Vés al contingut

Redacció

Investigadors del grup de Fisiopatologia Renal (CIBBIM-Nanomedicine) del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han identificat una proteïna de membrana de les cèl·lules renals, anomenada HAVCR-1/KIM1, que està vinculada a l’evolució de diferents tipus de càncer de ronyó. L’estudi, que ha seguit al llarg de cinc anys una mostra rellevant de pacients de 64 anys de mitjana, confirma la relació entre la presència en l’orina d’aquest marcador i el risc de desenvolupar tumors del tipus ccRCC. Per primera vegada, també es relacionen els nivells de la proteïna amb el grau i la malignitat del càncer.

Tot i que la proteïna es detecta en càncer renal de cèl·lula clara (ccRCC) i papil·lar, aquest treball, publicat a l'European Journal of Cancer, ha demostrat que només en els pacients que desenvolupen ccRCC, i no altres tipus de tumors, la proteïna HAVCR-1/KIM1 es troba també a la part normal del ronyó, és a dir, a la part on no hi ha evidència de tumor. La Dra. Anna Meseguer, responsable del grup de Fisiopatologia Renal del VHIR i de l’estudi, explica que aquest marcador "permet diferenciar el ccRCC de la resta de tumors i això fa que tingui un gran valor terapèutic de cara a desenvolupar sistemes de diagnosi precoç".

Dra. Anna Meseguer: "És un excel·lent biomarcador que podria canviar l’escenari actual d’aquest tumor de tan mal pronòstic"

El carcinoma renal (RCC) és el més habitual dels càncers urològics, amb una mortalitat mundial de 100.000 casos l'any. Representa el 3% de tots els nous casos de càncer i la seva incidència ha anat en augment durant les tres darreres dècades. Existeixen diversos tipus de càncer renal, però el més freqüent amb diferència és l’anomenat de cèl·lules clares (ccRCC), que representa el 75-80% de tots els tumors renals i que és, alhora, un dels més agressius.

Davant dels resultats obtinguts, els investigadors afirmen que ara cal utilitzar aquesta proteïna per fer un cribatge poblacional en orina per buscar pacients amb aquest tipus de càncer. La Dra. Meseguer defensa que es tracta d’un "excel·lent biomarcador" que podria "canviar l’escenari actual d’aquest tumor de tan mal pronòstic".

Més informació al web del VHIR.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.