Vés al contingut

Redacció

La Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) allotja la primera sala de producció combinada de teràpia gènica i cel·lular de Catalunya, també anomenada sala blanca, dins la nova Unitat de Recerca i Desenvolupament. Durant l’acte inaugural, el passat 31 de maig, el rector Dídac Ramírez va remarcar que “aquesta Unitat permetrà desenvolupar noves teràpies cel·lulars en malalties d’alt impacte social”. La instal·lació està oberta a la col·laboració amb centres de recerca i hospitals adscrits a la UB com l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i, també, als centres del sistema català de salut.

El conjunt del servei ocupa 300 metres quadrats i consta de dues sales de cultius, un laboratori per a la recerca preclínica en cèl·lules mare, tres sales de producció cel·lular en un entorn de bones pràctiques de fabricació (GMP) i la sala destinada a medicaments cel·lulars i gènics. Aquestes habitacions es caracteritzen per unes estrictes condicions d’asèpsia i seguretat per evitar complicacions o infeccions en els pacients trasplantats.

Dr. Josep M. Canals: "El potencial humà i investigador és un dels punts forts del programa i el pot convertir en líder a l'Estat i un dels més importants d’Europa"

El Ministeri d’Economia i Competitivitat ha finançat majoritàriament la instal·lació de prop d’un milió i mig d’euros, que també ha rebut aportacions per part de la Xarxa de Teràpia Cel·lular de l’Institut de Salut Carlos III i del campus d’excel·lència HUBc.

El Programa de Teràpia Cel·lular de la UB (TCUB) té 24 equips immersos en conjunt en 74 projectes de recerca en teràpies avançades com són la gènica, la cel·lular i l’enginyeria de teixits. El coordinador del TCUB, el Dr. Josep Canals, destaca que l’objectiu és aconseguir que la instal·lació, de la qual ja s’ha sol·licitat l’homologació a l’Agència Espanyola del Medicament, “esdevingui un centre de referència internacional en teràpia cel·lular”. Per això estarà a disposició de les empreses que vulguin testar nous medicaments en cèl·lules humanes o provar-ne la toxicitat. Per començar, la infraestructura s’utilitzarà pel nou assaig clínic de la vacuna per al tractament de la sida de l’equip del Dr. Josep M. Gatell (Hospital Clínic-Idibaps).

Les aplicacions més comunes de la teràpia cel·lular són per patologies com la diabetis, el càncer i malalties cardíaques, infeccioses o neurològiques com el Parkinson o l’esclerosi múltiple, però també es pot emprar per a lesions articulars, úlcera de còrnia o cèl·lules epitelials en cremades greus. En tots els casos, la teràpia cel·lular es basa en administrar cèl·lules modificades per restaurar la funció perduda o la lesió de teixits i així afavorir la cura de malalties.

Biocat i el TCUB van organitzar l'any passat a Barcelona una jornada per analitzar l’estat actual i les perspectives de futur d'aquest camp biomèdic emergent, on es van reunir més de 100 científics i professionals del sector biomèdic de Catalunya. Posteriorment, Biocat va publicar en aquest web l'article d'opinió Reptes i riscos de la recerca en teràpies avançades del Dr. Josep M. Canals, el qual recomanem.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.