Vés al contingut

El 2020 va ser un any històric per al sector healthtech a la BioRegió, amb algunes rondes de finançament importants i moltes empreses que van experimentar una gran acceleració impulsada, en alguns casos, per l’ obligada digitalizació de l’atenció sanitària i mèdica degut a la pandèmia. De fet, el darrer informe publicat per Dealroom, Inkef Capital i MTIP ha destacat Barcelona com un dels ecosistemes europeus més forts en el marc del healthtech, juntament amb altres hubs importants com París, Stockholm,  Berlin i Zurich. 

En aquest context, no hauria de sorprendre l’elecció de la capital catalana com a una de les cinc ciutats europees que han estat escollides per organitzar la European Health Tech Innovation Week d’enguany, juntament amb Liverpool, Paris, Berlin i Estocolm. Divendres 21 de maig, el congrés de la GIANT Health ha aterrat a Barcelona, on Biocat, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i ACCIÓ, han posat en valor les capacitats de l’ecosistema de ciències de la vida i salut a Catalunya i, en particular, de la comunitat d’startups i inversors healthtech

El programa ha comptat amb la participació de Jordi Naval i Montserrat Daban, CEO i directora Científica i de Relacions Internacionals de Biocat, així com de Xavier Mayo, responsable de Promoció de la Ciutat a l'exterior – Ajuntament de Barcelona i Roger Costa, FDI Deputy Director de Catalonia Trade & Investment (ACCIO). Tots quatre han participat en diferents sessions que compartien el mateix objectiu: mostrar els actius, les capacitats i les potencialitats de la BioRegió i de Barcelona com a un dels ecosistemes més competitius i en creixement d’Europa. 

L’atractiu de la BioRegió

Pel que fa als continguts de les sessions, Montserrat Daban ha destacat el talent i el mindset emprenedor de la ciutat, i ha accentuat els principals components de Barcelona (instituts de recerca, hospitals, organitzacions de suport, escoles de negoci, inversors, etc.) “per a seguir creixent, afrontar els reptes futurs de la societat i ser un nínxol d’oportunitats per als emprenedors”. 

Per la seva banda, el director general de Biocat també ha posat en valor la producció de recerca biomèdica que es genera a la BioRegió. “Barcelona és la novena ciutat europea en termes de producció científica, per davant de capitals tan conegudes com Estocolm i Copenhaguen, i disposa d’uns indicadors molt similars als de Bèlgica i Suècia”, ha assenyalat. 

La participació d’inversors internacionals també ha crescut en els darrers anys. Tan és així que, actualment, hi ha setanta tres inversors estrangers especialitzats en ciències de la vida i la salut a Catalunya – el 2015 només hi havia una dotzena- i, segons la previsió del director de Biocat, “aquest nombre es podria multiplicar per set en els propers anys.” 

Per la seva banda, Roger Costa ha destacat la competitivitat de Barcelona en quant a indústria, atracció d’inversió estrangera, taxes, visas, fiscalitat i altres oportunitats per l’aterratge empresarial, i Xavier Mayo s’ha centrat en la complementarietat de Barcelona en quan a localització, comunicacions, mobilitat, atractiu i qualitat de vida que ofereix la ciutat en el seu conjunt.  

Casos d’èxits locals destacats: HumanITcare, Doctoralia, Mediktor i Methinks

El programa de la conferència comptava amb diversos slots per presentar davant d’inversors, així com per visibilitzar exemples concrets de casos d’èxit de l’ecosistema, on han participat startups com HumanITcare, Doctoralia, Mediktor i Methinks , que van explicar la seva trajectòria i els principals beneficis o característiques que reuneix Barcelona des de diferents punts de vista.  

Núria Pastor,  cofundadora de HumanITcare, la plataforma per vigilar de forma remota la salut de les persones malaltes, ha destacat la possibilitat que ofereix la BioRegió de poder treballar estretament amb els hospitals, així com la capacitat d’aixecar fons competitius europeus. Dos valors que també ha subratllat Frederic Llordachs, cofundador de Doctoralia, la plataforma digital que posa en contacte metges i pacients, qui a més ha remarcat la facilitat de trobar personal qualificat i establir relacions amb altres països i continents.

Pau Rodríguez, CEO de Methinks, el software que permet diagnosticar un ictus de manera ràpida, ha posat èmfasi en idees clau com l’aprenentatge, la resolució de problemes conjunta, el lideratge o el coneixement de la regulació, i ha destacat la importància de connectar amb les persones adequades per navegar per l’ecosistema i fer créixer la companyia, més enllà de l’espai clínic que cobreix la teva tecnologia. 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.