Vés al contingut

La presentació de l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2021 ha estat, després de dos anys de pandèmia, un dels esdeveniment sectorials més esperats. Els més de 300 inscrits onsite a l’acte ho demostraven, i la trobada ha tornat a posar en valor la importància del networking pel creixement professional i empresarial. Les dades publicades a aquesta edició, a més, confirmen el creixement de l’ecosistema i del seu impacte econòmic, que ja suposa el 8,7% del PIB català, el 9% de la població ocupada i una facturació de 37,7 mil milions d’euros anuals, comptant les empreses del sector i els serveis sanitaris.

L’exposició dels principals resultats de l’Informe ha estat a càrrec de Robert Fabregat, director general de Biocat, i de Jaume Amat, president de CataloniaBio & HealthTech. També ha participat Natàlia Mas, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya i consellera delegada d’ACCIÓ i, Silvia Ondategui, partner Life Sciences a Ernst & Young. El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, ha acomiadat l’acte en directe virtualment, amb unes paraules on ha confirmat  la necessitat d’impulsar els “sectors estratègics de futur i reactivar els que tenen més capacitat de generar ocupació de qualitat, valor afegit i prosperitat per al conjunt de la societat”.

Rècord d’inversió i rècord de participació internacional a operacions

El 2021, les startups de la BioRegió han aixecat 238 milions d’euros d’inversió, la xifra més alta registrada fins la data, superant, per segon any consecutiu, la barrera dels 200 millions. El finançament provinent de capital risc (venture capital) ha estat el principal motor d’aquest creixement, acumulant més de 187 milions d’euros. “Tot i la pandèmia, els indicadors han estat molt positius”, ha emfatitzat  Robert Fabregat, director general de Biocat, referint-se a la inversió i a la resta d’indicadors macroeconòmics i d’innovació que es recullen a l’Informe. “Hi ha hagut un major esforç en innovació".

L’entrada de capital risc internacional a la BioRegió de Catalunya ha crescut a un ritme imparable els darrers anys. De fet, el 83% del capital aixecat ha estat en operacions que compten amb inversors estrangers. L’interès d’aquests inversors per als projectes locals és cada cop més gran, tal i com explica Jean-Mairet, Managing Partner a Ysios Capital: “L’atracció de capital internacional a la BioRegió permet una forta capitalització de les empreses i ajuda enormement a atreure talent d’altíssim nivell”.

Segons dades de l’Informe, el sector compta amb una indústria que exporta més del 50% dels productes de l’Estat espanyol, i un teixit de més de 1.300 empreses. En aquest sentit, la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas, ha destacat que cal jugar bé les cartes per tal de fer servir bé les eines financeres -referint-se als Fons NextGeneration EU- per potenciar aquest ecosistema únic a Europa. 

Models de regulació europea i el hub de teràpies avançades a debat

El programa de la trobada ha inclòs dues taules rodones d’interès per la comunitat: la primera, “Hi I’m a SME, where is my fast track?” ha estat moderada per Montserrat Daban, directora de Relacions Internacionals de Biocat, i ha comptat amb la participació de Richard Charter, vicepresident, Market Access MedTech Europa i Àsia-Pacífic d'Alira Health, Marco Wendel, director general de Medical Valley Digital Health Application Center GmbH, Nina Bufi, directora de projectes eHealth del Ministeri de Salut francès, Suzanne Ali-Hassan, directora adjunta, comercial i innovació a UCL Partners i Ramon Maspons, CIO de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

Durant la sessió s’han analitzat els models en diferents països que faciliten l’accés de la tecnologia mèdica i digital health al mercat. Richard Charter ha explicat les rutes d’accés al mercat en l’àmbit europeu des d’un punt de vista general i els representants de cada país han explicat els programes locals, com Marco Wendel, qui ha posat com exemple el DiGA alemany com a fast track per facilitar la transformació digital i ha explicat com funciona la DMAC per donar suport a les empreses sota un concepte modular en xarxa que satisfà totes les necessitats dels innovadors en digital health. Un país inspirat pel DiGA és França, tal i com ha explicat la Nina Bufi, i en aquest sentit el president Macron va anunciar a finals de 2021 que volia un fast track per per fer les teràpies digitals accessibles als pacients i reemborsables pel sistema de salut públic. El model de Regne Unit l’ha presentat Suzanne Ali-Hassan, que s’ha referit a la necessitat de recollir proves per accedir al mercat i facilitar l’adopció al mercat. Finalment, Ramon Maspons ha explicat la compra pública des de la perspectiva del comprador, i del valor del producte al sistema català. 

La segona taula, “L’aposta Next Generation per a la BioRegió: un hub d'excel·lència en teràpies emergents i medicina personalitzada” ha servit per presentar el repte de la BioRegió per posicionar-se com un hub europeu líder en teràpies emergents i medicina personalitzada de referència a nivell internacional, que ha de capitalitzar gran part dels fons NextGeneration EU que rebi Catalunya. Robert Fabregat, director general de Biocat ha moderat la sessió, on hi ha participat Mariona Sanz, directora general dels Fons Next Generation de la Generalitat de Catalunya, Fina Lladós, CEO d’AMGEN, Toni Andreu, Director Científic d’EATRIS, Joan Comella, Secretari de l’ACER (Associació Catalana d’Entitats de Recerca) i Ignasi Biosca, director general de Reig Jofre.

Mariona Sanz ha destacat la importància pel Govern d’un projecte estratègic com aquest per afavorir una assistència molt més universal, personalitzada i digitalitzada, alhora que ha fet una crida a establir aliances publico-privades, una opinió que ha estat compartida també amb Joan Comella i Ignasi Biosca. Fina Lladós, per la seva banda, ha subratllat l’atractiu del hub, sempre i quan les innovacions acabin arribant als pacients. “L’adopció de la tecnologia és un dels reptes que tenim". Per ser competitius davant altres ecosistemes europeus, Toni Andreu ha demanat que tots els agents implicats treballin de manera conjunta per tirar endavant aquest projecte comú de país.  


Podeu veure la presentació dels resultats de l’Informe i les dues sessions debat en aquest vídeo. 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.