Vés al contingut

REDACCIÓ

La Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI), actualment l'associació público-privada més gran del sector biofarmacèutic a nivell europeu, ha presentat la seva segona ronda de projectes de recerca en àrees clau com el càncer, les malalties immunes adquirides, els desordres contagiosos i la salut electrònica. Amb un pressupost de 172 milions d’euros, vuit dels nous projectes de l'IMI —d'un total de 23— es llençaran en les properes setmanes. Tant la Comissió Europea com la Federació Europea d'Indústries Farmacèutiques i Associacions (EFPIA) s’han compromès a aportar-hi en total 450 milions d’euros.

Aquests vuit projectes són:

  • BTCure (Development of future curative treatments for early intervention against rheumatoid arthritis)
  • DDMoRe (Establishment of standards for common tools to enhance modeling and simulation technologies)
  • OncoTrack (Identification of new models to predict the response of patients to cancer treatments)
  • Predect (Development of new models for novel treatments of breast, prostate and lung cancer)
  • QuIC-ConCePT (Identification of specific imaging biomarkers to improve cancer drug development)
  • Rapp-ID (Development of a point-of-care test for rapid detection of microbes)
  • Open Phacts (Development of an open access innovation platform dedicated to drug discovery using a semantic web approach)
  • EHR4CR (Development of a electronic health records platform to support R&D projects on innovative medicines)

Predect, Oncotrack i QuIC-ConCePT estan enfocats a desenvolupar eines que millorin el diagnòstic dels càncers de pulmó, pròstata, ovaris, mama i còlon. Rapp-ID i BTCure tenen com a objectiu facilitar el desenvolupament de noves d'eines de diagnosi relacionades amb les malalties contagioses i l'artritis reumatoide. DDMoRe, Open Phacts i EHR4CR, sota la branca de gestió de coneixement de l'IMI, treballen en nous mètodes dedicats als estàndards i dades de participació en plataformes comunes per al desenvolupament de medicaments i tractaments més eficients.

Dels 17 socis de tot l'Estat, 12 són catalans

Máire Geoghegan-Quinn, la Comissària Europea per a la Recerca, la Innovació i la Ciència ha declarat que "accelerant el desenvolupament de medicaments a Europa, salvarem i millorarem la qualitat de moltes vides, i contribuirem a la innovació, creixement i creació de llocs de treball".

El director general d'UCB i membre de l'EFPIA, Roch Doliveux, ha dit que “la indústria ha arribat a un punt d'inflexió on els projectes d’empreses privades i públiques, basades en xarxes d'innovació obertes, milloraran l'eficiència de les farmacèutiques i oferiran tractaments segurs, eficaços i rentables”. L’EFPIA considera que l’IMI és "un instrument clau per implementar els nous models de negoci que asseguraran la sostenibilitat de les indústries farmacèutiques a Europa”.

Els projectes d'IMI de la primera onada, en funcionament des de fa un any, ja estan proporcionant beneficis tangibles, gràcies a la col·laboració de 225 grups de recerca de 23 grans farmes, 298 equips acadèmics d'arreu d'Europa, 47 pimes i 11 organitzacions de pacients de l'Agència Europea de Medicaments (EMEA).

L'IMI té 17 partners a l'Estat espanyol, dels quals 12 són catalans: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Fundació Institut Català de Farmacologia, Fundació IMIM, Consorci Institut Català de Ciències Cardiovasculars, Laboratorios Almirall (dues divisions), Laboratorios Dr. Esteve, Lead Molecular Design, Neuroscience Technologies i Chemotargets.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.