Leitat participa en un projecte europeu per transformar residus en biogàs
El president Barack Obama s'ha interessat per aquest projecte durant la seva visita al Reial Institut Tecnològic d'Estocolm.
Redacció
El centre tecnològic Leitat, amb seu al parc científic Orbital 40 de Terrassa, participa en el projecte europeu Biogas2PEM-FC amb l’objectiu d’investigar una tecnologia per aconseguir biogàs a partir de residus. Aquest tipus de gas combustible es produeix per la biodegradació de la matèria orgànica en un ambient sense oxigen. Liderada per la sueca Powercell Sweden AB, la iniciativa rep un finançament de 1.135 milions euros de la Comissió Europea dins del 7è programa marc i de la convocatòria Research for the benefits of SMEs.
El projecte Biogas2PEM-FC busca una tecnologia modular, fiable, rentable i eficient que sigui capaç de generar energia renovable combinant calor i electricitat. Concretament, el projecte implementa una membrana d’intercanvi de protons (PEM, per les sigles en anglès) per obtenir biogàs a partir dels residus de la producció d’oli d’oliva.
L’equip europeu està constituït per quatre pimes (Powercell Sweden AB, Helbio, Ingenostrum SL i Marches Biogas Ltd), tres centres de recerca (Idener, Kungliga Tekniska Högskolan i Leitat) i una cooperativa (FAECA).
El president Barack Obama es va interessar per aquest projecte durant la seva visita al Kungliga Tekniska Högskolan d'Estocolm, on treballen amb piles de combustible (fuel cells) com a substitutes dels carburants fòssils.
Leitat és un centre de referència a Catalunya en recerca, desenvolupament i innovació industrial. A més de Biogas2PEM-FC, coordina un altre projecte europeu, el Noshan, que estudia com transformar residus alimentaris en pinsos funcionals.