Vés al contingut

REDACCIÓ

El Patronat del Centre de Regulació Genòmica (CRG) acaba de nomenar l’investigador Luis Serrano nou director de l’entitat per un període de cinc anys. Serrano substitueix Miguel Beato, que ha estat al capdavant de la institució durant els darrers deu anys (període màxim estipulat per a aquest càrrec).

Nascut a Madrid fa 52 anys i doctor en bioquímica per la Universitat Autònoma de Madrid, Luis Serrano ha estat, entre d’altres, cap de grup al Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) a Heidelberg (Alemanya) i cap del programa de Biologia Estructural i Computacional de forma paral·lela a l’EMBL i al CNIO. Actualment, és professor de recerca ICREA i dirigeix el programa de Biologia de Sistemes al CRG.

Luis Serrano: "Espero fer del CRG un centre de referència europeu en anàlisi del genoma humà"

En aquesta nova etapa, Luis Serrano seguirà en la mateixa línia per aconseguir que "el CRG sigui un centre de referència europeu en anàlisi del genoma humà. Per assolir-ho, els meus reptes seran atraure finançament privat mitjançant el mecenatge i col·laboracions amb l’empresa, i consolidar i reorganitzar l’institut per fer-lo més eficient”, ha explicat.

Al mateix temps, a més de seguir investigant per comprendre el genoma humà i la complexitat de la vida, el seu objectiu serà “traduir aquest coneixement perquè reverteixi en una millor salut i qualitat de vida de la nostra societat, i perquè es converteixi en riquesa econòmica per al país”.

A partir d'ara el CRG basarà la seva activitat en quatre grans pilars: en una recerca d’excel·lència; en la traducció del coneixement científic del centre en beneficis per a la salut de les persones i per a l’economia del país; en comunicar a la societat els avenços de la ciència, establir un diàleg bilateral i ser receptius a les seves demandes; i formar a la nova generació d’investigadors, des dels més joves, amb activitats escolars, fins als científics establerts, per consolidar les seves carreres.

Serrano també ha explicat que afronta aquesta nova etapa amb il·lusió i que “una de les raons per les quals vaig tornar fa cinc anys a Espanya després de 18 anys a Anglaterra i Alemanya, i vaig renunciar a la meva plaça com a director de programa a l’EMBL i a poder ser director de Max Planck, va ser el desafiament d’ajudar a crear un centre espanyol de rellevància internacional que competís amb els millors centres a nivell mundial. He intentat fer-ho des de la meva posició de coordinador de programa primer, i de sotsdirector després, i ara se’m presenta el desafiament de fer-ho des de la direcció. És una gran oportunitat i espero estar a l’alçada”.

Miguel Beato: "Teníem l'EMBL com a model de referència i, en alguns aspectes, l’hem sobrepassat”

Per la seva part, Miguel Beato ha fet balanç d’aquests deu anys: “Teníem l'EMBL com a model de referència i, en alguns aspectes, l’hem sobrepassat. De fet, tenir només 10 anys de vida ens ha permès una major flexibilitat per adaptar el model a les noves tendències”. També ha destacat que en aquests deu anys “hi ha hagut un canvi notable en la societat, sobretot en la societat catalana, que ens ha recolzat molt. El CRG ha gaudit d’un suport continuat que ens ha permès sobrepassar els plans inicials. Hem aconseguit atraure excel·lents col·legues, de la terra i estrangers, perquè els hem ofert unes instal·lacions i un entorn altament competitius”.

El CRG se situa en la posició 32 dins el rànquing Scimago 2010, que avalua més de 2.800 centres de recerca de tot el món. Segons aquest índex, també és el segon centre de l'Estat espanyol i el dotzè d’Europa, si tenim en compte l’alta qualitat de les seves publicacions científiques. D'altra banda, el CRG se situa en primera posició a nivell estatal si tenim en compte indicadors com la taxa de col·laboracions internacionals o el nombre de cites per article científic publicat.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.