Més de 70 empreses i entitats de salut catalanes participen en un 4YFN 2024 històric
El congrés tanca les portes de la seva desena edició amb la intel·ligència artificial com a paraigües transversal, on la salut digital ha acaparat totes les mirades i les empreses i entitats del sector han augmentat la seva participació respecte l’any anterior.
El germà petit del Mobile World Congress (MWC), el 4YFN, ha batut rècord absolut d’expositors amb més de 900 empreses de 170 països de tot el món. Un any en què el certamen ha celebrat el seu desè aniversari amb la intel·ligència artificial com a paraigües transversal. Aquesta expansió s’ha fet palesa amb l’ocupació d’un nou pavelló, el 8.0, dedicat, precisament, a empreses emergents de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut. I és que aquest 2024, el sector ha estat un dels més representatius amb més de 70 companyies i entitats catalanes (10 més que l’any 2023), així com amb un programa exclusiu sobre digital health amb més d’un centenar de ponents rellevants nacionals i internacionals.
Per quart any consecutiu, Biocat ha tingut presència en el 4YFN. Enguany ho ha fet amb un estand conjunt amb la Fundació TIC Salut Social: el ‘Catalonia Health Innovation Ecosystem Pavilion’, que ha comptat amb la col·laboració d’ACCIÓ, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS), la Unió Catalana d’Hospitals (UCH), el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (M4Social).
És així com per primera vegada, els principals agents que conformen el Sistema de Salut a Catalunya han participat conjuntament amb un espai en aquest congrés amb l’objectiu de situar el sector de la salut de Catalunya en el panorama internacional. L’organització de més de 35 activitats al llarg dels quatre dies ha servit per posar sobre la taula els principals reptes de futur de sector, sent la transformació digital el més destacat.
Adopció d’innovació, medicina personalitzada i Intel·ligència Artificial
AQuAS i Biocat han liderat les sessions sobre avaluació i adopció de noves tecnologies al Sistema de Salut. Per una banda, l’AQuAS ha explicat el marc metodològic per a l’avaluació de tecnologies sanitàries digitals interessades a accedir a la cartera del Sistema Nacional de Salut. Rosa M. Vivanco, directora de l’Àrea d’Avaluació i Qualitat i Joan Segur, tècnic d'avaluació de tecnologies sanitàries, han exposat el procediment i han resolt dubtes de les companyies interessades.
Per la seva banda, Biocat també ha liderat una taula rodona sobre adopció d’innovació al Sistema de Salut de Catalunya. Moderada per Robert Fabregat, director general de Biocat, ha comptat amb la participació de Laura Sampietro, subdirectora d'Innovació a l’Hospital Clínic, Pau Rodríguez, director general de Methinks AI i Rosa M. Vivanco, directora de l’Àrea d’Avaluació i Qualitat d’AQuAS. Ha estat una sessió centrada a explicar i resoldre dubtes sobre el programa d’adopció d’innovació en salut al Sistema coordinat per Biocat, que es començarà a testejar en els propers mesos.
La revolució que suposa la medicina personalitzada per al tractament de malalties també ha centrat els debats d’aquests dies. Sense anar més lluny, el programa central del 4YFN ha comptat amb la sessió ‘Medicina personalitzada: plataformes i solucions tecnològiques’ on s’han mostrat tres exemples de plataformes al servei de la medicina de precisió i personalitzada a Catalunya: la radiòmica, les malalties rares i la farmacogenòmica, i com poden millorar l'atenció als pacients i les seves famílies, a través de la tecnologia (genòmica, imatge, IA, etc.) i la col·laboració a tot Europa. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha inaugurat la sessió.
Al ‘Catalonia Health Innovation Ecosystem Pavilion’ també s’ha organitzat una activitat sobre medicina personalitzada, on s’han presentat les principals iniciatives catalanes: el Precision Oncology Program (POPCat), explicat per Enriqueta Felip, oncòloga de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, el CAR-T ARI-0001 de l’Hospital Clínic, presentat per Manuel Juan, cap del Servei d’Immunologia del Clínic de Barcelona i Pau Riera, adjunt al Servi de Farmàcia de l’Hospital de la Sant Creu i Sant Pau, que ha presentat diferents projectes de farmacogenètica.
Com dèiem a l’inici, la intel·ligència artificial ha estat la tecnologia estrella del 4YFN, on la seva aplicació al sector salut ha centrat moltes de les activitats. A l’estand de salut s’ha organitzat una sessió sobre el Programa Salut/IA, conduïda per José Ibeas, director del projecte, qui ha explicat la metodologia de crear un entorn facilitador per a la innovació i la recerca en l’àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d’IA. També s’ha presentat Relisten, una solució digital impulsada pel CIMTI que, mitjançant la IA, escolta la conversa entre pacients i personal sanitari per tal de redactar informes clínics estructurats. A banda, un total de vuit empreses dedicades a la IA social han compartit les seves innovacions en aquest camp.
Visibilitat d’empreses disruptives de l’ecosistema
Un total de 12 companyies han tingut presència en aquest espai de salut, on han aprofitat l’oportunitat per fer networking, però també per presentar novetats, avenços i darreres fites assolides en el darrer any en dues sessions de pitch organitzades al pavelló.
Les empreses Abzu Barcelona, Biel Glasses, Biosfer Teslab, Bsure Medical, Flomics Biotech, Mefood Omics, Methinks Software, Nanodecal, Time is Brain, Trialing Health, YASYT i Zoundream, especialitzades en intel·ligència artificial i anàlisi de dades, dispositius mèdics digitals, robots d’assistència, entre d’altres, han comptat amb les visites institucionals de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; el conseller de Salut, Manel Balcells, el secretari general del Departament d'Empresa i Treball, Oriol Sagrera i el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos. A més de representants dels consolats dels Estats Units i Portugal, representants del sector de Hong Kong, així com a directius de grans corporates nacionals i internacionals.
La salut també ha destacat al MWC
Òrgans virtuals, inexistents, on assajar fàrmacs i teràpies, o amb què descobrir factors de risc que predisposen a patir malalties. Dades i més dades emmagatzemades en un ordinador que revelen el tractament més adequat per a cada persona. Mobile World Capital i el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) han presentat en aquesta edició del MWC un prototip de cor virtual on cada visitant ha pogut fer bategar al ritme de les pulsacions en una proposta purament lúdica. De fet, la tecnologia d’aquest projecte és d’ELEM Biotech, una spinoff del BSC que treballa en la comercialització dels bessons digitals.
També s’ha pogut seguir en directe el transcurs d’una operació real amb sistema robòtic Da Vinci XI que s’estava duent a terme a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Mitjançant una experiència quirúrgica immersiva que proporciona l’eina mSurgery, els assistents han pogut veure tot el que succeïa en una taula d’operacions a distancia. L'objectiu del projecte mSurgery, liderat per cirurgians del Germans Trias i Pujol, és que especialistes i professionals en formació, entre altres, puguin veure amb bona qualitat d'imatge i sense talls ni interrupcions tot el que passa durant l'operació i, fins i tot, interactuar amb el cirurgià.