Lliçons pràctiques per accedir al mercat xinès: GBA Healthcare Seminar a la BioRegió
<p>Biocat ha participat en una jornada pràctica sobre com i on entrar amb èxit al mercat xinès, aprenent de casos d’èxit i analitzant els reptes i oportunitats per a les <em>startups</em> que volen fer aquest pas.</p>
<p> </p>
La Xina és un soci desitjat per a les empreses europees del sector de les ciències de la vida i la salut. Aspectes clau com la seva gran població, el seu potent mercat de teràpies i dispositius mèdics, les grans oportunitats per a les noves tecnologies, el ritme de creixement del sector i el fet que la salut sigui una prioritat estratègica per al govern xinès, fan d’aquest mercat un dels més atractius per a les empreses dedicades a aquesta indústria.
Amb l’objectiu de facilitar aquesta aproximació al que ara és el segon mercat mundial en ciències de la vida i la salut, Biocat i Catalonia Trade&Investment han participat a finals d’abril al a la 4a edició de la sèrie de seminaris GBA (Greater Bay Area) en Healthcare, on s’han compartit experiències i casos d’èxit d’accés a aquest mercat. Altres localitzacions europees en aquesta sèrie de seminaris són els clústers alemanys Medical Valley, BioCon Valley, BioRN i BioM, de la mà de l’oficina europea de Huangpu a Heidelberg.
El districte de Huangpu, centre neuràlgic de la Greater Bay Area, es considera actualment una de les zones amb més potencia econòmica del país. L’àrea agrupa un gran pool de talent, avantatges logístics, una estructura de suport a la inversió i clústers industrials madurs, els ingredients necessaris perquè aquesta àrea, composada per 11 ciutats, esdevingui una “megaciutat-clúster” dedicada a la innovació. Es preveu que el 2030 la Greater Bay Area aconsegueixi el mateix PIB que Corea del Sud.
Montserrat Daban, Directora Científica i de Relacions Internacionals de Biocat ha destacat el valor, tant de l’esdeveniment, com de les setmanes prèvies de treball entre els organitzadors i les startups convidades. Aquest model facilita a les empreses de l’ecosistema català trobar l’expertesa que necessiten de cara a configurar la seva estratègia d’entrada a la Xina per una de les localitzacions més atractives del país.
Model d’incubació empresarial a la indústria sanitària xinesa
Per ajudar a les empreses –especialment startups- en el seu desenvolupament i llançament al mercat xinès, durant la jornada també s’ha presentat la incubadora Guangzhou International Bio-Island, situada al Hi-tech Park de Huangpu, on actualment s’agrupen més de 500 empreses i hi treballen 10.000 persones.
Segons ha explicat Ray Zhang, Vicepresident de Guangzhou International Bio-Island, els candidats han de presentar una solució viable per poder accedir-hi i, un cop s’accepta la proposta, un comitè format per professionals sanitaris s’asseguren que la solució es pugui desenvolupar correctament i sigui d’utilitat dins el sistema.
El cas d’estudi d’Aortyx
Aortyx, l’spin-off de l'Institut Químic de Sarrià i l'Hospital Clínic de Barcelona que està desenvolupant un dispositiu innovador per al tractament de les disseccions d'aorta, de manera mínimament invasiva i que promou la regeneració tissular, ha participat com a empresa que té la intenció de començar a operar al mercat xinès el 2027, després de buscar l’aprovació reguladora als Estats Units (2025) i Europa (2026). Però, com seria operar primer a la Xina?
Pel que fa a centres dedicats a cardiologia, el gegant asiàtic compta amb alguns professionals de renom internacional, coneguts per ser pioners en cirurgies cardíaques. Alhora, la incidència de dolències cardíaques i la necessitat de les cirurgies aòrtiques està incrementant. En tan sols un any, del 2018 al 2019, a la Xina, el nombre d’aquestes intervencions va augmentar un 30%.
A més, el procediment per rebre l’autorització de comercialitzar un medical device com el d’Aortyx a la Xina sol durar aproximadament entre uns 40-51 mesos –més o menys similar que als Estats Units-, però tindria un cost de 1.169.699 $, molt més econòmic que l’americà. Addicionalment, existeix un fast-track pel qual aquelles solucions qualificables d’innovadores poden rebre aquesta autorització en menys temps i amb menys tràmits burocràtics.
En definitiva, un seguit d’indicadors i variables que fan del país asiàtic una opció molt seductora per iniciar la industrialització de la solució de l’startup catalana.