Vés al contingut

La transferència de tecnologia (TT) ha d'acabar impactant en la societat en forma de nous medicaments, dispositius i tecnologies que millorin la salut de les persones. Perquè això passi, les oficines de transferència de tecnologia (OTTs) dels centres de recerca, les universitats, els hospitals i els instituts de recerca de Catalunya tenen un paper rellevant i, Biocat, el deure de facilitar-los la feina perquè els seus projectes acabin arribant al mercat. 

Amb la intenció de millorar els fluxos de treball amb les OTTS, el seu acompanyament  i conèixer de primera mà les seves necessitats, Biocat ha reunit aquest mes de març a més de 60 persones diferents OTTs de centres i entitats en salut d’arreu de Catalunya, en una primera jornada realitzada al Parc Científic de Barcelona (PCB). 

Durant l’acte s’han presentat les principals línies estratègiques de Biocat, així com els programes de talent (d·Health Barcelona), acceleració (CRAASH Barcelona), d’impuls a la transferència de tecnologia (Open Innovation Forum) de l’entitat i les accions que desenvolupa Biocat per a l’atracció d’inversió cap als projectes i empreses de la BioRegió (Portafoli i els Matching Days). 

Un element clau determinant de l’èxit de la transferència de tecnologia es la facultat de crear un diàleg obert, transparent i entre els diferents actors de la cadena de valor: investigadors i originadors de la recerca, empreses, inversors i stakeholders.

El Portafoli és el conjunt de projectes i empreses de la BioRegió que busquen activament finançament d’inversors privats, acords de llicència, co-desenvolupament o altre tipus d’acords i que agrupa i gestiona Biocat. Mitjançant l’organització de Matching Days durant tot l’any, Biocat ajuda a les startups i projectes invertibles de la BioRegió a aconseguir finançament privat mitjançant l’enviament de propostes a inversors i corporates segons els seus interessos i facilitant el contacte i reunions interessat entre ambdues parts quan coincideixen expectatives i interaccions significatives en ambdós sentits (entre el generador de la tecnologia i l’inversor o corporate

Un acompanyament més personalitzat

Biocat ha recollit les propostes que les Oficines li han fet arriba, la majoria de les quals orientades a una millora en l’optimització i la personalització dels processos. “Hem de ser capaços de personalitzar encara més aquest acompanyament, sense solapaments ni intrusismes, per tal que la societat pugui beneficiar-se del impacte positiu del coneixement que es genera als centres catalans”, ha remarcat Robert Fabregat, director general de Biocat. 

Després de dos anys on la presencialitat ha estat molt limitada a causa de pandèmia, els participants han agraït l’organització de la trobada on, a més, han pogut retrobar-se amb oficines d’altres entorns acadèmics. 

La transferència de tecnologia en salut a Catalunya millora, però continua sent repte en endavant

La transferència de tecnologia en salut ha millorat a Catalunya en els darrers anys, però encara queda camí per recórrer, segons la majoria dels assistents. Per continuar evolucionant per aconseguir indicadors europeus, hem preguntat a alguns dels participants quins són els tres ingredients que es necessitarien per impulsar el coneixement científic al mercat. 

Laia Arnal, directora de Desenvolupament de Negoci del VHIR creu que cal un marc regulatori que faci més flexible els processos de transferència de tecnologia i uns fons tecnològics perquè les entitats puguin invertir en aquells projectes que es considerin prioritaris, una idea que comparteix amb Cristina Horcajada, cap d'Innovació de l’IRB Barcelona. 

Pere Condom, cap de l'Oficina d'Investigació i Transferència Tecnològica de la UdG, en canvi, dona un pas més i aposta per convertir els grups de recerca en ventures builders: “no és el discurs de convertir els investigadors en empresaris, sinó que una part d’aquests acabin creant una empresa tard o d’hora”.   

 

 

Els caps d’aquestes unitats d’innovació i transferència també ens han donat el seu punt de vista sobre com impulsar el coneixement al mercat des dels centres tecnològics, els hospitals i les universitats catalanes. Trobareu les respostes en aquests vídeos

 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.