Vés al contingut

Redacció

Les molècules LSD desenvolupades per la biotecnològica catalana Oryzon Genomics han demostrat ser eficaces en el tractament de determinats tipus de leucèmies agudes. És la conclusió de dos assajos preclínics dirigits pel Dr. Arthur Zelent, de la Divisió de Patologia Molecular de l'Institute of Cancer Research de Sutton (Regne Unit), i pel Dr. Tim Somervaille, del Cancer Research UK Leukaemia Biology Laboratory del prestigiós Paterson Institute for Cancer Research de Manchester (Regne Unit).

Aquests estudis han demostrat que la inhibició de la diana epigenètica LSD1 —també coneguda com KDM1A— és eficaç en el tractament de la leucèmia mieloide aguda (AML), que representa el 40% de les leucèmies en països occidentals, i especialment les que presenten certes reordenacions moleculars (conegudes com a subtipus MLL causa de la implicació del gen MLL).

La conclusió per part dels dos investigadors britànics és que hi ha una finestra terapèutica significativa per a l'ús d'inhibidors de LSD1 en el tractament d'aquestes leucèmies. Segons el Dr. Somervaille, la molècula LDS1 ajuda a controlar els gens responsables d'aquest tipus de càncer (si s'activen o no s'activen). A més, el bloqueig d'aquest enzim permetria prevenir la producció de les proteïnes que donen origen a la malaltia, la qual cosa suposa un enfocament totalment nou en el seu tractament.

Els dos autors també proposen que aquests compostos podrien passar a formar part del còctel combinat de molècules que s'empren en el tractament d'aquests tumors hematològics. Per exemple, per al subtipus APML (leucèmia promielocítica aguda) suggereixen que la combinació de l'àcid tot-trans-retinoic (ATRA), un fàrmac de quimioteràpia per tractar aquest subtipus de leucèmia en pacients que no han respost a altres tractaments, amb inhibidors de LSD1 podria ser beneficiosa.

A part d'aquests dos estudis recents, realitzats per científics independents, investigacions efectuades per la mateixa Oryzon apunten que la inhibició de la LSD1 també podria resultar eficaç en el tractament de les leucèmies agudes limfoblàstiques (ALL), que representen aproximadament un quart de tot tipus de càncers que afecten a menors de 15 anys. La Dra. Tamara Maes, directora Científica i cofundadora d'Oryzon, confia que "l'estratègia basada en inhibir LSD1 en leucèmies i altres tipus de càncer pugui traslladar-se a la realització de proves clíniques l'any vinent".

La revista Science Business Exchange (SciBx), que publiquen els editors de Nature i Biocentury, va dedicar el dia 4 d'abril una anàlisi a aquesta aproximació, i on la companyia ha estat reflectida com la més avançada en el desenvolupament d'aquest tipus de molècules. Oryzon té actualment un ampli programa de descobriment de fàrmacs per inhibir la LSD1, amb prop de 800 molècules inhibidores protegides per 20 patents.

Referències:

Nature Medicine. 2012 Mar 11:18(4):605-11. Doi: 10.1038/nm.2661. Inhibition of the LDS1 (KDM1A) demethylase reactivates the all-trans-retinoic acid differentiation pathway in acute myleloid leukemia. Division of Molecular Pathology, Institute of Cancer Research, Sutton, UK.

Cancer Cell. 2012 Mar 28. The Histone Demethylase KDM1A Sustains the Oncogenic Potential of MLL-AF9 Leukemia Stem Cells. Cancer Research UK Leukaemia Biology Laboratory, Paterson Institute for Cancer Research, University of Manchester, UK.

Notícia relacionada (17/9/2012)

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.