Vés al contingut

Redacció

La biòloga i directora del departament de Genètica Molecular del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG, CSIC-IRTA-UAB), Paloma Mas, ha rebut el premi de la Fundació Carmen y Severo Ochoa per la seva recerca pionera en el camp de la biologia molecular a l'Estat espanyol.

El treball de recerca de Paloma Mas es basa en desxifrar els mecanismes que regulen els ritmes circadians de les plantes, és a dir, el rellotge biològic al llarg de les 24 hores del dia. El ritme biològic (circadià) sincronitza les funcions vegetals amb els canvis mediambientals de les fases diürna i nocturna. Això determina l'actuació temporal i sincronitzada dels gens necessaris per a la germinació, el creixement, la floració o les respostes de la planta a condicions mediambientals d'estrès.

Els resultats de la recerca de la doctora Mas des de 2011 han establert una nova estructura del rellotge circadià en plantes i han canviat radicalment el marc teòric vigent en els últims anys.

Mas és autora d'una extensa llista de publicacions de recerca recollides en algunes de les revistes de major impacte internacional com Nature, Science, EMBO Journal, PloS Genetic, Plant Cell, entre d'altres. El 2011 va liderar els debats científics Interplay of Light, Photoperiodism and Circadian Clock Function in Plant Development de B·Debate-International Center for Scientific Debate (iniciativa de Biocat i l'Obra Social "la Caixa").

Els premis Carmen y Severo Ochoa es convoquen des de 2007 i han distingit altres científics que treballen a Catalunya com Manel Esteller (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge), Raúl Méndez (Centre de Regulació Genòmica) i Francesc Posas (Universitat Pompeu Fabra).

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.