Vés al contingut

El programa europeu Horizon 2020 ha escollit en l’última ronda de selecció de projectes dues start-up catalanes del sector salut: Inbiomotion i Peptomyc, que rebran 50.000 euros per finançar els seus projectes innovadors i fer estudis de viabilitat per noves idees i productes.

Inbiomotion, fundada pel doctor Roger Gomis (professor d’investigació ICREA), és una spin-off de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i l’ICREA que es va constituir a finals del 2010 per desenvolupar biomarcadors que puguin predir futures metàstasi a l’os en pacients amb càncer a partir de biòpsies de tumors primaris.

L’empresa sorgeix del Laboratori de Metàstasi i Control de Creixement de l’IRB Barcelona, que recentment ha descobert el gen que permet a les cèl·lules tumorals de mama fer niu als ossos i crear nous tumors. Aquest coneixement s'ha patentat i transferit a Inbiomotion, que a dia d’avui ja té la tecnologia a punt i està validant el marcador en estudis clínics amb la participació de 3.300 pacients. 

La companyia té el suport del fons de capital risc Ysios Capital i la Fundació Vila Casas des de 2012 i més recentment per part de Caixa Capital Risc. L’entrada d’Ysios, amb una ronda de 2 milions d’euros, no només va suposar la primera inversió que feia el fons en una spin-off sortint d’un centre públic de recerca bàsica, sinó que va ser clau pel desenvolupament del producte i el procés de regulació i validació clínica, que es va fer a través de l’anàlisi de més de 900 mostres clíniques de tumors de mama primaris a Barcelona i Anglaterra.

Per la seva banda, Peptomyc, una spin-off del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) creada a finals del 2014, està desenvolupant una nova opció terapèutica per pacients amb càncer atacant la proteïna Myc –l’oncogen més temut en el càncer– amb un pèptid inhibidor de penetració cel·lular. El grup d’investigació ha començat a provar el compost farmacèutic, que es diu Omomyc-CPP, en fases preclíniques en ratolins i els resultats són molt positius, segons explica la cofundadora de Peptomyc i líder del grup, la doctora Laura Soucek.

“Hem començat treballant amb el càncer de pulmó i el glioblastoma, però el nostre objectiu final és utilitzar el producte en la majoria –sinó en tots els tipus– de càncer”, comenta Soucek. Segons la investigadora, l’objectiu de la beca és que puguin desenvolupar els resultats científics sobre la inhibició de Myc en un producte competitiu de mercat.

L’empresa vol provar l’eficàcia del producte en fase clínica, tot i que encara queden dos anys, i es planteja llicenciar-lo o vendre’l després d’haver completat totes les fases. “Això serà probablement en cinc anys”, pronostica Soucek. De moment, la beca d’Horizon 2020 permetrà a l’empresa arrencar amb els primers passos, definir el pla de negoci i estratègic i enfortir la propietat intel·lectual.

Fins ara, Peptomyc havia rebut un premi valorat en 5.000 euros del Concurs d’Innovació en Salut del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i va tenir l’oportunitat de presentar el seu projecte al darrer Fòrum d’Inversió Healthcare, on col·labora Biocat. “Després del fòrum, vam establir contactes amb business angel i venture capital i ja estem tancant una primera ronda de finançament important. Això ens permetrà d’avançar significativament en la fase regulatòria”, valora Laura Soucek.

Juntament amb les dues biotec, hi ha tres start-up catalanes més que han estat seleccionades per rebre la beca d'Horizon 2020: Ecrowd Invest, amb seu a Barcelona i que finança inversions rentables, Instagreen, un servei de menjar sa a domicili de Barcelona, i Axeb Biotech, de Lleida, que treballa amb additius nutricionals en alimentació animal per reduir l’obesitat i allargar la seva vida. Les cinc start-up catalanes se sumen a les altres 44 empreses que també han rebut finançament d'Europa.

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.