològic entre la societat per augmentar la seva acceptació i l’interès general. Dit això, és important copsar que CataloniaBio està formada per pimes i empreses de major grandària, per tant, les necessitats que hi ha seran diferents per a cadascunes d’elles, tot i que des del Consell d’Administració de la patronal intentarem donar resposta a totes, sobretot pel que fa a qüestions d’espai i finançament. Precisament, aquests dos aspectes tenen força importància avui dia i són el que més preocupen a les empreses del nostre país.

Què faran per millorar l’accés al finançament de les empreses?

Hem de crear ponts d’unió entre el món financer i el biotecnològic. Hem de comunicar no només els riscos, sinó també les potencialitats, els beneficis i les activitats del nostre sector per tal d’atraure les ajudes de l’administració o de les diferents entitats de capital de risc i d’inversions.

Parlant de potencialitats, el sector a Catalunya ha crescut a un ritme del 30% cada any des de principis de la dècada...

Realment s’ha de valorar la gran base científica que Catalunya té avui dia. Al llarg dels anys hem aconseguit tenir dos parcs científics de gran nivell, moltes empreses creatives i un gran nombre de personal altament qualificat que és el pilar bàsic del sector biotec a Catalunya. Tot i això, no ens hem de conformar amb el que hem aconseguit i hem de solucionar les mancances de base industrial que encara avui dia tenim. D’aquí la preocupació de les empreses membres de CataloniaBio pel tema espais que abans esmentàvem.

Com es podria definir, per tant, la posició de la BioRegió respecte la resta d’Europa?

Des d’un punt de vista industrial encara queda molt per fer, com deia. L’objectiu principal d’aquests quatre anys podria ser precisament aquest, i hauríem d’intentar solucionar les mancances en infraestructures i en confiança que actualment encara patim. També hauríem de tenir més empreses de certa grandària per tal d’especialitzar-nos en els diferents àmbits de la biotecnologia perquè, posteriorment, puguem integrar-nos plenament en les comunitats biotecnològiques dels Estats Units i de la resta d’Europa. En aquest sentit, una de les ajudes que CataloniaBio pot oferir als seus associats és establir una catalogació de les empreses del país segons el seu tamany i activitat, de manera que puguin avaluar les opcions i activitats que més els hi convenen en el nostre sector.

Aleshores, el proper BIO-Europe Spring 2010 a Barcelona pot servir per integrar el teixit biotec català a la resta del món?

Certament, el Bio-Europe Spring 2010 és una oportunitat excel·lent per donar a conèixer, i conèixer, el punt de vista tècnic i de negoci que s’està duent a terme actualment arreu del món. El coneixement és recíproc i no només haurem de potenciar la imatge de la BioRegió fora de les nostres fronteres, sinó que també hem de saber què es fa a la resta de països amb una base més consolidada per tal de créixer i poder innovar en el nostre àmbit. Des de CataloniaBio esperem fer alguna acció especial en el marc d’aquest congrés, tot i que encara estem decidint quina serà la millor estratègia a engegar.

Tenint en compte aquest esdeveniment, quina relació manté CataloniaBio amb Biocat?

Biocat és molt important per a nosaltres ja que les seves estratègies i les nostres són totalment convergents. Volem un sector biotec fort i hem de mantenir una comunicació oberta i clara amb Biocat per aconseguir-ho. Conjuntament hem de veure què ens podem aportar ambdues parts i trobar una solució que reporti un benefici per a tothom. La nostra patronal ha de ser convergent amb l’administració perquè juntes serem molt més fortes i donarem a conèixer la BioRegió arreu del món.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.