L’IRB Barcelona participa en un projecte de 6 milions per investigar l’envelliment de les cèl·lules mare
L’investigador Patrick Aloy lidera el grup que s’encarregarà de generar una xarxa dinàmica d’interaccions de gens i proteïnes.
Redacció
L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) forma part del consorci europeu SyStemAge, liderat pel Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) d’Alemanya i destinat a investigar sobre l’envelliment de les cèl·lules mare. El projecte s’engloba dins el 7è Programa Marc de la UE i rebrà fins l’any 2017 un finançament de 6 milions d’euros.
La implicació de l’IRB Barcelona amb el SyStemAge ve de la mà del grup de Bioinformàtica Estructural i Biologia de Xarxes, encapçalat per l’investigador ICREA Patrick Aloy. Entre els deu grups que composen el projecte, es pretén identificar peces moleculars, gens i rutes de senyalització de l’envelliment de les cèl·lules mare. Enfocat cap aquest objectiu, el treball de l’equip d’Aloy serà el d’integrar les dades biològiques i clíniques necessàries per generar una xarxa dinàmica d’interaccions i biomarcadors relacionats amb les dues malalties estudiades: la síndrome mielodisplàstica (MDS) i la leucèmia limfàtica crònica (B-CLL). La primera patologia, abans anomenada preleucèmia, provoca que la medul·la no generi prou glòbuls vermells, mentre que la B-CLL produeix glòbuls blancs que no poden dur a terme la seva funció immunitària.
El Dr. Patrick Aloy explica que l’equip treballarà "per oferir una visió integrada i contribuir a l’anàlisi de com progressen les dues patologies i del procés natural d’envelliment dels organismes". La coordinadora del consorci europeu, Anne-Claude Gavin, afirma que l’equip del SyStemAge "és un grup molt sòlid i ben posicionat" a l’estar format per tres hospitals especialitzats en aquestes dues malalties, laboratoris de recerca bàsica, dos grups en biologia de sistemes dedicats a modelar sistemes biomèdics complexes i dues empreses biotecnològiques.
Durant el 2013, diversos centres de recerca i empreses catalans de l’àmbit de les ciències de la vida han anunciat la seva participació en importants projectes europeus. Segons ha pogut saber Biocat, és el cas del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i el seu colideratge en dues aliances entre centres europeus de biomedicina, el d’Argon Pharma i el projecte per crear nous medicaments orals contra els càncers minoritaris o el del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) al capdavant d’un assaig clínic europeu sobre un col·liri per a la retinopatia diabètica en col·laboració amb BCN-Peptides. Cal destacar, també, que els científics catalans han aconseguit, entre 2007 i 2012, un centenar de beques Starting, Advanced i Proof of concept del Consell Europeu de Recerca (ERC).
Més informació al web de l’IRB Barcelona.