Vés al contingut

“Res no és possible si es camina sol”. Així s’ha referit Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa al valor que ha tingut les col·laboracions entre centres de recerca i companyies biofarmacèutiques pel desenvolupament de projectes en Covid-19 a la BioRegió. El recentment reconegut amb el Premi Nacional de Recerca 2020 ha destacat la importància d’aquestes sinergies per treballar en vacunes i fàrmacs contra el coronavirus, en una taula rodona organitzada per Biocat en el marc del 44è Congrés Mundial d’Hospitals, celebrat aquest mes a Barcelona. 


Una sessió on també hi ha participat Èlia Torroella, directora d’R+D i Registres a HIPRA, Sofia Ferreira, cofundadora de Heecap, Oriol Roca, coordinador mèdic d’UCI a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i Marc Dechamps, president del Consell Europeu de BioRegions. Tots ells actors destacats d’aquestes accions que han permès accelerar noves propostes innovadores i disruptives per abordar la situació de la pandèmia d'una manera ràpida i eficient. 


“La resposta ha sigut ràpida i col·laborativa per poder donar solucions en el termini més curt possible. IrsiCaixa ha treballat per buscar una vacuna i fàrmacs contra el coronavirus juntament amb altres institucions i al llarg d’aquests mesos ha participat en diversos assajos clínics per reduir el nombre de transmissions i frenar la progressió de la malaltia”, ha explicat el doctor Clotet, tot recordant que l’Institut de Recerca de la Sida afavoreix la recerca col·lectiva amb la publicació en obert de tots els seus resultats en recerca


Un altre exemple de treball cooperatiu ha estat el d’HIPRA, la farmacèutica especialitzada en salut animal que ha vist l’oportunitat d’obrir una nova línia de negoci amb el desenvolupament d’una vacuna contra el coronavirus. “Teníem els recursos i estàvem familiaritzats amb el virus, però les col·laboracions amb altres companys científics i hospitals ha estat clau per acabar desenvolupant la solució”, ha recordat Èlia Torroella, referint-se al vaccí que actualment es troba a l’espera de poder començar la fase IIb del seu assaig clínic. 


La implementació d’innovació dins els hospitals també ha estat una oportunitat per establir noves aliances.  L’Hospital de la Vall d’Hebron col·labora en el desenvolupament de l’startup Heecap, el dispositiu mèdic que estimula la respiració dels pacients amb ventilació mecànica per tal de millorar la seva recuperació, sorgit de d·HEALTH Barcelona, el programa impulsat per Biocat. “Durant la nostra immersió a l’Hospital Germans Trias i Pujol vam detectar una necessitat clínica no resolta relacionada amb la Covid-19 i l’equip es va plantejar continuar amb el seu desenvolupament un cop el programa va finalitzar”, ha explicat Sofia Ferreira.


El paper determinant dels clústers durant la pandèmia

Organitzacions de clústers com el Consell Europeu de BioRegions (CEBR) i Biocat van tenir un paper d'intermediari durant la pandèmia, ampliant la seva tasca i ajudant a convertir la crisi en una oportunitat per abordar els reptes de la societat. La creació d'una plataforma de resposta ràpida, en coordinació amb la Comissió Europea, va tenir un impacte realment positiu en diferents ecosistemes i cadenes de valor de la indústria”, ha compartit Marc Dechamps. En la mateixa línia, Biocat també va tenir un paper destacat el 2020 afavorint les connexions entre els diferents actors i col·laborant amb diverses iniciatives, com l’elaboració del document “Recuperem la iniciativa, ara”, on s’identificaven aquelles accions que s’havien de fer per estar millor preparats en cas que arribés una nova pandèmia, o amb l’impuls de la xarxa de 19 projectes de recerca i innovació que van rebre finançament del Departament de Salut per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19 o en la reorientació de la 7a edició del programa d·Health Barcelona a uana versió online centrada en la pandèmia.


Sobre el paper determinant que han tingut els clústers durant la pandèmia, Montserrat Daban, directora Científica i Relacions Internacionals a Biocat, també n’ha parlat aquest mes en una sessió organitzada per l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques Xineses, que ha portat per títol “Cities under COVID-19: A Systems Perspective”.  

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.