Vés al contingut

Redacció

Investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol han identificat vuit molècules que es podrien utilitzar per perfeccionar la detecció de la síndrome de fatiga crònica (SFC). L’estudi demostra que hi ha alteracions en aquestes proteïnes que s’associen a una pitjor resposta immunitària. Aquesta relació "podria contribuir a millorar la fiabilitat i la rapidesa del diagnòstic d'una patologia que avui dia està mal definida a nivell molecular", explica el Dr. Julià Blanco, coordinador de l'estudi i responsable del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular de l'Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol.

La fatiga crònica és una malaltia molt complexa que té efectes en els sistemes immunitari, neurològic, cardiovascular i endocrí. A més de provocar un cansament continu que no s’alleuja reposant, dificulta la concentració i crea intolerància a la llum, a l’estrès emocional i a l’exercici físic. Els pacients solen reduir en gran mesura la seva activitat, ja que l’SFC també pot produir dolor muscular i articular, insomni, mal de cap i una sensació de grip constant. Actualment, els metges diagnostiquen l’afecció a partir de l’avaluació d’aquests símptomes i només després de descartar altres possibilitats. A l’Estat espanyol es calcula que afecta una de cada 1.000 persones, però les xifres a la resta del món es mouen entre 2,4 i 4,2 de cada 1.000, segons un article de Population Health Metrics (PHM).

Per dur a terme la recerca, publicada a la revista científica Journal of Translational Medicine, els investigadors van analitzar i comparar més de 100 trets immunitaris. En pacients amb SFC es va registrar aquest octet de molècules alterades, que poden servir de biomarcadors per detectar la síndrome. Malgrat que avui dia se’n desconeixen les causes, Julià Blanco destaca la importància del descobriment dient que la "relació entre l'SFC i el sistema immunitari és fonamental per avançar en la descripció completa del quadre clínic de les persones que la pateixen". El Dr. Blanco insta aprofundir en el paper que hi juguen altres sistemes biològics i assenyala que cal comprovar els resultats obtinguts a partir de nous estudis.

En aquest treball han col·laborat el grup de Fatiga Crònica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Clínica privada SFC de Tarragona que dirigeix la Dra. Josep Rigau, i diferents associacions de pacients hi han donat suport.

Article original:

Articles relacionats:

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.