Vés al contingut

  1. Diversos centres catalans han presentat avanços destacats en àmbits com el Parkinson, el càncer o la fotoprotecció en infants. Grifols ha anunciat avanços en la detecció precoç del Parkinson a través de nous biomarcadors plasmàtics, un projecte que combina la IA amb el coneixement profund de la ciència del plasma i les proteïnes. Paral·lelament, un equip d’investigadors on hi han participat l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC IDIBAPS) i el Caixa Research Institute ha publicat a PNAS (la 2a revista més citada del món) un estudi que identifica una de les claus moleculars de la letalitat del càncer de pàncrees, fet que obre la porta a nous enfocaments terapèutics. Una altra investigació, aquest cop del VHIR i publicada a la revista Oncogen, mostra com l’exposició solar en nounats pot augmentar el risc de melanoma, posant de manifest la importància de la prevenció des del naixement.
  2. L’Hospital Clínic continua sent referent en teràpies avançades i ha anunciat una fita històrica amb el tractament de més de 500 pacients amb teràpies CAR-T pròpies, a través d’un model descentralitzat acadèmic, en col·laboració amb 13 hospitals espanyols, per fer arribar les teràpies avançades a tot l’Estat. Per la seva banda, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’ICO han creat una unitat pionera a Espanya d’acompanyament integral dirigit a adolescents i joves que han superat un càncer. A escala assistencial, 23 hospitals catalans han posat en marxa una iniciativa conjunta per evitar proves innecessàries i millorar l’eficiència diagnòstica, un projecte col·laboratiu que podria tenir gran impacte en la sostenibilitat del sistema de salut. Pel que fa a infraestructures hospitalàries, l’Hospital Vithas ha anunciat l’obertura de les seves instal·lacions a la segona meitat del 2025, i el nou Trueta ja ha seleccionat els equips d’arquitectura que desenvoluparan el projecte, una de les inversions públiques més importants de Girona. 
  3. Destaquem en punt a banda l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) per ser el primer gran hospital que funcionarà sense gas en 2027, responent al projecte de descarbonització de l’hospital, que impulsa com a prova pilot el Departament de Salut i amb un pressupost de tres milions d’euros, i que – si funciona – replicarà a poc a poc a la resta de centres catalans. Aquesta iniciativa reforça el compromís del sector salut amb la descarbonització i la transició energètica que marca Europa.
  4. Pel que fa a activitat inversora, Ysios Capital reafirma la seva aposta per Neurona Therapeutics, participant en una ronda de finançament de 102 milions de dòlars per tractar l'epilèpsia resistent. Per la seva banda, Accure Therapeutics, biotecnològica especialitzada en malalties neuronals, ha captat 1,5 milions d’euros per avançar en el desenvolupament d’un fàrmac contra el Parkinson, (un milió d’euros ve de la Fundación Michael J. Fox, qui recentment va signar una aliança amb Grifols per accelerar el diagnòstic del Parkinson). 
  5. Les multinacionals farmacèutiques han estat centre d’atenció aquest mes degut a l’anunci de les mesures aranzelàries del President Trump. Una preocupació que ha estat escoltada pel President Illa i la Consellera Pané. Aprofitem per destacar que Europa ha triat a Hipra com una de les companyies amb les quals compta en cas d’emergència sanitària, la qual cosa suposa una confirmació de la capacitat productiva de la companyia.
  6. Més enllà d’això, les multinacionals han protagonitzat moviments rellevants: Roche Diagnostics ha anunciat una inversió de 63 milions d’euros al seu centre d’innovació de Barcelona. En l’àmbit biofarmacèutic català, Esteve també creix en malalites minoritàries amb una acord de llicència amb Eton Pharmaceuticals per adquirir els drets globals, excepte als Estats Units i Oryzon ha captat 30 milions d'euros en una operació d'ampliació de capital. També destaca l’operació de Funditec, que ha adquirit l’empresa ABAC Therapeutics i reforça així la seva implantació a Barcelona.
  7. En aquest sentit, una altra bona notícia de final de mes ha estat l’anunci de l’obertura del nou hub de Sanofi a Barcelona, qui continua apostant per la capital catalana amb un centre en IA, R+D i digitalització, que generarà més de 300 empleats. I, continuant amb hubs científics i tecnològics, també s’ha fet pública l’operació de compra de Colonial a Deeplabs, qui gestiona el campus científic Barcelona Science Innovation District (BaSid) a Barcelona, per 200 milions d’euros al fons Stoneshield, alhora que han creat una joint venture per invertir en laboratoris amb l’objectiu de gestionar actius valorats en més de 2400 milions d’Euros.
  8. En l’àmbit institucional, el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, i el president de la Fundació La Caixa i del Patronat del CaixaResearch Institute, Isidre Fainé, han signat un acord de col·laboració per fomentar la cooperació entre el futur centre i tota la resta d’infraestructures adscrites als departaments de Salut i de Recerca i Universitats, més enllà dels cinc centres amb qui va néixer associat. 
  9. També des del Govern de Catalunya, i en resposta al context geopolític, s’ha anunciat la creació de 78 noves places per incorporar científics d’alt nivell, aprofitant la tendència de desmantellament de programes de recerca als Estats Units. El programa “Catalunya Talent Bridge” estarà dotat amb 30 milions d’euros i tindrà una durada de tres anys.
  10. Acabem com sempre amb l’apartat de reconeixements i nomenaments, en un mes que ha estat especialment fructífer. Agnès Arbat, CEO d’Oxolife, ha estat guardonada amb el Premi Europeu per a Dones Innovadores 2025 per la seva tasca en fertilitat, desenvolupant medicaments que milloren la implantació embrionària. A més, l’investigador José Manuel Fernández-Real, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, ha estat guardonat amb el Premi Fundació Lilly de Recerca Biomèdica 2025, en la categoria de recerca clínica. Finalment, l’Institut Josep Carreras ha nomenat com a nou director general l’hematòleg del Mount Sinai, Ari Melnick, qui té una llarga trajectòria en centres de prestigi i substitueix Manel Esteller.
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.