Vés al contingut

Coincidint amb l’ampliació de les seves instal·lacions al Parc Científic Barcelona (PCB), BioGLane –una spin-off del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)– ha organitzat un acte de presentació del seu projecte d’empresa i els resultats d’una recerca pionera al voltant d’un iminosucre natural, la fagomina, present en aliments tradicionals de molts països, del que no es tenia gaire informació, i que millora la qualitat de la flora intestinal.
    
La presentació ha anat a càrrec de Sergi Pumarola, director gerent i cofundador de BioGLane i de Pere Clapés i Josep Lluís Torres, científics del CSIC i cofundadors de l'spin-off. “La transferència de coneixement entre les universitats i centres de recerca i l’empresa és un objectiu ineludible per a les dues parts des de sempre, i més en els temps que corren. Amb la creació de BioGLane els investigadors estem fent de pont entre les dues realitats”, ha remarcat Pere Clapés.

Per a una vida sana

BioGLane centra la seva activitat en l’obtenció industrial de substàncies bioactives molt complexes, com els anàlegs de sucres, a partir de processos enzimàtics innovadors. Posteriorment, els comercialitza com a components de nous aliments funcionals, que aporten solucions en el control del sobrepès i desequilibris alimentaris relacionats amb la ingesta de sucres refinats.

El projecte més destacat fins el moment és el desenvolupament d’aquesta molècula natural, la fagomina, un component anàleg a la glucosa. BioGLane és la primera empresa a nivell mundial que ha demostrat l’interès nutricional de la seva presència en la dieta, tant pel control dels efectes perniciosos dels sucres refinats com per la millora de qualitat de la flora intestinal.

“Estem oferint un nou concepte en alimentació funcional: el control de la velocitat amb la qual l’organisme assimila els sucres i midons, mitjançant un producte natural ben definit que és a la vegada efectiu i segur. Tindrem una nova eina per ajudar-nos a dur una vida sana, cosa difícil en una societat de l’abundància”, assegura Josep Lluís Torres.

En opinió de Sergi Pumarola: “Un concepte tan trencador com D-fagomina no podria haver nascut en una empresa tradicional, ja que no només es necessita estar obert a la participació d'experts en múltiples camps, sinó que cal explorar noves àrees de coneixement amb el convenciment que l'esforç valdrà la pena”.

Comercialització als Estats Units

La biotecnològica catalana espera iniciar a començaments de 2010 el procés per a l'autorització de la seva comercialització als Estats Units i, posteriorment, a Europa “on es requereix un procés d'autorització més llarg”, segons els representants de l’empresa.

Actualment, el projecte s’està portant a terme a partir de la iniciativa dels emprenedors i gràcies al suport financer de Genoma España, de Caja Navarra i altres entitats de l'Administració central i autonòmica.

L’acte ha estat clausurat per Màrius Rubiralta, secretari general d’Universitats del Ministeri d’Educació i expresident del PCB i Andreu Mas-Colell, president de la Barcelona Graduate School of Economics i exsecretari general del Consell Europeu de Recerca.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.