Vés al contingut

Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) de Barcelona han descobert que la proteïna LSM-1, que està present en tots els organismes vius, protegeix dels cops de calor. L’estudi, publicat a la revista RNA, s’ha provat amb cucs elegans –que s’utilitzen com a model animal en investigació biomèdica– i s’ha pogut demostrat que els cucs transgènics amb nivells elevats d’aquesta proteïna eren més resistents a les pujades brusques de temperatura que la resta, que morien.

Per corroborar l’observació, es van augmentar els nivells de proteïna LSM-1 en diversos tipus de cucs transgènics per verificar que era aquella proteïna la que els permetia resistir i que no es tractava d’un aspecte artefactual d’un dels transgènics.

“Aquests transgènics sobreexpressaven la proteïna dins del genoma o des de plasmidis externs al genoma. En tots casos els cucs resistien més la calor”, explica Julián Cerón, membre del grup de recerca de l’IDIBELL.

Els investigadors també han descobert que la seqüència de la proteïna ja existia en les formes de vida més antiga i que pot protegir els bacteris dels canvis en l’ambient. L’impacte de les onades de calor estiuenques és cada vegada més negatiu i moltes patologies empitjoren, fet que s’agreuja amb l’adversitat del canvi climàtic. Segons el comunicat de l’Institut, el 2003 a Europa van morir prop de 70.000 persones per aspectes relacionats amb les altes temperatures.

Aquest treball podria obrir la porta a noves línies d’investigació i és per això que l’equip buscarà projectes amb finançament. “Els propers passos seran investigar quines condicions fisiològiques, farmacològiques i/o nutricionals poden elevar els nivells d’aquesta proteïna”, afirma Cerón.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.