L’acceleradora ‘BCN Health Booster’ finalitza tres anys d’impuls a <em>startups</em> de la BioRegió de Catalunya
L’esdeveniment ha comptat amb la presència de representants institucionals i empresarials, i ha posat en relleu la importància del programa com a motor de creixement i consolidació d’empreses emergents del sector

El Parc Científic de Barcelona (PCB) ha acollit l’acte de cloenda de l’acceleradora BCN Health Booster, un programa de suport a empreses emergents del sector salut impulsat pel PCB, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Barcelona Activa i amb el suport de Biocat, que ha finalitzat amb èxit després de tres anys d’impuls a startups innovadores de la BioRegió de Catalunya. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de representants institucionals i empresarials, i ha posat en relleu l’impacte del programa en la competitivitat del sector innovador en salut a Catalunya.
Maria Terrades, directora general del PCB, ha inaugurat l’acte amb unes paraules de benvinguda, seguides de les intervencions de Lorenzo di Pietro, director general de Barcelona Activa; Robert Fabregat, director general de Biocat; Jordi Valls, quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; i Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona. Tots ells han coincidit a destacar la importància del Barcelona Health Booster com a motor de creixement i consolidació d’empreses emergents del sector.
Segons Robert Fabregat, director general de Biocat, “les acceleradores en salut són una eina clau per transformar el coneixement científic en solucions reals que millorin la vida de les persones i resolguin reptes globals. Programes com el BCN Health Booster permeten que projectes i startups en salut amb un gran potencial puguin créixer més ràpidament, accedir a inversió i establir connexions estratègiques. Per això, des de Biocat continuarem impulsant iniciatives que ajudin a fer realitat aquestes innovacions i reforcin el posicionament de Catalunya com un dels hubs d’innovació en salut més competitius d’Europa”.
De fet, Biocat ha tingut un paper clau en el desenvolupament de l’acceleradora amb l’execució d’un programa d’acceleració personalitzat per a cadascuna de les 11 companyies participants: cinc spinoff de centres de recerca: Aptadel Therapeutics, Ona Therapeutics, Nuage Therapeutics, OneChain Immunotherapeutic, MiMARK Diagnostics, i sis startups: Artificial Nature, Bioliquid Innovative Genetics, Deepull Diagnostics, GAT Biosciences, GAT Therapeutics i Oncoheroes Biosciences.
Un dels moments més destacats de la jornada ha estat la projecció d’un vídeo que ha recollit els principals indicadors i èxits del programa. Al llarg dels tres anys d’acceleració, les empreses participants han experimentat un creixement notable, reforçant el seu accés a inversió, connexions internacionals i desenvolupament tecnològic.
A continuació, Gisela Lorente, CEO d’Aptadel Therapeutics, Marina Rigau, CEO de MiMARK i Valerie Vanhooren, CEO d’ONA Therapeutics han compartit les seves experiències dins del programa, posant en valor el suport rebut i els reptes superats en el procés de creixement de les seves companyies.
Després de la cloenda oficial, els assistents han participat en una foto de grup amb les autoritats i han gaudit d’un còctel de celebració, que ha servit com a espai de networking i tancament d’aquesta etapa de l’acceleradora.
Més de 107 milions d’euros de finançament
L’acceleradora conclou tres anys d’activitat amb un finançament total captat de 107,5 milions d’euros, procedent tant d’inversió privada (51%) com de fons públics (48%). Aquesta xifra suposa un creixement del 116% respecte als 49,8 milions declarats en iniciar el programa.
Durant el 2024 les startups han obtingut 9,5 milions d’euros en inversió privada i més de 8 milions en finançament públic, provinents de convocatòries de projectes competitius. A més, han aconseguit un total de 66 patents concedides i 3 més que estan en tràmit.